Met Vampire Knight schreef Matsuri Hino haar eerste manga welke meteen werd omgevormd tot de korte, gelijknamige animatieserie. Vampire Knight was een prachtige romantische anime, maar te kort om het volledige verhaal van de destijds 48 hoofdstukken tellende manga te vertellen. Square-Enix produceerde daarom ook Vampire Knight Guilty.
Guilty telt dertien episodes, welke beginnen bij het einde van de vorige serie en de dood van Shizuka. In deze episodes wordt het grootse plot, dat in de eerste serie op poten werd gezet, uitgewerkt. Onder leiding van de Vampire Council wordt Kuran Ridou opnieuw tot leven gewekt. De ex van Shizuka heeft een rekening te vereffenen met Kaname die zijn positie heeft gestolen en alle vampieren moeten in actie schieten. De nadruk ligt ook duidelijk op deze vampieren want hun onderlinge relaties en drijfveren worden in beeld gebracht. Zelfs minder belangrijke vampieren komen uitgebreid aan bod. Bij de mensen ligt de concentratie op de Hunters, waarbij vooral Cross Kaien mag schitteren. In het eerste seizoen was hij het komische personage, maar nu krijgen we een rauwe, koele kant te zien die zeker de moeite is.

Het verhaal komt in eerste instantie traag op gang omdat men enkel kleine hints geeft. Na een verrassende, maar toch logische plotwending verandert het verhaal echter snel. Deze plotwending zorgt ervoor dat het verhaal op een goed tempo komt en wordt afgewisseld met een gezonde dosis actie. Op dit gebied is Vampire Knight Guilty vooral vergelijkbaar met Vampire Hunter D: Bloodlust. De serie heeft stijlvolle actie op een hoofdzakelijk romantisch mysterieplot. Vampire Knight kijkers krijgen met deze serie een volwaardig, maar niet noodzakelijk perfect einde voor hun serie. Guilty is echter ook alleen geschikt voor kijkers van Vampire Knight, want de gebeurtenissen uit het origineel zijn belangrijk voor deze serie. Dit seizoen is wel sneller en telt duidelijk meer actiemomenten. De balans is dus verschoven ten opzichte van het trage origineel.
De cast uit het origineel keert terug en hun stemmen klinken opnieuw denderend. De nieuwkomer Tarusuki Shingaki (Rido) heeft ook een passende stem. Studio Deen maakte een goede gok door de relatief onbekende Shingaki te kiezen. Tijdens de serie hoor je continu een mooie soundtrack waarbij vooral de intro (Rinne Rondo) mooi in elkaar steekt. Het intronummer kent wel een gebrekkige overgang op een gegeven moment. Tijdens de rest van het nummer gaat het echter ideaal door. On/Off levert dus opnieuw een goede prestatie want zij waren ook verantwoordelijk voor het openingsnummer van het origineel. Ook het einde "Suna no Oshiro" van Kanon Wakeshima is een mooi en dramatisch orkestraal nummer. Buiten de twee belangrijkste nummers gebruikt de serie een zachte, opvallende soundtrack die aangenaam is om te beluisteren. Op dit gebied zit alles goed met Vampire Knight Guilty.

Op grafisch gebied zet Guilty de graphics van de originele serie door, en deze stijl is beter geschikt voor de mooie, stijlvolle actie dan voor de trage dialogen. Het zijn vooral de anti-vampierwapens Artemis en de Bloody Rose die er prachtig uitzien. Buiten de gevechten is het vooral het lichtspel dat indrukwekkend is, want qua details is de serie niet de meeste diepgaande. De serie blijft er echter prachtig uitzien. Mede hierdoor is Vampire Knight Guilty een waardige opvolger voor Vampire Knight. Alle sterke punten uit Vampire Knight blijven aanwezig in Guilty en worden gebruikt om het verhaal compleet af te ronden. In het begin evolueert het verhaal misschien traag, maar de serie is voldoende uitgebreid om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Alle Vampire Knight fans moeten deze serie dan ook in huis halen, en hopen op een eventueel derde seizoen.
|