Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
18 Maart 2024 
(0) 
(0) 
16 Maart 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(2) 
13 Maart 2024 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
09 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
08 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
06 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(3) 
05 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
04 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(9) 
03 Maart 2024 
(2) 
02 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(3) 
(0) 
01 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
29 Februari 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
28 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
27 Februari 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
26 Februari 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
24 Februari 2024 
(0) 
(0) 
Stratego Assassin's Creed
The Fast and the Furious
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Beyond Medusa's Gate: VR Escape Room
Feature:

The Fast and the Furious


Door Rene Groen op 22-08-2020 om 14:24
Bron: Gamed

Als je franchise acht films, een spin-off, twee korte films, een animatieserie en meerdere games beslaat kunnen we spreken van een groot succes. En dat alles toen een regisseur een artikel over straatraces las en daar wel wat in zag.

Fast and Furious: de films en serie
Het idee van The Fast & Furious komt uit het brein van Rob Cohen. Snelle auto's en harde actie was volgens hem de perfecte combinatie om een film aan op te hangen. Hoewel de eerste film oorspronkelijk Redline zou heten werd uiteindelijk besloten om voor The Fast and the Furious te kiezen. Duidelijk geïnspireerd door de film Point Break uit 1991 draait het verhaal om een FBI agent die undercover gaat bij een groep straatracers om uit te zoeken wie er verantwoordelijk is voor het stelen van waardevolle ladingen. Een simpele opzet met een maximaal resultaat, met een budget van 38 miljoen dollar werd er wereldwijd meer dan 207 miljoen dollar opgehaald. Het bleek slechts het startschot voor een franchise die in de jaren die zouden volgen nog vele miljoenen op zou gaan halen.


Twee jaar na het origineel werd er in 2003 een tweede film uitgebracht onder de naam 2 Fast 2 Furious. Toch moeten we nog een klein stapje terugdoen, in ditzelfde jaar verscheen namelijk The Turbo-Charged Prelude. Deze korte film van slechts zes minuten bevatte amper spraak en diende als opzetje naar de film door Paul Walker als Brian O'Conner verder uit te diepen. Meest opvallende is ongetwijfeld dat dit de enige film is waarin Vin Diesel geen rol speelt, wel waren Tyrese Gibson, Ludacris en Eva Mendes voor het eerst te zien. Met een hoger budget van 67 miljoen dollar waren de verwachtingen hooggespannen, toch viel de opbrengst met 236 miljoen dollar uiteindelijk tegen.

Hoewel een franchise met snelle auto's niet al teveel denkwerk vereist werd er in 2006 toch een opvallende beslissing genomen. Hoewel The Fast and the Furious: Tokyo Drift de derde grote film was is het chronologisch gezien de zesde uitgave binnen de serie, die zich afspeelt tussen Fast and Furious 6 en Furious 7. Er werd ook duidelijk een andere weg ingeslagen, zo was Vin Diesel enkel te zien in een rol als cameo en draaide het vooral om Han (gespeeld door Sung Kang) en Twinkie (gespeeld door Bow Wow). Deze nieuwe weg werd wederom minder enthousiast ontvangen, niet alleen de beoordeling van kijkers liet te wensen over, met een budget van 85 miljoen dollar was de opbrengst van 158 miljoen dollar teleurstellend.

Drie jaar later, in 2009, wist de serie zich te herpakken. Onder de naam Los Bandoleros verscheen er wederom een korte film, ditmaal met spraak. We leren wat er in de tussentijd met Dominic Toretto (gespeeld door Vin Diesel) en Letty Ortiz (gespeeld door Michelle Rodriguez) is gebeurd en het is de perfecte manier om enkele nieuwe namen te introduceren. Waaronder ook Han, de man die al eerder in de serie zat. Niemand zei immers dat het een logische korte film was. Hoe dan ook, het was de perfecte opzet naar Fast & Furious die eveneens in 2009 verscheen. Dominic Toretto en Brian O'Conner worden gedwongen om samen te werken en dit wist het publiek naar de bioscopen te krijgen. De productiekosten van (wederom) 85 miljoen dollar resulteerde ditmaal in een opbrengst van 363 miljoen dollar. Hoewel de franchise ongetwijfeld gestopt zou zijn als ook nu een slecht financieel resultaat was bereikt is deze film misschien wel de redding geweest.

Het zal dan ook weinigen verbazen dat er twee jaar later een vervolg werd uitgebracht, Fast Five geheten. Net als bij de vorige twee delen mocht Justin Lin de regie op zich nemen en meest in het oog springende nieuwe acteur is Dwayne “The Rock” Johnson in de rol van FBI-agent Luke Hobbs. De film werd genomineerd voor maar liefst 27 prijzen waarvan het er uiteindelijk acht wist te winnen. Toch zijn het vooral de cijfertjes die laten zien hoe succesvol de film was: met een verhoogd budget van 125 miljoen dollar werd 626 miljoen dollar opgehaald. Stoppen op je hoogtepunt? Natuurlijk niet!

