Ratchet en Clank zijn sinds 2002 de meest geliefde Lombax en robot op de PlayStation 2. Dat jaar maakten de twee hun debuut in de eerste game van Insomniac Games na hun laatste Spyro. Ondertussen zijn we al toe aan het vierde Ratchet & Clank deel namelijk Ratchet: Gladiator. Zoals de naam al doet vermoeden, trekt Ratchet er nu op uit zonder zijn maatje Clank. Bewaart de game de charmes van de eerste games of is het verlies van het gezelschap van Clank een grote misser? Dat lees je in onze review.
Net zoals in andere shooters heb je ook enkele voertuigen tot je beschikking. Deze hebben allemaal beperkte gezondheid zodat ook hier roekeloos rondrijden niet tot de mogelijkheden hoort. Gelukkig kun je ook plaatsen vinden om je wagens snel te herstellen. De wapens van die wagens beschikken echter wel over een oneindige voorraad munitie wat zeker een pluspunt is voor snelle actie. Zo kan je minutenlang optimaal amok zaaien. De meeste voertuigen hebben namelijk een turret, waarmee je continu kan schieten zonder te moeten herladen, en raketten, die je maar om de zoveel tijd kan afvuren.

Zoals je nu al vermoedt, zijn er verschillende soorten voertuigen die je kunt besturen. Ten eerste zijn er de hoverbikes die geen wapens hebben en die je enkel nodig hebt voor checkpoint races. Dan heb je nog snelle jeeps, die dankzij hun besturing veel ongelukken veroorzaken, en de krachtige Landstalker. Deze laatste is heel gemakkelijk om te besturen in tegenstelling tot de jeeps. Je gebruikt de linker analoge stick om de Landstalker te bewegen en de rechter analoge stick om zijn turret te draaien. Bij de jeeps aan de andere kant gebruik je de linker analoge stick om naar links te rijden en de rechter om naar rechts te rijden. Om vooruit te rijden moet je dus beide sticks tegelijk naar voren duwen. Dat is nogal moeilijk omdat je dan ook nog eens continu L1 en R1 moet ingedrukt houden om te schieten. Meer dan eens beland je gefrustreerd in een rivier.
Zoals nu al lang gebleken is, beschikt Ratchet over voldoende wapens om de levels uit te spelen. Dat is echter gerekend buiten de vijanden, deze variëren van monsters en robotzombies tot supergrote schorpioenen genaamd Leviathans, en de Exterminators. En ze zijn allemaal in staat om Ratchet te doden, zeker in het begin van de game wanneer zijn gezondheid laag is. Gelukkig verhoogt je Nanotech regelmatig door vijanden te doden. Elke keer als je Nanotech stijgt, verhoogt je gezondheid met één HP. Ook je wapens worden sterker door veelvuldig gebruik, zo wordt het naar het einde toe minder moeilijk om te overleven tegen gewone vijanden. Eens een wapen level 10 heeft bereikt, kan het praktisch elke vijand in een korte tijdspanne neerleggen.

De term 'minder moeilijk' is zeker op zijn plaats. Zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad zul je zeker enkele keren zonder gezondheid komen te zitten. De moeilijkheidsgraden, waarvan er vier in totaal zijn, verschillen vooral op de beschikbaarheid van extra gezondheid en munitie. Voor de rest zul je geen groot verschil opmerken tussen de vier moeilijkheidsgraden. Toch is het voor beginnende spelers afgeraden op een hoge moeilijkheidsgraad te starten. In het begin zul je veel gezondheid en wapens nodig hebben die daar nog niet aanwezig zijn. Als je toch slecht gekozen hebt, heb je geluk. Je kunt bij het laden van een nieuwe save nog altijd van moeilijkheidsgraad veranderen. Eens je goed begint te spelen, kun je eens proberen om (tijdelijk) de moeilijkheidsgraad te verhogen.
|