De launch van de Xbox 360 bracht ons niet alleen 'next-generation gaming', maar ook Xbox Live Marketplace. De vraag blijft echter wat we er in de toekomst van mogen verwachten.
Ten eerste ziet Microsoft het voordeel van vroege demo's, en ziet dan ook graag dat ontwikkelaars een demo voor de release van het spel kunnen leveren. De onlangs verschenen demo van Dead or Alive 4 valt hier dus zeker niet onder. Naast deze demo's ziet Microsoft ook veel brood in de add-ons die te downloaden zijn voor games. Microsoft ziet het liefste dat ontwikkelaars zestig tot negentig dagen na de release van het spel met extra content komen.
Dat demo's belangrijk zijn blijkt wel uit de statistieken, deze worden namelijk het meest gedownload van Xbox Live. De game downloads en trailers zorgen voor 25 procent van de afname, terwijl arcadetitels slechts 17 procent verzorgen. Microsoft waarschuwt dan ook dat demo's niet te licht opgevat moeten worden, omdat slechte demo's een negatieve invloed kunnen hebben op consumenten die het spel willen kopen.
Om nog met wat meer getallen te komen: het downloaden van demo's ging gemiddeld tegen 300 kb/s. Een gemiddelde gebruiker heeft meer dan 25 marketplace downloads op hun computer, 80 procent van alle Xbox 360 gebruikers heeft in ieder geval iets gedownload. Hiertegenover staat wel dat slechts 25 procent van de mensen die op Xbox Live zitten gebruik maken van het puntensysteem. Microsoft verwacht wel dat Sony en Nintendo met een soortgelijk puntensysteem zullen komen voor hun nieuwe consoles.
Hoewel Microsoft veel nadruk legt op demo's en add-ons vergeten ze ook zeker de rest niet. Ook zaken als Gamer Pictures en Themes zullen blijven bestaan en ontwikkelaars worden dan ook aangemoedigd deze te blijven verzorgen. Helaas is het plan wel geschrapt dat dit soort content regelmatig gratis zal verschijnen. De prijs zal echter niet sterk schommelen. Ook het belang van video's is, zeker na het succes van Halo 3, zeker niet vergeten.
Op dit moment werkt Microsoft ook aan een nieuw soort microtransactions, die ze "consumables" noemen. Dit systeem houdt in dat wanneer je iets koopt voor (bijvoorbeeld) 100 gouden munten, je deze later weer kunt verkopen voor hetzelfde geldbedrag.
Alsof al het bovenstaande nog niet genoeg was heeft Microsoft nog meer voor ons in petto. Zo willen ze de mogelijkheid van Marketplace integreren binnen de spellen. Stel dat je bij een RPG spel een zeldzaam zwaard kunt kopen, dan kun je deze in een 'winkelwagen' plaatsen, en later afrekenen als je terugkeert naar het dashboard. Hoewel de aankopen dus in de gameplay worden gebracht zullen de transacties nog wel plaats moeten vinden in Marketplace en niet in-game.
Helaas is er ook nog negatief nieuws in de toekomst van Marketplace, zo zal het niet snel mogelijk zijn om eigen content aan te bieden via Marketplace. Stel bijvoorbeeld dat je iets rondom de Master Chief maakt en het verkoopt, wie heeft dan de rechten? Ben jij dat of liggen de rechten bij Microsoft of Bungie?
Op de lange termijn zal Live Anywhere ook geïntegreerd worden met Marketplace, Microsoft gaf echter aan rustig naar hun doelen toe te werken.
|