Sega heeft vele sportfranchises in handen gehad maar de meeste daarvan werden aan 2K Games verkocht toen het bedrijf de ESPN licentie kwijtspeelde. Eén sportfranchise hebben ze nooit verkocht, namelijk de Virtua Tennis serie, gebaseerd op één van de meeste prestigieuze sporten, tennis. De serie heeft zijn verschijning al gemaakt op consoles zoals de DreamCast en PlayStation 2, en met de launch van de PSP kwam daar een nieuwe handheld bij.
Sumo Digital, een redelijk jonge studio die voor Virtua Tennis enkel Outrun 2 had gemaakt, mocht aan het werk met de franchise en bracht ons zo Virtua Tennis: World Tour. Hoe zij het ervan af brachten, lees je in onze review.

Met het aanbod van gamemodes zit het alvast goed in World Tour. De game laat je de keuze uit vijf verschillende modes die je uren zullen binden aan je PlayStation Portable. Twee ervan, Quick Match en Exhibition, zijn uitermate geschikt voor de pick up & play gameplay die de PSP ons wil bieden. Ze laten je namelijk toe om direct een partijtje tennis te spelen zonder ons zorgen te moeten maken over statistieken of trainingssessies. Quick Match stuurt je direct in de game met twee willekeurige tennissers, Exhibition laat je wat meer keuze. Daar bepaal je zelf met hoeveel spelers je speelt, hoeveel games je moet winnen en waar je speelt. De Tournament mode is al veel uitgebreider, je kiest één van de veertien tennissers die de game rijk is, en je speelt gewoon een kort enkel- of dubbeltoernooi.
Dan is er gelukkig nog een echte carrièremode, de World Tour mode, waarin je zelf twee personages moet creëren en met hen trainen tot ze wereldtop bereiken. Het systeem om personages te maken is beperkt maar je zult toch zeker een tennisser naar je genoegen kunnen maken. Daarna begint je leven als tennisser. Dit houdt in dat je regelmatig zult moeten trainen en nauwkeurig op de planning moet letten. Want naarmate je traint en speelt, gaat de tijd voorbij, en een toernooi wordt maar één keer per gamejaar georganiseerd. Gelukkig is het wedstrijdschema toch al sowieso druk, en zijn de training minigames ook super om te spelen. Dat laatste zul je ook vaak moeten doen want anders gaan je statistieken zeker niet vooruit.

Buiten de minigames in de World Tour mode zijn er ook nog aparte minigames die iets leuker zijn opgevat, en verslavend werken. Je zult namelijk steeds verder willen gaan om de records te verbreken die al in de game staan geprogrammeerd. Deze mode genaamd Ball Games, bevat vier minigames. Ze leren je elk een belangrijk element van het tennis. Zo zul je in Fruit Dash snel moeten kunnen reageren om fruit te grijpen om je stamina hoog te houden. Ondertussen mag je rode ballen en hamburgers vermijden, zij zorgen er beide op hun manier voor dat je stamina achteruit gaat. Wanneer die staminabalk leeg is, is de minigame over.
Blockbuster leert je goed mikken en retourneren. Aan de overkant van het net vallen allerlei Tetris-achtige structuren die je moet raken. Als je grotere structuren raakt, krijg je gigantische bonussen dus loont het om bepaalde blokjes te raken tot je één gigantisch groen blok of iets dergelijks op je scherm staan hebt. Balloon Smash is gelijkaardig maar je moet ook hard kunnen slaan om de ballonnen kapot te krijgen. Blocker laat je juist het omgekeerde doen, je moet namelijk de blokjes verdedigen. Ze zullen echter niet even snel op je bord verschijnen als in Blockbuster, pas na één ronde komen er blokjes bij. Gelukkig krijg je er constant punten bij, met 0 eindigen is dus praktisch onmogelijk.
|