Met FullMetal Alchemist kende mangaka Hiromu Arakawa in 2001 een spetterend debuut, haar manga werd uitermate populair en in 2003 vormde Bones de manga om tot een fantastische animatieserie. Origineel zou Arakawa helpen om zowel manga als anime hetzelfde einde te geven, maar ze bedacht zich en liet Bones een eigen einde breien aan de serie terwijl ze zelf een nieuwe richting uit ging met haar manga. Hierdoor zijn de verschillen tussen beide gigantisch en in 2009 kwam Bones met FullMetal Alchemist: Brotherhood, een 64-delige animatieserie die de manga nauwgezet volgt.
Aan de start van FullMetal Alchemist: Brotherhood zul je grote gelijkenissen opmerken met de voorgaande serie. In de serie verhuizen we naar Amestris, het sterkste land in een pre-industrieel Europa. Onze hoofdrolspelers zijn Edward en Alphonse Elric wiens leven drastisch verandert wanneer hun moeder sterft. In een wanhopige poging om haar terug tot leven te brengen, gebruiken ze de magische kunst alchemie die in de wereld van Amestris geen fictie is. Die poging mislukt echter en beide broers betalen een hoge tol: Alphonse verliest zijn lichaam en wordt gedwongen verder te leven in een harnas, terwijl Edward een arm en een been verliest. Gemotiveerd om hun lichaam te herstellen, starten de broers een reis door Amestris op zoek naar de Philospher's Stone, een magische steen die je toelaat om de wetten van de alchemie te negeren.

Tijdens hun reis maken ze vele vrienden waaronder de legerofficieren Roy Mustang en Alex Louis Armstrong, maar ze ontdekken ook een duivels plot dat het voortbestaan van Amestris bedreigt. Onder leiding van hun 'Vader' proberen zeven Homunculi het leven in Amestris te vernietigen, maar nu is het aan de Elric broers en hun vrienden om dat te verhinderen. Het is de start van een zinderend avontuur dat 64 episodes telt en een pak grootschaliger is dan het verhaal van zijn voorganger. In de originele serie werden de gevoelens van Edward en Al sterk benadrukt, maar in deze ligt de nadruk meer op de actie en het overkoepelende verhaal. De eerste episodes waarin weinig actie is en waarin het verhaal nog niet zo sterk is, is dan ook het tempo zeer hoog zodat we snel door dit zwakkere begin passeren.
Op deze manier verloopt het begin veel vlotter en men heeft aan het einde meer tijd om het plot te voltooien. De originele FullMetal Alchemist was een ijzersterke serie, maar met het onvolledige einde en de daaropvolgende zwakke film zorgden voor een bittere nasmaak. Aan FullMetal Alchemist: Brotherhood houd je geen nasmaak over; de serie kent een prachtig einde inclusief epiloog dat alle losse eindjes aan elkaar bindt en toch een beetje mysterie nalaat. De grootste vragen - zoals over de origine van alchemie en de Homunculi, de buurlanden van Amestris en dergelijke - worden wel mooi opgelost. Bovenop het sterkere verhaal bevat de serie ook wat spannendere gevechten, onder andere Roy Mustang haalt stevig uit in Brotherhood en elke Homunculus schittert in minstens één gevecht, iets wat in de vorige serie niet iedereen lukte.

Ook op audiovisueel gebied staat de serie een stapje hoger. De originele FullMetal Alchemist was een topserie in zijn tijd, maar na zes jaar gaat de gemiddelde animatiekwaliteit vooruit. Vooral qua lichteffecten zal je het verschil opmerken. In deze versie heb je ook geen lelijke karakters als de Chimera Shou Tucker of Robo-Archer. De 'exclusieve' Brotherhood personages passen netjes bij de rest van de serie en zorgen voor een mooi geheel. Ook de stemmen en de muziek zijn deels veranderd, een beslissing met positieve en negatieve gevolgen. Een positief gevolg vinden we bij de stemmen: in het begin zal het even wennen zijn voor de nieuwe stemacteurs, maar iedereen klinkt nu echt top. Qua muziek zijn de klassieke deuntjes bewaard, maar de intronummers zijn gewoon minder memorabel. Het is echter maar een klein smetje op een anime die iedereen moet gezien hebben.
|