In 2013, twee jaar nadat Fast Five werd uitgebracht, werd Fast and Furious 6 uitgebracht. Alle bekende gezichten, waaronder ook de in Fast Five afwezige Letty, keren terug, evenals de over-the-top actie waar de franchise inmiddels bekend om staat. Of het publiek al verveeld raakt? Zeker niet, de 160 miljoen dollar die voor de film werd gebruikt resulteerde in een opbrengst van 788 miljoen dollar. En dus werd ditzelfde jaar nog de productie van Furious 7 gestart, toch kregen de filmploeg en de fans een flinke klap te verwerken toen Paul Walker op 30 november van dat jaar overleed bij een auto-ongeluk. Om zijn rol niet verloren te laten gaan werden zijn broers Caleb en Cody Walker ingezet terwijl Jason Statham als nieuwe antagonist werd geïntroduceerd nadat hij bij Fast and Furious 6 al in de post-credits te zien was. Tevens was het de film die ervoor zorgde dat Tokyo Drift in het hoofdverhaal werd opgenomen en de magische grens van één miljard dollar doorbroken werd: met een budget van 190 miljoen dollar werd meer dan anderhalf miljard dollar opgehaald.


De insteek van The Fat of the Furious was een opvallende, familieman Dominic Toretto leek zich tegen zijn familie te keren door toedoen van Cipher, een dame die werd vertolkt door Charlize Theron. Fans slikten ook deze verhaallijn als zoete koek getuige de opbrengst van meer dan 1,2 miljard dollar op een budget van 250 miljoen. Met de dollartekens in de ogen werd besloten een spin-off te creëren die in 2019 het levenslicht zag onder de naam Fast & Furious: Hobbs & Shaw. Naast de introductie van nieuwe namen als Idris Elba, Cliff Curtis en Roman Reigns waren het Dwayne Johnson en Jason Statham die de hoofdrollen mochten vervullen en dit bleek een gouden zet. Kijkers waren nog altijd niet klaar met de harde vechtactie en snelle auto's, getuige de opbrengst van 895 miljoen dollar met een budget van 209 miljoen dollar. Om de franchise nog een extra duw in de rug te geven verscheen in ditzelfde jaar een animatieserie op Netflix onder de naam Fast & Furious Spy Racers. Het verhaal draait om de tiener Tony Toretto, een neefje van Dominic die met zijn vrienden fungeren als undercoverspionnen in het criminele stratencircuit.

De film en de animatieserie zijn zeker niet het laatste wapenfeit, zo staat er voor 2021 alweer een nieuw deel in de franchise klaar onder de sprekende naam Fast and Furious 9. Het verhaal lijkt in ieder geval geen Oscar te gaan winnen, ditmaal moeten Dominic Toretto en zijn familie het op gaan nemen tegen Jakob, zijn jongere broer die vertolkt zal worden door John Cena en die samenwerkt met Dominic's oude vijand Cipher. En alsof dit nog niet genoeg is heeft Vin Diesel alvast aangekondigd dat ook Fast & Furious 10 zal volgen, het slotstuk van de hoofdserie die hij in twee delen uit wil gaan brengen. Toch hoeven we het daarna zeker niet zonder te doen, na de afronding van deze hoofddelen volgen er nieuwe spin-offs met daarin aandacht voor de individuele karakters. De fans hebben dus nog wat om naar uit te kijken de komende tijd.

Fast and Furious: opvallende feitjes
Er zullen weinigen zijn die niet minstens één Fast and Furious film hebben gezien, toch is de kans groot dat zelfs deze ene film er anders uit had gezien. Wisten jullie bijvoorbeeld het volgende?
  • Hoewel wij Dominic Toretto onlosmakelijk met acteur Vin Diesel verbinden had het zomaar anders kunnen lopen. De acteur was slechts de tweede keus voor de rol, in eerste instantie wilde filmmaatschappij Universal namelijk Timothy Olyphant als protagonist. Toen hij werd benaderd kregen ze echter niet de reactie waar ze op hoopten, hij vond niet dat de insteek bij hem paste en dus werd de rol aan Vin Diesel gegeven. Olyphant is overigens niet de enige die een rol besloot te weigeren, Denzel Washington legde een verschijning in Furious 7 naast zich neer en deze werd uiteindelijk ingevuld door Kurt Russell.


