Met Warhammer: Battle March lanceert Namco Bandai de PC titels Warhammer: Mark of Chaos en Mark of Chaos: Battle March ook op de Xbox 360. Warhammer: Battle March verschijnt op 12 september op de Xbox 360.
Battle March speelt zich af in de Old World, één jaar na de grootse oorlog tegen Chaos. De legioenen van de Chaos zijn verspreid geraakt na de oorlog. Ondertussen is het Empire sterk verzwakt, ze kunnen de verschillende dorpjes in het rijk niet beschermen tegen de troepen van de Chaos. Een reünie van de Chaos troepen zou een definitieve ondergang van het Empire betekenen. Twee van de drie campagnes komen uit de originele Mark of Chaos, de derde campagne komt uit diens uitbreiding Battle March en blijft voorlopig geheim. In de originele campagnes stuurt de speler het Empire en de Chaos aan. In de campagne van de Chaos moet je de troepen opnieuw verenigen en het Empire vernietigen, in de Empire campagne moet je de Chaos uitschakelen. Beide campagnes volgen een verschillende serie gebeurtenissen.

In de Empire campagne speel je de Ostermark kapitein Stefan Von Kessel wiens familie veroordeeld werd voor het aanbidden van de Chaos. Nu wil hij zijn loyaliteit aan het Empire leger bewijzen door een Chaos invasie onder leiding van prins Thorgar te stoppen. In de Hordes of Chaos campagne speel je met deze Thorgar. Hij moet zijn Chaos troepen verzamelen voor een ultieme aanval op het Empire. Hij moet echter eerst een magiër lokaliseren die hem kan helpen. Tijdens de game beschikt de speler over zes verschillende rassen die overgenomen zijn uit het bordspel. Je kunt de Empire, de High Elves, de Hordes of Chaos, de Skaven, de Dark Elves en de Goblins/Orcs besturen. Elk ras heeft zo'n honderdtal eenheden die rechtstreeks uit het bordspel zijn overgenomen.
Deze eenheden hebben unieke vaardigheden zodat je een sterk gevarieerd leger op de been kunt brengen. Elke eenheid heeft wel een equivalent bij de andere rassen zodat je geen grote verschillen in gameplay zult ondervinden. Elk ras heeft onder andere boogschutters, katapulten, torens, huurlingen en cavalerie. De belangrijkste eenheid wordt echter de held die met zijn magie de offensieve of defensieve kracht van een eenheid kan verbeteren. In een traditionele RTS moet je een basis bouwen en grondstoffen verzamelen om uiteindelijk troepen te bouwen. Warhammer legt echter een andere nadruk, in de game moet je concentreren op het vormen van formaties en het sturen van je troepen. De game laat twee besturingen toe, de eerste optie richt zich meer op beginnende spelers en geeft een context-sensitieve besturing. Je moet je focussen op de beweging en de aanval.

De tweede besturing geeft je meer controle over de troepen zodat je ze kunt opdelen in andere groepen, micromanagement wordt hierbij dus zeer belangrijk. Het opdelen van de troepen kan op elk moment, zelfs in het heetst van de strijd kun je de opstelling veranderen om tactische manoeuvres uit te voeren. Dit wordt belangrijk in de game want de AI zoekt altijd de zwakke plek in jouw opstelling. Een goede strategie is bijvoorbeeld het opzettelijk creëren van een zwakke plek om de vijand uiteindelijk in de val te lokken. Na elke strijd krijgen jouw overlevende troepen ervaring waardoor ze sterker worden. Het is dus beter om traag te werken met veel overlevenden dan snel een zelfmoordmissie uit te voeren. Warhammer: Battle March beloont de tactische speler boven de roekeloze generaal.
Hierbij is het vooral belangrijk de held in leven te houden, zonder hem zakt de moraal van de troepen snel in elkaar en wordt het ongelofelijk moeilijk om een missie te winnen. Tijdens je campagne ontmoet je ook regelmatig troepen zonder alliantie die je kunt overtuigen om jou te helpen. Op deze manier groeit je leger. De game biedt tevens een multiplayer aan, in deze mode kunnen vier spelers tegen elkaar vechten op 28 verschillende maps waarbij ze kunnen kiezen om samen te werken of elk voor zich te spelen. In Skirmish bijvoorbeeld kunnen vier spelers samenwerken tegen de AI. Warhammer: Battle March lijkt dus voor ieder wat wils te bieden, nu is het enkel afwachten of ook de besturing goed genoeg is. Dat merken we wel bij de release op 12 september.
|