De Total War serie van Creative Assembly bestaat al even lang als de studio, in 2000 verscheen de RTS Shogun: Total War. Later verschenen Medieval en Rome: Total War, dit jaar waagde Creative een gokje en kwamen ze met een Action/Adventure gebaseerd op de Total War licentie, Spartan: Total Warrior. Brengt Creative nog een nieuwe Total War topper met Spartan?
In Spartan: Total Warrior draait het hoofdzakelijk rond de krijger Spartan die de stad Sparta moet verdedigen tegen een inval van de Romeinen. Daarvoor krijg je de hulp van King Leonidas, een prinses van de Amazones genaamd Elektra en twee Spartaanse aanvoerders. Het verhaal is redelijk simpel, versla de krachtigste wapens van de Romeinen met de hulp van enkele mythische wapens en het advies van een oorlogsgod, Ares. Die wapens zoals het Schild van Medusa, de Zwaarden van Athene en de Speer van Achilles, zul je zeker kunnen gebruiken want Rome krijgt de hulp van enkele sterke wezens. Denk maar aan Medusa die mannen in steen kan veranderen met één blik, het gigantische bronzen beeld Talos en de Minotaurus. Naar het einde toe wordt het nog allemaal ongeloofwaardiger wat de game niet ten goede komt. Het verhaal verbleekt in vergelijking met andere games in het genre, zeker in vergelijking met God of War dat dezelfde locatie kiest.

Qua gameplay zit er wel verschil tussen God of War en Spartan: Total Warrior. Je loopt namelijk niet alleen rond op het scherm, je zal altijd het gezelschap hebben van een klein regiment Spartaanse krijgers. Die hulp heb je zeker nodig want er zijn constant vijftig of meer vijanden aanwezig op het slagveld. Je krijgt hierdoor ook het gevoel dat je echt maar een gewone soldaat bent in het midden van een gigantische oorlog. Spijtig genoeg helpt Creative dat gevoel al snel naar de maan. Als er een poort moet geopend worden, een vuurtje aangestoken of een andere kleine opdracht uitgevoerd worden, kan alleen Spartan de klus opknappen.
De vele objectieven die je moet vervullen tijdens je reis, zijn niet echt speciaal. Je moet hier en daar een bom of een tent in brand steken, af en toe een kist openen en soms nog eens enkele mensen beschermen. Dit herhaalt zich door de hele game maar dan mogen we niet vergeten dat we een Hack & Slash spelen. Die herhalende opdrachten leiden enkel af van de bedoeling van de game, het keihard doden van vijanden, honderden vijanden per level.
De AI vergeet dan ook regelmatig om de simpelste taken uit te voeren, zo zal je bijvoorbeeld op een bepaald moment burgers moeten verdedigen en tegelijk enkele katapulten moeten bedienen. In een normale situatie zou je verwachten dat de soldaten de burgers zouden omcirkelen zodat ze gemakkelijk te beschermen zijn. Op dat moment staan de meeste soldaten echter aan de andere kant van het slagveld zodat je regelmatig moet terugkeren naar de gevangen of het is onherroepelijk Game Over.
Ook bepaalde tegenstanders lijken enkel door jou verslagen te kunnen worden, zo zul je op een bepaald moment tegen Generaal Crassus moeten vechten. Hij loopt vrij rond over een slagveld waarop ook andere soldaten van jouw leger staan, zij staan echter liever stil dan tegen Crassus te vechten wanneer hij in de buurt staat. Hierdoor kun je maar weinig tijd besteden aan het verslaan van de andere Romeinen die je aanvallen.
|