In een tijd waarin realistische shooters als Call of Duty en Battlefield regelmatig genoemd worden verschijnt op Xbox Live Arcade de game Toy Soldiers: Cold War. Inderdaad, speelgoedsoldaatjes, echter blijkt uit de onderstaande review dat we hier niet lacherig over hoeven te doen.
Toy Soldiers: Cold War komt niet geheel uit de lucht vallen, vorig jaar verscheen Toy Soldiers namelijk op Xbox Live Arcade en wist aldaar veel indruk te maken. De opzet van de game was dan ook simpel: plaats troepen op strategische punten zodat de vijand je basis niet kan bereiken. Het is een simpel uitgangspunt dat tevens herhaald is in Cold War, waarbij de Tweede Wereldoorlog uit het origineel ingewisseld is voor de Koude Oorlog in deze sequel. Het zorgt niet alleen voor een andere setting, maar tevens voor andere, meer geavanceerde wapens.
Terwijl de vijand, in de vorm van de communisten, binnen komt vallen trachten we deze te weren met het plaatsen van diverse soorten wapens. Deze wapens zijn onder te verdelen in diverse categorieën, denk aan machinegeweren, artillerie en geschut tegen tanks en vliegtuigen. We kunnen zelf bezit nemen van al deze soorten wapens om de strijd van dichtbij mee te maken en hoe meer vijanden we over de kling jagen, hoe meer geld we verdienen om onze materialen te upgraden. Het is hierdoor bijvoorbeeld mogelijk dat een machinegeweer niet langer oververhit raakt, echter is dit slechts één van de vele voorbeelden.

Belangrijk is constant het overzicht te bewaren op het speelveld en je zo niet te laten verrassen. Voertuigen zijn bijvoorbeeld niet onbeperkt bruikbaar, ze lopen op een batterij die leeg kan raken, en je zult voortdurend op je hoede moeten zijn wanneer de vijand andere tactieken uitprobeert om binnen te geraken. Ben je echter op dreef en maak je de vijanden in hoog tempo af, dan zijn er diverse soorten extra’s te verdienen. Hoogtepunt is een speelgoedsoldaatje die duidelijk refereert naar Rambo, waarbij dit eenmansleger flink huis kan houden.
Helaas is Cold War geen hele grote game. Hoewel gevechten intens zijn en je soms enkele pogingen nodig hebt om de strijd tot een goed einde te brengen vecht je jezelf redelijk snel door de campaign heen. Gelukkig zijn er enkele modi die de spelduur verlengen, zo kun je de game ook online met of juist tegen elkaar spelen. Juist omdat beide spelers een compleet overzicht krijgen van de map zijn er geen geheimen en is ieder potje tot het einde toe spannend.

Dat de game zich niet echt serieus neemt blijkt niet alleen uit de speelgoedsoldaatjes maar ook uit allerlei kleine elementen die je niet zou verwachten in een oorlog. Een radio knalt bijvoorbeeld stevige rockmuziek uit de tachtiger jaren over het slachtveld en de dood is weliswaar een teleurstelling, maar gezien de komische noot gebeurt dit met een glimlach. Tegelijkertijd is de techniek achter de game niet altijd even sterk, zo wil de framerate nog weleens stotteren en gaat het wisselen tussen eenheden niet zo snel als gewenst.
Toy Soldiers: Cold War weet misschien niet de grote vernieuwing te brengen ten opzichte van zijn voorganger. Ondanks een andere setting en daarmee andere wapens is de gameplay nagenoeg een kopie, waarbij het opvallend is dat de singleplayer korter is dan hiervoor. Tegelijkertijd is Cold War zeker weer een aanrader, simpelweg omdat de verslavende gameplay nog altijd staat als een huis. Voor 1200 MS Points sluit Microsoft haar Summer of Arcade af met deze ijskoude titel die voor een ieder aan te raden is die ook weleens een minder serieuze oorlogstitel willen spelen.
|