De dagen dat Philips videogameconsoles produceerde, liggen al ver achter ons. Het CD-i fiasco begin jaren '90 kostte de gameafdeling uiteindelijk de kop. Tijdens dit Museum Weekend wordt deze geschiedenis weer tot leven gebracht en wel in Museum Boerhaave te Leiden.
De tijdelijke tentoonstelling '100 Jaar Uitvindingen made by Philips Research' vormt de aanleiding voor deze gelegenheid. De crew van Awesome Retro heeft een rijk scala aan oude consoles, games en controllers in bezit. Een passievol vrijwilligersteam geeft uitleg en helpt je door een ruime twee decennia aan Philips-consoles en games heen. De reden dat deze consoles geen blijvende impact hebben gemaakt wordt snel duidelijk, maar dat maakt het plezier er echter niet minder om. Allereerst een korte geschiedenis.
In 1975 bracht Philips haar eerste console uit; de Philips Telespel ES2201. Dit was een Pong-achtig apparaat waar een totaal van maar liefst vijf games op zijn verschenen. In 1978 volgde de Videopac G7000, de eerste console met een ingebouwd toetsenbord. Dit toetsenbord zou de educatieve waarde van het systeem moeten verhogen, zoals veelvuldig geadverteerd, maar uiteindelijk draaide het toch echt om de games. Eén van de meest populaire games – ook speelbaar in Museum Boerhaave – is Muchkin, een ware Pac-Man rip-off. Atari heeft hierover een rechtszaak aangespannen en deze gewonnen, waarna Philips de game van de markt moest halen. In 1991 verscheen Philips' laatste console, de CD-i. In principe één van de eerste multimediaconsoles met mogelijkheden tot het afspelen van CD's, foto-CD's, video´s en internet, mits je de dure uitbreiding had gekocht. Door de hoge prijs van het apparaat is het systeem uiteindelijk geen groot succes geworden.

Terug naar de apparaten van Awesome Retro. Aankomende in de open gehoorzaal zien we een serie aan oude televisies opgesteld – allemaal Philips natuurlijk – met een scala aan vaak onbekende kasten en controllers waarop gegamed mag worden. Een persoonlijk hoogtepunt voor mijzelf was de Odyssey 2001, niet alleen de retrohippe naam, maar ook het gegeven dat je er alleen Pong op kunt spelen. Dit dan wel weer met twee spelers op controllers met één drukknop en één draaiknop. Een absurd, lachwekkend en uiteindelijk verslavend apparaat.
De beste spellen die te spelen zijn komen uit de jaren '80 en speel op je op de Videopac G7000 consoles, jazeker de apparaten met ingebouwde QWERTY-toetsenborden. Hierop speel je het eerder genoemde Munchkin, maar ook Hyper Rally van Konami en onbegrijpelijke games als Fruit Hotel. Zonder gekkigheid, na een half uur snapte ik het nog steeds niet. De CD-i consoles vind je in verschillende soorten en maten, met net zulke diverse controllers. De audio is oprecht subliem, de graphics al stukken minder en de controllers vaak onpraktisch. Dit is inclusief één van de eerste draadloze controllers, welke lijkt te werken als een afstandsbediening. Met dit apparaat kon ik bijvoorbeeld de enige echter Dragon's Lair onder handen nemen. Ook Nintendo-gelicenseerde games als Link – waarbij je ook echt met Link speelt – kun je spelen op de CD-i consoles.
Ook op deze zondag kun je nog terecht in Museum Boerhaave te Leiden om op deze apparaten los te gaan. Geniet daarbij van de bijbehorende Philips tentoonstelling en de rest van de natuurwetenschappelijke en geneeskundige collectie. Daarbij werk ik er, dus is het sowieso tof. Entree is een euro, dus voor de prijs hoef je het niet te laten en een stukje vaderlandse geschiedenis kan nooit kwaad.
|