Ape Escape is de gekke serie van SCEJ waarin een jongen verschillende apen moet vangen. In mei 2004 hoorden we voor de eerste keer van Ape Escape: On The Loose, de game bleek een verbeterde versie te zijn van de originele PlayStation ervaring. In Amerika en Japan verscheen hij nog voor Ape Academy. In Europa werd de titel echter vergeten en bracht men enkel Ape Academy uit bij de launch. Ape Escape: On The Loose aan de andere kant zal pas binnen enkele maanden in Europa komen. Zet deze game de PS2 ervaring goed over op de PSP?
De game draait opnieuw rond kleine aapjes. Het lieve maar nieuwsgierige aapje Specter krijgt per ongeluk Professor Peaks Point Helmet in handen. Dat is een machine die de intelligentie van een mens kan verhogen. Maar bij het aapje heeft het nog een extra effect, hij verandert namelijk in een aap die enkel uit is op meer macht en door de helm kan hij uit zijn kooi ontsnappen. Daarna bevrijdt hij tweehonderd apen uit de zoo. Natuurlijk wil de professor hen tegenhouden en daarom besluiten de apen om via een tijdmachine terug naar het verleden te reizen. Voor de professor zit er niets anders op dan de hulp in te roepen van zijn goede vriend Spike en die via een tijdmachine naar het verleden te sturen om al de aapjes te vangen.
Specter
De aapjes zitten verspreid over twintig niveaus en in elk niveau moet je een bepaald aantal apen vangen. Eens je dat aantal gevangen hebt, wordt je teruggeplaatst naar het laboratorium van de professor waar je naar een nieuwe tijdszone kunt reizen. Op het einde van het spel kun je dan ook nog even de niveaus opnieuw doorlopen om alle aapjes te vangen. In elk level zitten namelijk meer apen dan je nodig hebt, dat is een pluspunt want zo kom je niet vast te zitten omdat je bepaalde apen niet kan vangen. Dat heeft dan weer als nadeel dat je de game kunt uitspelen zonder alle apen te vangen en daar doe je niet lang over. Je kunt de game in vijf tot tien uur uitspelen.
Het vangen van de apen is niet gemakkelijk. Zij beschikken namelijk over allerlei mogelijkheiden om je pijn te doen, zo beschikken ze over bananenschillen en kunnen ze je slaan. De intelligentere apen kunnen zelfs nog geavanceerdere wapens gebruiken, ze kunnen bijvoorbeeld een lift vragen aan een dinosaurus. Gelukkig beschikt Spike over de nodige technieken om apen te vangen. Hij kan sluipen, hij kan diepzeeduiken en hij heeft een multifunctioneel net. Dat net kun je onderwater gebruiken, zoveel apen mee vangen als je wilt en kan veranderd worden in een zwaard. Vooral dat laatste is handig om diverse vijanden te verslaan die je lastigvallen tijdens het spel. Hoe verder je komt in het spel, hoe meer gadgets je zal kunnen gebruiken. Op het einde zul je er acht hebben waaronder een Stun Sword en een Monkey Radar.
Eén van je gadgets
Maar je zult niet alleen apen moeten zoeken, verspreid over de omgevingen liggen ook Specter muntjes. Deze moet je verzamelen om minigames te kunnen spelen. Deze moet je niet alleen spelen maar kun je ook tegen een vriend spelen, deze moet enkel een PSP hebben. De minigames zijn gewoon flauwere varianten van andere games maar dan met de apen in de hoofdrol. Ze tellen veelzeggende namen zoals Snow Kidz Racing, Specter Boxing en Ape Ping Pong. Deze zijn zeker leuk maar zullen je geen uren bezighouden, zeker omdat er in totaal maar vier aanwezig zijn.
Specter Boxing
Om een leuke platformgame te maken, moet de besturing intuïtief zijn. Origineel werd de game gemaakt om DualShock controller voor de PlayStation te verkopen, met de rechter analoge stick bewoog je namelijk je netje. Een oplettende ziel merkt dan ook al snel op dat er geen tweede analoge disk aanwezig is op de PlayStation Portable. Sony moest dan ook het volledige besturingsschema omzetten voor de PSP. Het gebruiken van het net is daardoor wel veel eenvoudiger, het volstaat om op één knop te drukken om met je net te slaan. Je moet enkel in de richting van de aap kijken om te zorgen dat je in zijn richting slaat. De besturing werkt zeer goed, er is maar een probleem. Je moet de analoge disk gebruiken om te bewegen, het D-Pad wordt namelijk gebruikt om de camera mee te draaien. Dat zorgt voor verwarring in het begin maar later in de game komt dat goed.
|