Met Scribblenauts Showdown heeft ontwikkelaar Shiver Entertainment in samenwerking met Warner Bros. getracht een partyspel te ontwikkelen gebaseerd op het succesvolle Scribblenauts concept. Met meer dan 35.000 objecten uit het Scribblenauts woordenboek en meer dan 25 minigames moet het niet moeilijk zijn om de gamer te vermaken, maar dat blijkt in de praktijk al snel tegen te vallen.
Waar het originele Sribblenauts uitblonk in innovatie als een uitdagende en vermakelijke puzzeltitel, daar stelt Scribblenauts Showdown teleur in clichés. De puzzels zijn grotendeels verdwenen en daarvoor in de plaats zijn minigames gekomen. De gemeenschappelijke eigenschap van de minigames is dat je vooraf een woord zal moeten invoeren in een bepaald thema of stijl die je een – klein – voordeel kan geven in de daaropvolgende minigame. Als je van deze titel de uitdagende Scribblenauts gameplay verwacht, dan kom je bedrogen uit.

De game kent drie verschillende hoofdmodi: Versus, Showdown! en Zandbak. Versus is de meest toegankelijke modus waar je kunt kiezen uit twee typen minigames: ‘Woorden’, ‘Snel’ of een combinatie hiervan. Bij Woorden moet je iets creatiever zijn. Zo moet je er bij het stapelspel voor zorgen dat je objecten verzint die je goed kunt stapelen, zo is een vulkaan dat bijvoorbeeld niet. De Snel-type games zijn voornamelijk gebaseerd op je reflexen in plaats van je creativiteit. De verschillen in objectkeuze blijken al snel miniem te zijn. In een Smash Bros. stijl minigame maakt het weinig uit of je een machinegeweer of mol hebt ingetikt: beiden lijken ze evenveel schade aan te brengen. Er is ook een minigame waarin je wordt gevraagd een object te genereren en deze vervolgens zo snel mogelijk op te eten, als je niet op tijd slikt zal je karakter het halve scherm onder kotsen. Smakelijk en vermakelijk is dat geenszins. De minigames slaan dan ook vaker de plank flink mis dan dat ze enigszins hinten naar een vermakelijk aspect.
In de Showdown! modus zijn deze minigames verwerkt in een bordspel, waarbij je kaarten kunt gebruiken om vooruit te komen en tegenstanders af te troeven. Zo kan met een kaart een mini-game gespeeld worden, waarbij de winnaar drie stappen vooruit mag zetten. Heel veel extra’s ten opzichte van de versus modus brengt het echter niet. Tot slot is er de Zandbak modus, waarin de ontwikkelaars hebben geprobeerd een open speelveld vol met puzzels te realiseren. Er zijn echter enkel vage hints en het spelen van deze modus met meerdere spelers resulteert al snel in een vervelende chaos. Het is onduidelijk wanneer je faalt en de beloningen voor succes – een betaalmiddel om nieuwe outfits en accessoires mee te ontgrendelen – zijn eigenlijk helemaal niet zo boeiend.

Scribblenauts Showdown stelt dan ook flink teleur. De aanwezige content is erg mager en daar komt bij dat deze content ook nog eens verre van vermakelijk is. Uiteraard zal je met een groep vrienden voor een korte periode wat lol uit de titel kunnen halen, maar als je beseft dat je ongeveer €40 neerlegt voor deze game dan zal je wel even moeten slikken. Voor die prijs zijn er genoeg goede alternatieven te vinden en dat is dan ook wat ik je aanraad te doen als je deze titel überhaupt overweegt.
|