In een tijd waarin remasters en remakes ons om de oren vliegen is het lastig op voorhand enthousiast te worden. Toch is Epic Mickey Rebrushed één van de games waarin een vernieuwde uitgave echt te rechtvaardigen is, het origineel verscheen veertien jaar geleden namelijk alleen op de Nintendo Wii en kan nu een grotere groep bereiken.
Kennen jullie Mickey Mouse? Ik mag toch hopen van wel. Maar wat nu als ik deze vraag stel over Oswald The Lucky Rabbit? De kans is hier een groot stuk groter dat dit niet het geval is. En toch gaat de geschiedenis van deze twee personages hand in hand. Oswald werd in 1927 ontworpen door Walt Disney en verscheen tot 1938 in diverse animatiefilmpjes. Het had zomaar het boegbeeld van Disney kunnen worden, ware het niet dat de rechten al in 1928 door Universal Pictures werden verworven. Het deed Walt Disney besluiten om een nieuw personage te tekenen waar hij zelf de rechten op had en zo werd Mickey Mouse geboren.
Door het grote succes van ‘s werelds bekendste muis verdween Oswald in het afvoerputje dat in Epic Mickey bekend staat als de Wasteland. Aldaar heeft hij weliswaar niet de glorie om te schitteren in animatiefilmpjes en begeleidende merchandise, wel heeft hij er samen met andere oudgedienden als Clarabelle Cow en Horace Horsecollar een nieuw, grauw bestaan weten op te bouwen. Totdat Mickey een pot inkt over het schaalmodel van de Wasteland gooit en een immense schade aanricht. Het doet hem besluiten af te reizen naar het mistroostige landschap om zijn fouten ongedaan te maken.
Gelukkig reist Mickey niet met lege handen af, een magische verfkwast stelt hem in staat om omgevingen in te kleuren of met een verdunner juist te ontnemen. Moesten we dit op de Nintendo Wii nog doen door voor het scherm te wapperen met de Wii-Mote, daar is dit nu toegewezen aan de triggers. Verven in de game werkt, mede door de verbeterde camera, probleemloos en is het spelelement waar de platformer voornamelijk om draait. Door muren (tijdelijk) te verdunnen creëer je doorgangen of ontdek je verstopte geheimen, terwijl geverfde objecten juist als opstapje kunnen dienen en een wat vrolijker aangezicht geven.
Het is jammer dat de plannen die de oorspronkelijke ontwikkelaar hiervoor had nooit geheel gerealiseerd konden worden. Het verschil tussen goed en kwaad, door bijvoorbeeld vijanden te verven en zo goed te maken, of juist te verdunnen om ze te laten verdwijnen, blijft hierdoor slechts aan de oppervlakte. Dit is ook te zien in andere interacties. In het begin kom je een drukplaat tegen waar een schatkist op staat. Als je deze opent krijg je weliswaar diens inhoud, alleen activeert het de plaat en daardoor zal er een personage worden gekatapulteerd. Een duidelijke keuze tussen hebzucht of behulpzaamheid, alleen maakt het uiteindelijk weinig uit waar je voor gaat en zijn dit soort situaties zeldzaam.
Rebrushed voert als remake geen veranderingen door aan het verhaal. Dit betekent ook dat een eerdere kritiek in mijn oorspronkelijke review, namelijk dat het einde van de game behoorlijk is opgerekt, nog altijd aanwezig is. Tegelijkertijd heeft ontwikkelaar Purple Lamp er zich niet zo makkelijk vanaf gemaakt door enkel de controls en de graphics aan te pakken. Mickey kan nu rennen, er zijn meer NPC’s aanwezig, op de map is nu duidelijker te zien waar je bent, er is een assist om te kijken waar je naartoe moet en de subquests zijn in het menu overzichtelijk weergegeven. Er is zelfs een Nederlandse taal- en spraakoptie, ondanks dat de donkere opzet niet ieder kind aan zal spreken.
Er is dan wel een lijst van interessante toevoegingen, wat mij betreft had deze lijst best wat verder doorgezet mogen worden. De schitterend geanimeerde tussenfilmpjes worden deels teniet gedaan door er geen spraak onder te zetten en slechts te begeleiden met enkele kreetjes. Als je naar de map gaat kun je enkel het gebied bekijken waar je op dat moment bent, en geen eerder bezochte gebieden. Met name bij de sidequests, die je naar diverse locaties brengt, is het hierdoor lastig om je richting te bepalen. Wat dan ook niet helpt is dat sidequests niet apart te selecteren zijn, de assist zal je enkel begeleiden naar de hoofddoelen.
Net als bij het origineel zijn er de nodige collectibles te verzamelen. Van bronzen, zilveren en gouden speldjes die eigenlijk geen meerwaarde hebben tot concept arts, waarvan er nu meer dan honderdvijftig zijn. Nadat ik de game had uitgespeeld had ik er net iets meer dan honderd en er bleven er genoeg over om jacht op te maken. Om je hiertoe aan te sporen is er een New Game+ optie, liever had ik de mogelijkheid gehad om na het uitspelen terug te keren en alle locaties nog eens te bezoeken. Dit laatste is al tijdens het spelen geen optie omdat veel eerder bezochte gebieden worden afgesloten.
De verschillende 3D-gebieden direct goed uitkammen is dan ook aan te raden. Om ze aan elkaar te linken spring je in diaprojectoren die bestaan uit 2D-secties die zijn gebaseerd op oude cartoons en animaties als Steamboat Willie en Fantasia. Het zijn korte levels waarin er ook filmrollen te verzamelen zijn, mocht je ze toch missen dan kun je in het theater de levels nog eens opnieuw spelen om ze alsnog te verzamelen.
In mijn review van het origineel gaf ik de game een 80 en toch scoort deze nieuwe uitgave net wat lager. Dit heeft er mede mee te maken dat ik Rebrushed beoordeel als remake en dan had ik graag nog wat extra moeite gezien. Want buiten de graphics en enkele quality-of-life toevoegingen om heb ik het gevoel dat de ontwikkelaar meer had kunnen doen en enkele plooien glad had kunnen strijken. Zo ben ik meer dan een uur bezig geweest om een glitch te ontwijken die een doorgang niet liet verschijnen en was het geluid van een tussenfilmpje alleen maar te horen door mijn volume ver open te schroeven. En dat zijn toch dingen die, zeker in een remake, toch niet zouden mogen en een patch hopelijk snel weg zal werken.
Beoordeling
75
Als remake is Epic Mickey niet helemaal wat ik ervan verwacht had. De game ziet er mooier uit, speelt prima en bevat enkele leuke toevoegingen, alleen is het jammer dat de ontwikkelaar hier is gestopt. Het is weliswaar meer dan enkel een nieuwe lik verf, tegelijkertijd kunnen we ook niet spreken van een make-over.