Maple Story is een spel dat zo mooi en lieflijk gemaakt is dat je er een glimlach van op je gezicht krijgt. Het is ook erg verslavend dus als je de komende tijd geen vrije tijd kunt missen, blijf dan ver uit de buurt van dit spel. Heb je wel zin om ondergedompeld te worden in de prachtige wereld van Maple Story, lees dan snel verder.
MMORPG
Maple Story is een MMORPG, dat staat voor Massive Multiplayer Online Role Playing Game. Dit is eigenlijk meer dan de naam van een genre, het is de beschrijving ervan. De basis van het spel is een RPG, want je personage kan ervaringspunten verdienen en zich ontwikkelen in een richting die jij als speler uitkiest. Ook kan je overal wapens vinden, kopen en ruilen, zodat jij je eigen persoonlijke personage creëert. Het kenmerk van een MMORPG is dat jij met andere spelers in één grote online wereld die RPG speelt. Je komt elkaar dus tegen, kunt met elkander praten, samenwerken en handelen. Dat is het online multiplayer aspect, en het Massive aspect is dat alle spelers van het spel (althans in een beperkt geografisch gebied) elkaar tegen kunnen komen, en dat je dus geen afzonderlijke "kamers" hebt.
Het genre van de MMORPG bestaat al langer dan vandaag, maar het was voorheen vooral in landen als Korea populair, en in Nederland voornamelijk onder een select groepje liefhebbers. Daar kwam allemaal verandering met de komst van World of Warcraft in november 2004. Iedereen ging massaal aan de online RPG van Blizzard, maar naast de aanschaf van het spel moest je ook nog eens maandelijks betalen voor je abonnement. Desondanks schoten de MMORPG's vanaf dat moment als paddestoelen uit de grond. Guild Wars was bijvoorbeeld zeer populair spel, omdat een periodieke bijdrage niet vereist was. Maar er zijn ook spellen die gewoon helemaal gratis zijn, qua aanschaf en bijdrage, en één van die spellen is Maple Story, van het Koreaanse bedrijf Wizet.

Kawaii!
Één van de eerste dingen die opvallen aan het spel is de vormgeving. Alles is zo verschrikkelijk lief en schattig vormgegeven dat je alles en iedereen wilt knuffelen in het spel. Zulke schattige paddenstoeltjes, schattige mensjes en zelfs schattige vijandjes, ook al zullen die laatste het ondanks hun lieve uiterlijk zwaar ontgelden! Het is het soort vormgeving waarover de Japanse meisjes onder ons onmiddellijk het woord kawaii zullen uitroepen, of: schattig, in keurig Nederlands. De personages hebben allemaal een groot, rond hoofd, met een schattig anime-achtig gezichtje. De gezichtsuitdrukkingen die je het personage kunt laten maken zien er ook uit alsof ze rechtstreeks uit een animé afkomstig zijn.
De Maple Messenger
Het spel is bovendien vormgegeven in tweedimensionale graphics, wat bijdraagt aan de schattigheidfactor, en kent tweedimensionale gameplay. Ik heb al vaker geschreven dat er helemaal niets mis is met tweedimensionaliteit. Sterker nog, je ziet het steeds vaker terug komen, door de Retrogolf die door gamesland woedt, en door sommige releases voor de GBA en de DS, maar ook in nieuwe releases zoals Viewtiful Joe, Guilty Gear X en nu dus ook Maple Story. Met sprites zijn geweldige grafische effecten te bereiken, waar je absoluut geen polygonen voor nodig hebt. De lucht en de landschappen die de achtergrond vormen zijn vaak zo sfeervol opgebouwd dat je inderdaad de polygonen niet mist. Het detail van dit ontwerp van de spelwereld is groot, vooral in de steden die de wereld van Maple Story rijk is. De steden en dorpen ademen daardoor een geweldige sfeer uit. Het is alleen wel jammer dat er niet veel beweegt in de omgeving, behalve de vele personages met menselijke besturing en de vijandelijke monsters met computerbesturing.
|