  • Zelfs nadat Vin Diesel de rol van Dominic Toretto in The Fast & The Furious had vervuld is het een klein wonder dat we hem in andere films terug zagen keren. Terwijl het succes van het eerste deel werd gevierd liet hij weten geen heil te zien in een sequel. Met deze beslissing weigerde hij 25 miljoen dollar en één van de redenen was dat hij het script niet goed genoeg vond als vervolg voor het verhaal. Uiteindelijk kwam hij terug op zijn beslissing toen hem was toegezegd dat hij mee mocht denken en schrijven aan de nieuwe films.
  • Dat Vin Diesel ook een slim zakenman is blijkt uit een andere reden om terug te keren. Toen de producten van The Fast and the Furious: Tokyo Drift hem vroegen een cameorol op te nemen om zijn terugkeer naar de serie in te leiden vroeg hij hiervoor geen loon, in plaats daarvan wilde hij de rechten op het karakter uit een andere film, Riddick, nadat de productiemaatschappij geen plannen meer had om een vervolg uit te brengen. Het stelt de acteur in staat om nieuwe delen uit te brengen en wederom zelf de hoofdrol te vervullen.
  • Vin Diesel was overigens niet de enige die erover nadacht om vroegtijdig met The Fast and Furious te stoppen. In 2011 gaf Paul Walker in gesprek met de LA Times aan weinig heil te zien in nieuwe delen. Nadat de eerste delen zich op de popcultuur en een jonger publiek richtte werd de aandacht later verschoven naar een bredere doelgroep. Walker vroeg zich openlijk af of er hiermee nog wel een publiek over bleef en wilde zijn aandacht verplaatsen naar het vaderschap, andere filmprojecten en het draaiende houden van zijn non-profitorganisatie Reach Out Worldwide waarmee hij hulpverleners in rampgebieden steunt. Toen regisseur Neal Moritz hem niet kon overtuigen te blijven was het uiteindelijk Vin Diesel die ervoor zorgde dat hij toch bij de franchise betrokken bleef.
  • Net zoals de rol van Dominic Toretto in eerste instantie eigenlijk niet naar Vin Diesel zou gaan is ditzelfde het geval voor Luke Hobbs. Hoewel Dwayne Johnson nu onlosmakelijk verbonden is met het karakter, mede door de spin-off, was de rol eigenlijk geschreven voor Tommy Lee Jones. Toen het idee werd geopperd om Vin Diesel tegenover Dwayne Johnson te plaatsen en Hobbs als terugkerend personage te zien besloten ze toch de aandacht te verschuiven.
  • Als we het dan toch over Vin Diesel en Dwayne Johnson hebben dan mag hun ruzie niet onbesproken blijven. De twee konden het lange tijd niet vinden met elkaar, zo waren er grote verschillen in de filosofieën hoe ze de films moesten maken. De ruzie liep zelfs zo hoog op dat de twee weigerden om samen scènes op te nemen. Het is niet het enige geschil met collega's dat Dwayne Johnson had, ook zijn relatie met Tyrese Gibson werd breed uitgemeten in de media. Laatstgenoemde liet openlijk optekenen niet blij te zijn met het verschuiven van de negende Fast & Furious film om zo plaats te maken voor de spin-off Hobbs & Shaw. Volgens hem zou het allemaal de schuld zijn van The Rock die niet betrokken zou zijn bij de familie maar waarin alles draait om hemzelf. Met Vin Diesel als vredesstichter lijken alle spanningen inmiddels bedaard te zijn.
  • Als je in een film gaat spelen waarin auto's één van de hoofdrollen vervullen dan is het wel handig dat je deze kunt besturen. Toch was dit niet zo vanzelfsprekend voor Jordana Brewster (Mia Toretto) en Michelle Rodriguez (Letty), beiden hadden namelijk geen rijbewijs toen ze voor de film werden gecast. Gelukkig wisten ze beiden hun rijbewijs te behalen voordat de productie begon en hoefden ze de actie niet per fiets bij te benen.
  • Niet alleen acteurs en actrices moesten audities doen om in de films te mogen verschijnen, ditzelfde was het geval voor auto's en hun bestuurders. Regisseur Justin Lin organiseerde een ontmoetingsplaats waarin mensen hun auto's én hun kunsten konden laten zien. Als dit beviel werden ze aangenomen en kregen ze een rol in de film.
  • Zoals je kon lezen werden er met de films vele miljoenen binnen gehaald en ook weer uitgegeven. In Fast Five zat bijvoorbeeld een trein scène waarvoor diep in de buidel moest worden getast. Voor een bedrag van 25 miljoen dollar kochten ze 550 meter aan treinrails en een trein, zodat ze deze uiteindelijk konden vernietigen. Gelukkig hebben we de beelden nog.
Fast and Furious: de games
Hoewel de Fast and the Furious films vele miljoenen binnen sleepten is het opvallend te noemen dat de games wat meer onder de radar bleven rijden. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen games verschenen zijn die aan moesten sluiten bij het succes van de films. Dit begon al in 2004 toen The Fast and the Furious naar mobile kwam. Opvallend genoeg kwam het spel in meerdere versies, zo verscheen het eerst als 2D versie voor mobiele telefoons en kwam het naar de arcade, om een jaar later opgevolgd te worden met een mobiele 3D versie. Terwijl de auto's automatisch gas geven dient de speler te sturen en op het juiste moment de nitro in te zetten om races winnend af te sluiten en met hun verdiende geld modificaties aan te schaffen. Toen het spel in 2017 naar de Nintendo Wii werd geport mocht de licentie niet langer worden gebruikt en kreeg het de naam Cruis'n, welke je weer kan kennen van vroeger toen de game Cruis'n USA in de arcade's te vinden was. Sowieso was 2004 een goed jaar voor mobile, tevens werd namelijk 2 Fast 2 Furious uitgebracht. Ook hier diende je races winnend af te sluiten om geld te verdienen waarmee je de auto kon upgraden en onder de naam The Fast and the Furious moest het ook op de PlayStation 2 en Xbox verschijnen. Na de E3 van 2003 werd echter niets meer vernomen van deze consoleversies.


