Jarenlang introduceerde Square verschillende interessante personages via de Final Fantasy serie. Nu combineert men een twintigtal van deze personages in de vechtgame Dissidia: Final Fantasy voor de PlayStation Portable. Draait deze PSP game succesvol uit of is de combinatie een slecht idee?
Dissidia: Final Fantasy speelt zich af in een universum waar de goden Chaos en Cosmos het continu tegen elkaar opnemen. Beide goden hebben een serie krijgers uit allerlei landen opgeroepen die nu moeten samenwerken om elkaar te vermoorden. Cosmos verzamelde alle hoofdpersonages uit de genummerde Final Fantasy games om haar te verdedigen, terwijl Chaos hun aartsvijanden ophaalde. Eeuwenlang strijden de twee legers, maar in één gevecht verandert dat. En dat is het gevecht dat jij te zien krijgt in het eerste tussenfilmpje van de game. In dit gevecht werken de verschillende Final Fantasy personages zo goed samen dat het lijkt alsof je naar de fanfictie-serie Dead Fantasy kijkt. Squall neemt het op tegen Sephiroth, Zidane en Tidus werken samen om een sterkere vijand neer te halen, ... Het filmpje is prachtig en zou niet eens misstaan in een consolegame. Je wordt onmiddellijk in de game getrokken en wil zelf aan de slag gaan.

De normale graphics zijn natuurlijk van mindere kwaliteit, maar het is en blijft een prachtig spel. Square-Enix weet de PSP opnieuw tot het uiterste te dwingen. Elk Final Fantasy personage komt natuurlijk uit een andere game, waarbij de grafische kwaliteit tussen deze games sterk verschilt. Elk personage heeft dan ook een make-over gekregen zodat ze beter bij elkaar passen. Zidane, Squall en Cloud lijken het sterkst op hun evenbeeld terwijl de oudere personages een goede upgrade hebben gekregen. Enkel de Final Fantasy X personages zien er gek uit. Tidus lijkt nu bijvoorbeeld meer op een aangepaste Cloud dan Tidus zelf. Zijn typische glimlach en vrolijke kleuren ontbreken namelijk. De meeste ontwerpen neigen nu wel meer naar de Kingdom Hearts stijl, wat ook gereflecteerd wordt in de omgevingen. Deze zijn overgenomen uit dezelfde Final Fantasy games als de personages, en zijn aangepast naar deze stijl. Hierdoor vormt de game een mooi geheel.
Qua muziek is Dissidia: Final Fantasy opnieuw een eerbetoon aan Final Fantasy. Gevechten eindigen bijvoorbeeld met het typische Final Fantasy vechtmuziekje. De game gebruikt voor de rest grotendeels nieuwe muziek, maar deze sluit perfect aan bij de typische Final Fantasy muziek. Op dit gebied zal je dan ook zeker genieten. Spijtig genoeg vormen de stemmen geen eerbetoon aan die oude Final Fantasy games. De Engelstalige stemmen klinken namelijk ongeïnspireerd. Zelfs Steve Burton (Cloud in Advent Children) en James Arnold Taylor (Tidus in Final Fantasy X) kunnen hun personages slecht tot leven brengen ondanks het feit dat hun stemmen in het verleden wel goed klonken. Het is spijtig dat Square-Enix dit niet heeft aangepast want het probleem valt snel op. Het begint namelijk al met de saaie verteller. Gelukkig is het verhaal dat ze vertellen sowieso niet interessant. Het vervalt snel in clichés en is vooral opvulling. Het verhaal en de stemmen vallen dus tegen.

Gelukkig is het de gameplay die telt. Dissidia: Final Fantasy is op het eerste gezicht simpelweg een vechtgame als je enkele screenshots van de game bekijkt. Maar deze vechtgame heeft diepgaande RPG elementen en een uitgebreid vechtsysteem. Door vijanden te verslaan verdien je ervaringspunten en daarmee krijg je nieuwe aanvallen. Tussen gevechten door kun je kiezen welke aanvallen, summons en wapens je personage gebruikt en welke accessoires hij draagt. Je moet dit niet gebruiken, maar het maakt gevechten wel strategischer. Het vechten zelf is even wennen, maar eens je het onder de knie hebt, kun je elke vijand aan. In 3D omgevingen kun je vrij rondlopen om met je volledige arsenaal de vijand te bestoken waarbij je ook rekening moet houden met je omgeving. Je kunt bijvoorbeeld de muren van een kasteel beklimmen om een tactisch voordeel te behalen. Dat gaat simpel door het driehoekje in te drukken waarna je vrij een muur op kunt lopen.
|