In 1989 lanceerde Young Magazine de briljante manga Ghost in the Shell van Masamune Shirow en in 1995 vormde Production IG de manga om tot een film die zelfs een inspiratiebron was voor The Matrix. Is Ghost in the Shell nog steeds een aanrader na meer dan tien jaar?
Ghost in the Shell speelt zich af in een cyberpunk wereld waarin het abnormaal is om geen verbeterd lichaam te bezitten. Het hoofdpersonage, majoor Motoko Kusanagi, is bijvoorbeeld een volledige cyborg. Met Togusa wordt ook redelijk vaak gelachen omdat hij zijn originele lichaam gebruikt, ondanks het feit dat hij beschikt over een cyberbrein. Hij houdt ook het sterkst vast aan oude prullen en aan traditionele waarden, hij heeft bijvoorbeeld een gezin. Togusa en Kusanagi zijn beide leden van Section 9, een geheime organisatie binnen de Japanse regering die de belangrijkste terroristische netwerken moet uitschakelen. In deze Ghost in the Shell film neemt Section 9 het op tegen de mysterieuze hacker Puppetmaster. Deze hacker breekt in binnen de cyberbreinen van belangrijke personen.

In Ghost in the Shell is het vinden van een slechterik altijd een moeizame bedoening. Dat demonstreert men al in deze film waarbij het onthullen van de Puppetmaster gelijkstaat met het ontdekken van een gigantisch plot dat netjes wordt afgewerkt in tachtig minuten. In de film durft men tevens te vervallen in zeer filosofische besprekingen in verband met de natuur van een onnatuurlijk lichaam en de evolutie van de maatschappij. Men filosofeert onder andere over het feit of een cyborg echt menselijk is, op zijn hersencellen na is hij volledig robot, maar zijn hersencellen ziet hij nooit. Misschien is zijn echte lichaam dood, misschien is alles synthetisch en heeft hij dan wel een ziel? Kan zelfs een mens zijn eigen bestaan bewijzen? Deze soort filosofisch gemijmer wordt gelanceerd tijdens de film.
De karakterontwerpen zijn redelijk eenvoudig in vergelijking met latere Ghost in the Shell films en series, maar de effecten zelf zijn zeer geavanceerd. Een goed voorbeeld hiervan is de vroege scène waarin Kusanagi van een gebouw springt en haar thermische camouflage activeert. De beelden zijn ook zeer goed gevuld, in tegenstelling tot andere series levert Ghost in the Shell een goed beeld van een Japanse stad. De stad is bijvoorbeeld gevuld met reclamepanelen op elk gebouw. Deze panelen zijn daarnaast redelijk gedetailleerd. Zelfs nu nog doen vele films onder voor het detail van Ghost in the Shell. Een ander opvallend punt van de serie zijn de verschillen in karakterontwerpen tussen deze film en Stand Alone Complex. De haarkleur van de personages is bijvoorbeeld anders.

De muziek is ook een pluspunt van de serie, deze speelt goed in op de scènes en levert een versterkend effect op de actie. See You Everyday, Night Stalker en de andere nummers die de soundtrack van Ghost in the Shell vormen zijn prachtig, maar ze zijn niet het enige sterke element van het geluid. Ook de stemmen zitten juist wat gezien de namen niet zo verrassend is. Akio Ohtsuka, die in de film Batou vertolkt, behoort tot de Japanse top. Hij vertolkt onder andere Snake in de Japanse versie van Metal Gear Solid. Ook de andere stemacteurs kennen een indrukwekkende palmares en zijn goed gekozen. Ghost in the Shell is een animatiefilm met een duidelijke kwaliteit, op gebied van techniek en verhaal behoort het tot de wereldtop. Het enige vereiste om te genieten van de film is zin om mee te gaan in het filosoferen.
|