One Piece is momenteel de koning van de Shonen, maar oorspronkelijk domineerde Dragon Ball het populaire genre. Ter viering van de twintigste verjaardag van Dragon Ball komt de Dragon Ball Z anime opnieuw uit, maar is deze remake de moeite?
Enige tijd geleden waren we zeer lovend over de remake van de Saiyan Saga, maar het hoogtepunt van Dragon Ball Z blijft toch de Frieza Saga met zijn vele legendarische gevechten, nieuwe relaties en zelfs enkele plotwendingen. De Frieza Saga was dan ook bedoeld als definitieve afsluiter voor Dragon Ball. Spijtig genoeg verouderde de Frieza Saga - net als de andere Dragon Ball Z saga's - zeer slecht. De animatie bleef wel oké, maar de gevechten waren weinig diepgaand en alles was uitgerekt met filler zodat de manga kon uitlopen waardoor de serie langdradig begon aan te voelen en de Frieza Saga met de tijd zijn kijkwaarde verloor. In Dragon Ball Kai wilde Toei hun fout rechtzetten door alle filler te schrappen, maar is dat voldoende? Liggen de problemen van de Frieza Saga niet veel dieper? Ontdek het in onze review.

In de Saiyan Saga verklapten Vegeta en Nappa dat de planeet Namek bestond, en dat die planeet waarschijnlijk ook Dragon Balls zou bezitten. Zowel Vegeta als onze overlevende vrienden begonnen dan ook een lange tocht naar de planeet Namek. In Dragon Ball Z werd deze verlengd met een tussenstop op Fake Namek en een spiegel-ruimteschip, maar in Kai verloopt alles vlot. De oervervelende ruimte-episodes zijn dus geschrapt. Op Namek ontmoeten onze vrienden niet alleen de vriendelijke Nameks, maar ze worden ook meteen geconfronteerd met de nieuwste vijand: Frieza. De vernietiger van de Saiyans en veroveraar van het universum, gevreesd door allen inclusief King Kai en enkele tienduizenden keren sterker dan onze Z-vechters aan het begin van deze saga. Gelukkig heeft Frieza de nodige handlangers mee die eerste verslagen moeten worden. Zo krijgen we de charismatische Zarbon en de hyperactieve Ginyu Squad in beeld.
Het verhaal van de Frieza Saga is redelijk rechttoe, rechtaan wat eigenlijk ook geldt voor het vechten. In de huidige Shonen series wordt meer strategisch gewerkt, maar in Dragon Ball is het kracht versus kracht. De sterkste wint, en als je niet de sterkste bent, moet je gewoon plots maar wat sterker worden zodat je toch wint. Echt interessant is het ook niet. Ten opzichte van Dragon Ball Z: Frieza Saga zijn de gevechten gelukkig ingekort, zodat je minder last hebt van het rechttoe, rechtaan vechten. Desondanks gaan de gevechten naar het einde toe erg vervelen. Zeker het gevecht tegen Frieza is simpelweg te lang. Dit is geen Naruto of One Piece waar elk personage leuke technieken heeft om je episodes lang bezig te houden. Je hebt alleen fysieke aanvallen en KI aanvallen, welke meestal neerkomen op grote series energie-aanvallen zonder effect.

Ondanks de goede bedoelingen is ook deze Frieza Saga geen topniveau, wat spijtig is gezien de kwaliteit van de manga. Toei had wat meer moeten snoeien om een krachtiger geheel te maken. Dragon Ball Kai blijft wel het kijken waard, voor Dragon Ball Z fans uit nostalgische overwegingen en omdat je gewoon Dragon Ball moet gezien hebben voor iedereen die het nog niet zag. Alles ziet er gelukkig ook beter uit, zodat je op animatiegebied toch kunt genieten. Supermoderne technieken moet je niet verwachten, maar alles ziet er lekker en fris uit. Ook de stemmen zijn nog fris want alles is opnieuw opgenomen en hiervoor zijn bijna alle originele Japanse stemacteurs teruggekeerd. Enkel wanneer het niet anders mogelijk was; zijn er nieuwe mensen ingehuurd. Op audiovisueel gebied is de Frieza Saga dus opnieuw een leuke ervaring. Qua impact is hij echter voorbijgestreefd.
|