In 1996 probeerde de Amerikaanse studio Funimation om door te breken met Dragon Ball Z. Hun pogingen om Dragon Ball te lanceren in Noord-Amerika waren eerder mislukt en nu had men de hulp van Ocean Group en Saban nodig. Was de samenwerking succesvol of viel Dragon Ball Z: Saiyan Saga tegen?
Funimation, Saban en Ocean Group werkten samen om de Saiyan Saga van een Amerikaanse, sterk gecensureerde versie te voorzien. Hun pogingen mislukten echter en na de Saiyan Saga stopten de bedrijven de samenwerking. Pas in 1999 kon de serie doorbreken in Noord-Amerika en Europa waarna Funimation de serie alleen afwerkte. Je zult dan ook een groot verschil horen tussen de Saiyan Saga en de latere Saga's. Funimation gebruikte later namelijk alleen hun eigen stemacteurs, tijdens de Saiyan Saga gebruikte men de stemacteurs van Ocean Group en hun muziek. In 2007 bracht Funimation een nieuwe dub van de Saiyan Saga op de markt, deze wordt verspreid onder de naam Vegeta Saga. Deze gebruikt de stemacteurs van Funimation en kent minder censuur. De Funimation versie is dus beter dan de versie van Ocean en Funimation. Is het verhaal echter voldoende interessant om de saga in huis te halen?

De Saiyan Saga is 39 episodes lang en is het begin van Dragon Ball Z. Deze serie speelt zich enkele jaren na het originele Dragon Ball af. In de Saiyan Saga landt de Saiyan Raditz op Aarde en hij ontvoert Goku's zoon Gohan zodat hij tegengehouden moet worden door Goku en Piccolo. De aartsvijanden uit Dragon Ball moeten samenwerken om de zeer krachtige Radditz te stoppen. Raditz heeft echter een onaangename verrassing in petto voor Goku. Hij is Goku's broer en de zwakste van de drie overlevende Saiyans. Hij is echter al sterker dan Piccolo en Goku samen. Goku sterft zelfs tijdens het gevecht. In het Dragon Ball universum is dat geen ramp, maar het feit dat twee andere Saiyans plannen om naar de Aarde te komen is dat wel. In deze eerste Dragon Ball Z Arc moet dus al stevig getraind worden.
Piccolo traint Gohan, Goku wordt in de hemel getraind door de mysterieuze King Kai en ook onze andere Z Vechters schieten in actie. De introductie en de training nemen vele episodes in beslag, iets wat vooral te danken is aan de filler die Toei Animation toevoegde aan de serie. Tijdens de show kom je dan ook een pak nutteloze episodes tegen, Goku wordt bijvoorbeeld gevangen genomen door een mannenverslindster en Gohan helpt een stel wezen. Na 21 van de 35 episodes landen Nappa en Vegeta dan toch eindelijk op de Aarde. Hun aankomst op Aarde is tot op vandaag de dag nog steeds één van de meest bekende introducties. Het is ook het begin van een gevecht dat vijftien episodes duurt. Het gevecht wordt op vele momenten nutteloos verlengd. Op een gegeven moment houdt men zelfs een pauze van drie uur die wordt weergegeven.

Tijdens een gevecht krijg je ook vaak de reacties van alle personages te zien. Het zorgt voor een gigantische tijdsvulling. Het eerste deel van het gevecht lijkt ook zinloos, niemand is sterk genoeg om een kans te maken tegen de schijnbaar onoverwinnelijke Nappa. Enkel de aankomst van Goku maakt een verschil. Goku's aankomst en zijn krachtniveau tijdens het gevecht tegen Nappa zorgt ook voor een legendarische quote van Vegeta die heeft geleid tot een ware internethype. Op dit moment gaat het gevecht ook echt los, Vegeta en Goku laten de ene power-up na de andere los tot maar één recht blijft staan. Uiteindelijk heeft deze Dragon Ball Z saga de tand des tijds nogal slecht doorstaan. De animatie is matig, het verhaal weinig diepgaand en de hoeveelheid filler legendarisch. De Saiyan Saga kijk je enkel uit nostalgie. De Dragon Ball Kai versie van de Saiyan Saga is dan ook een betere keuze.
|