Dit betekent niet dat de naam verloren ging. In 2006 verscheen namelijk The Fast and the Furious op de PlayStation 2 en een jaar later op de PlayStation Portable, waarbij het spel op de handheld werd omgedoopt tot The Fast and the Furious: Tokyo Drift. Met bekende automerken als Mazda, Subaru en Lexus bleef het dicht bij de basis, door licentieproblemen mochten Honda en Acura echter niet gebruikt worden in PAL regionen. Hoewel Universal Interactive het spel eigenlijk zelf uit wilde brengen moesten ze de deuren sluiten voordat de ontwikkeling was afgerond en dus nam Namco Bandai het stokje over. Een geplande Xbox versie werd uiteindelijk geannuleerd. De gameplay van deze bovenstaande titels waren allemaal terug te voeren op Tokyo Drift en in 2007 was dit niet anders met de game, jawel, The Fast and the Furious: Drift. De kans dat je deze racer ooit gespeeld hebt is uiterst klein aangezien het alleen in de arcadehallen werd uitgebracht.

Na jaren van middelmatige titels kwam daar in 2011 verandering in toen Gameloft de film Fast Five begeleide met een gelijknamige Android en iOS titel. In zowel een 2D als 3D versie diende je de telefoon te draaien om te sturen en met een terugspoelfunctie kon je eventueel gemaakte fouten rechtzetten. In tien hoofdstukken werd het hoofdverhaal nog eens dunnetjes overgedaan en de multiplayer mode voor tien personen zorgde voor een lange houdbaarheidsdatum. Hoewel de serie hiermee eindelijk in een goede richting leek te gaan qua games wist het in 2013 uitgebrachte Fast & Furious: Showdown dit niet op te volgen. Uitgever Activision liet PC, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U en Nintendo 3DS spelers in de huid kruipen van bekende karakters, toch was Dominic Toretto een opvallende afwezige. Met de nadruk op coöperatieve gameplay en combat vanuit auto's hoopte ontwikkelaar Firebrand Games goud in handen te hebben, toch werkten ze in de jaren die volgden vooral aan kleinere projecten.

In hetzelfde jaar liet Gameloft wederom zien dat er wel degelijk succesvolle games te maken zijn in het universum, getuige de komst van Fast & Furious 6 naar mobile en PC. Ook nu betrof het een 2D en een 3D versie, waarbij eerstgenoemde de structuur van Fast Five volgde en de 3D versie te vergelijken was met CSR Racing. Het voorlopig laatste wapenfeit werd eerder deze maand afgeleverd door Slightly Mad Studios, bekend van de Project CARS serie. In tegenstelling tot deze simulatie betreft het hier een arcaderacer met een verhaallijn die meerdere bekende karakters samenbrengt als Dom, Letty en Roman. Aan actie is er in ieder geval geen gebrek, helaas zorgt een korte spelduur er wel voor dat het de lengte van een film nauwelijks ontstijgt. Of we ook in de toekomst nog Fast and the Furious games tegemoet mogen zien is nog maar de vraag, gezien de geschiedenis is het misschien maar beter om het bij de films te laten.


19:41  Gotham Knights aangekondigd
11:23  Launchtrailer Tony Hawk's Pro Skater 1+2
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
The Fast and the Furious
Type:
Feature
Releasedatum:
18-01-2001
Ontwikkelaar:
Universal Studios
Uitgever:
Universal Studios
Media:
Geen media gevonden