Nolan Bushnell mag dan sinds 1979 weg zijn, hij houdt zijn oude bedrijf Atari nog steeds in de gaten. En wat hij ziet stemt hem niet vrolijk, zo meldt hij in een interview met Gamasutra. Hij ziet ook andere ontwikkelingen in de games-industrie. De gamesmarkt wordt meer casual en vrouwelijk, de hardwareoorlog is bijna over en World of Warcraft is het hoogtepunt van het MMORPG genre.
Atari’s grote probleem - volgens Bushnell - is een gebrek aan ideologie. De laatste vijftien jaar is nooit duidelijk geworden waar het bedrijf voor staat. Door het gebrek aan een duidelijke visie fladdert zijn oude bedrijf een beetje rond, waardoor sommige games wel goed lopen en andere weer niet. Als de ex-werknemer een tip mag geven is om zo snel mogelijk een image te kweken, want dat gaat alleen maar belangrijker worden.
De gamemarkt zal namelijk alleen maar verder groeien. Dat komt doordat twee belangrijke consumentgroepen terugkeren: vrouwen en casual gamers. Deze twee zorgden er volgens Bushnell namelijk voor dat de games industrie in de jaren zeventig zo groot was - veertig procent van de 250 miljoen Amerikanen zich gamer. De vrouwen en casual gamers keerden zich van de markt af toen de games respectievelijk te gewelddadig en te ingewikkeld werden. Nu ze weer vriendelijker en simpeler worden voelen die twee groepen zich weer aangetrokken.
Bushnell voorspelt daarom dat de hardware oorlog bijna ten einde zijn. De technologie, processoren en MIPS, heeft bijna zijn plafond bereikt. Om nu te gaan strijden om de meest fotorealistische plaatjes, zou belachelijk zijn. De games goero verwacht weliswaar dat na deze generatie consoles er nog een nieuwe zal komen. Maar dat gevecht zal niet erg succesvol zal zijn.
Dat betekent wel dat er meer geïnnoveerd moet worden. Iets waar volgens Bushnell nog nauwelijks sprake van is. Iedereen maakt weliswaar geld op dit moment, maar de meest interessante games moeten nog ontworpen worden. Op dit moment kijk iedereen van elkaar af. Daardoor zitten er zulke gigantische gaten in de markt dat er een vrachtwagen doorheen kan.
World of Warcraft bijvoorbeeld. De MMORPG heeft zeker een interessante speldynamiek, maar geen enkele andere game zal in het gat kunnen springen mocht WoW ter ziele gaan. Dat laatste gaat zeker gebeuren. Als voorbeeld neemt hij zijn eigen zoons - gekscherend ‘The Bushell Threshold’ genoemd – die na jaren spelen van de een op de andere dag gestopt zijn. En volgens de ex-Atari man heeft geen enkel bedrijf de intelligentie om meer te brengen dan alleen maar ‘karakter-levellen-door-monsters-af-te-maken’.
|