Megami Tensei is geen bekende RPG serie, maar het is wel een kwalitatief hoogstaande RPG serie. Jarenlang verscheen de serie niet in Europa, maar dankzij Koei kan men ook hier genieten van de verschillende delen in de serie.
Onder andere de PlayStation 2 titels Digital Devil Saga 1 & 2, Nocturne en Devil Summoner zijn de laatste jaren in Europa verschenen. Eind februari brengt Koei de volgende Shin Megami Tensei titel uit in Europa, namelijk Shin Megami Tensei: Persona 3. Dit is het vierde deel in de Persona subserie van Shin Megami Tensei en het eerste dat in Europa verschijnt. Dat is echter geen probleem aangezien het plot van deze game geen relatie heeft met het plot van de vorige delen. Het plot van de game draait rond een naamloze tiener, die tijdens de game amper aan het woord komt. Het gaat hier dus om een zogenaamd stil hoofdpersonage, een type hoofdpersonage dat gebruikt wordt in spellen als Dragon Quest en The Legend of Zelda.
Zijn ouders zijn gestorven toen hij nog jong was, waarna hij verhuisde naar een andere stad. Om naar de middelbare school te gaan keert hij terug naar zijn geboortestad, alwaar hij aangevallen wordt door schaduwen die best te vergelijken zijn met de Death Eaters in Harry Potter en de Spectres in de Golden Compass Trilogie. Tijdens het gevecht ontdekt het hoofdpersonage zijn Persona die de naam Orpheus draagt. Deze Persona zijn een soort speciale vorm van de ziel die uitermate geschikt is voor magische aanvallen. De personages zelf kunnen vechten zonder Persona, maar dan gebruiken ze vuurwapens en gewone aanvallen. Op school aangekomen ontdekt het hoofdpersonage dat hij niet de enige is met de gave om een Persona op te roepen.
Hij ontdekt dat er een soort verborgen tijd is tussen de ene dag en de volgende dag waarin de schaduwen zich verbergen. Dit tijdstip wordt het Dark Hour genoemd. Om ervoor te zorgen dat de wereld veilig is tijdens dat Dark Hour bestaat de Specialized Extracurricular Execution Squad, een organisatie waarbij het hoofdpersonage zich aansluit. Samen met de andere leden van de organisatie werkt hij zich door de game en verslaat hij de schaduwen. Dat gaat natuurlijk niet altijd even vlot, want de schaduwen worden achter de schermen bestuurd door nog krachtigere vijanden. Deze moeten verslagen worden om de wereld te redden van een groot onheil. Hierbij mag je echter nog wel enkele interessante onthullingen verwachten die je zelf moet ontdekken.
Het hoofdpersonage zit nog op school en de game is dan ook opgedeeld in dagen. Elke dag moet de speler deelnemen aan bepaalde schoolactiviteiten om zijn statistieken op te krikken. Hierbij moet je niet alleen denken aan het volgen van de les, maar ook gezellig een kop koffie drinken met medestudenten wordt beloond. Het creëren van een sociale link met de andere studenten is het allerbelangrijkst, aangezien deze een rechtstreekse invloed hebben op je prestatie tijdens de gevechten. De opdeling in dagen is nieuw in de serie, maar niet in het genre. Onder andere Azure Dreams en Harvest Moon gebruiken zulke opdeling. Deze dagdagelijkse activiteiten vormen ongeveer 50% van de game. De andere 50% besteedt de speler aan het doorzoeken van willekeurig gevormde levels waarin monsters rondlopen.
In de game zul je dus een pak vechten, het beheersen van het turn-based vechtsysteem is van kritisch belang. Tijdens de gevechten controleert de speler alleen het hoofdpersonage, de rest van de personages wordt bestuurd door de AI. Je kunt wel specifieke opdrachten aan deze AI geven zoals aanvallen, genezen of het oproepen van de Persona met de Evoker. Het hoofdpersonage vergaart meerdere Persona tijdens de game, maar de andere personages gebruiken steeds dezelfde. Je kunt nieuwe Persona vergaren via kaartspellen of fusies van bestaande Persona. Ondanks het feit dat je maar één personage bestuurt, is het wel belangrijk om te letten op de gezondheid van de andere spelers. Deze kunnen makkelijk ziek worden door te veel te vechten, waardoor ze andere personages besmetten en slechter vechten. In zo'n geval moet je enkele nachten rusten.
Shin Megami Tensei: Persona 3 is duidelijk een RPG met een apart gevechtssysteem. Dit zal niet alle fans van het genre aanspreken, maar RPG fans die willen experimenteren, moeten dit spel zeker in het oog houden. In Amerika en Japan werd de game in ieder geval goed ontvangen, en de kans is groot dat dat ook hier gebeurt. In dat geval is het ook uitkijken naar Persona 3: Fes, een uitbreiding voor Persona 3.
|