Halo 3 is de afsluiter van de wereldberoemde Halo trilogie die op de Xbox is begonnen. Niemand zal het ontgaan zijn dat de release van Halo 3 de grootste van het jaar 2007 is, met miljoenen mensen die hem op de eerste dag al in huis gehaald hebben. De hype rond de game was dan ook zo groot dat geen Xbox 360 gamer het kon maken om hem te laten liggen. Of toch wel?
Met Halo 3 heeft Microsoft een stevige troef in handen. De eerste twee delen werden zowel door critici als het grote publiek zeer goed ontvangen en dat is het financiële succes van het derde deel alleen maar ten goede gekomen. Critici prezen de toegankelijke en geperfectioneerde besturing en de presentatie. Bij het tweede deel was men vol lof over de multiplayer. Toch zijn de eerste twee Halo delen er niet zonder kleerscheuren afgekomen: hoewel de games ontzettend hoge cijfers kregen bij de release werden de stemmen later toch wat negatiever. Het eerste Halo deel had herhalende levels, waarbij het Library level de kroon spande. Halo 2 deed dit gewoon nog eens over, ondanks de kritieken. Gebeurt hetzelfde met Halo 3? Lees verder.

Als derde deel in de Halo trilogie haakt Halo 3 netjes in op deel 2, die met een stevige cliffhanger eindigde. In deel twee vernietigde Master Chief wederom een Halo (net als in deel 1), maar daar bleef het niet bij: er moesten nog wat dingen uitgevochten worden met de Covenant en Master Chief besloot dan ook het gevecht te ‘finishen’. Dat ‘finishen’ is aan het derde Halo 3 deel besteed. In dit derde deel draait het rond de rol die de Aarde speelt in het hele verhaal rond de mysterieuze ringen. Ook speelt Cortana een belangrijke rol, die in deel twee was achtergebleven bij de Gravemind, een groot wezen dat bij de Flood behoorde. In het derde deel zal de confrontatie tussen de UNSC en de Covenant (met als leider de profeet “Truth”) en de Flood (met de Gravemind als heerser) eindelijk worden uitgevochten.
In de singleplayer mode zal dit gevecht dan ook worden uitgevochten over negen grote levels. Elk van deze negen levels duren op de Heroic moeilijkheidsgraad (die wordt aanbevolen voor ervaren Halo spelers) gemiddeld ongeveer één uur waarmee het laatste gevecht van de Master Chief dus zo’n tien uur duurt. In deze tien uur krijgt de shooterverslaafde gamer de meest gevarieerde rit die in tijden op een console te spelen is geweest. De game gaat in een rotgang langs enorme vuurgevechten te voet, missies op de wereldberoemde Warthog en andere voertuigen en gigantische confrontaties tussen de Covenant en de menselijke troepen. In dit Halo deel is de oorlog tussen de mensen en de Covenant pas echt te zien, te voelen en te ervaren. De game heeft op dit vlak enkele onvergetelijke momenten, momenten die je beslist niet alleen hoeft te beleven dankzij de fenomenale coöp modus in Halo 3.
In de eerste Halo delen was de coöp modus ook aanwezig, maar deze was niet zo goed geïntegreerd als in dit derde deel is gedaan. Elk stuk level is namelijk zo ontworpen dat er enkele geweldige strategieën inzitten voor het spelen met twee (splitscreen, system link en online) tot vier (system link en online) man. Veel meer dan eerdere delen is er gedacht aan de plaatsing van vijandelijke troepen, de A.I. van deze troepen en het gebruik van de omgeving, waardoor gevechten ontzettend pittig worden als het niet goed is uitgevoerd of voorbij gaan in een vingerknip door een perfect doordachte tactiek. Dit geeft een gigantisch gevoel van voldoening dat door de gehele game te voelen is in de coöperatieve modus. Vaak genoeg zal het genot van een goede actie al schreeuwend gedeeld worden met een teamgenoot of zal de verbazing van een vroege dood worden besproken.

Zoals aangegeven is er in Halo 3 een stap vooruit gezet als het gaat om de A.I. van vijandelijke troepen, maar tegen welke troepen vecht Master Chief in het derde deel? De Arbiter is in het tweede deel aangesloten bij het menselijk ras en met hem alle Covenant Elites. Om deze pittige vijand hoeft de Master Chief zich dus niet meer druk te maken. In ruil daarvoor zijn er de Brutes. Deze waren in het tweede deel ook aanwezig, maar hadden nog een weinig ontwikkeld brein. In Halo 3 is dit brein stevig ontwikkeld aangezien de Brute een slimme en vooral taaie tegenstander is geworden. Door het samenwerken met andere Brutes en Grunts kan de Covenant een hele pittige tegenstander zijn. Groot pluspunt aan de gameplay in Halo 3 is dan ook de fantastische A.I. van de vijanden. Deze A.I. is zelfs toegepast op de Grunts, die in eerdere delen vooral voer voor kogels waren. Zowel de Brutes als de Grunts hebben zeer interessante reacties op hetgeen de speler doet, zo kunnen ze onder andere flanken, maken ze gebruik van de items in het spel en zijn ze geen van allen bang om een voertuig te pakken. Dit zorgt ervoor dat de gevechten tussen de Master Chief en de Brutes en Grunts altijd leuk blijven.
|