Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
27 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Maart 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Maart 2024 
(2) 
(0) 
23 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
22 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
20 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
19 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Maart 2024 
(0) 
(2) 
16 Maart 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(2) 
13 Maart 2024 
(0) 
(6) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
09 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
08 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
06 Maart 2024 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(3) 
05 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
Rise of the Ronin
Skull and Bones
Final Fantasy VII Rebirth
Gamed Gamekalender Maart 2024
Feature:

Romance of the Three Kingdoms


Door Joni Philips op 20-12-2014 om 10:12
Bron: Gamed

Het Japanse gamebedrijf Koei produceert ondertussen al verschillende decennia lang historische games in de vorm van Romance of the Three Kingdoms en Dynasty Warriors. Het gaat om twee uiteenlopende series met enkele indrukwekkende gemeenschappelijke inspiratiebronnen!

Het bedrijf lanceert ondertussen al verschillende generaties leuke spellen, maar het kan niet worden ontkend dat de Romance of the Three Kingdoms en Dynasty Warriors series samen de stabiele ruggengraat vormen. Het zijn iconische franchises die samen de geschiedenis van het bedrijf kleuren, de strategiegame Romance of the Three Kingdoms is namelijk de langstlopende franchise van Koei terwijl het actierijke Dynasty Warriors hun succesvolste serie is met meer dan twintig miljoen verkochte exemplaren. Beide series vormen wel een scherp contrast, de ene wordt vaak afgedaan als een game waarbij je niet moet nadenken terwijl de andere een gecompliceerde game is met elementen van Turn-Based Strategy, Simulation en Role Playing games. Ze hebben echter een duidelijke gemeenschappelijke geschiedenis, de Chinese geschiedenis. Beide series zijn grotendeels gebaseerd op twee van de meest invloedrijke Chinese boeken, namelijk het geschiedkundige naslagwerk Records of the Three Kingdoms en het befaamde fictieboek Romance of the Three Kingdoms. Het is dan ook interessant om de geschiedenis van beide boeken te bekijken.

De Records of the Three Kingdoms is één van de belangrijkste boeken uit de geschiedenis van China. Het werk dat in de derde eeuw werd geschreven is door de Chinese historicus Chen Shou geeft een uitermate detailrijke beschrijving van de gebeurtenissen tussen 184 en 284 na Christus. Het werk zou niet foutloos zijn, maar het wordt toch algemeen beschouwd als het belangrijkste naslagwerk over het einde van de Oosterse Han dynastie en het daaropvolgende tijdperk van de drie koninkrijken. Het boek geeft weliswaar geen informatie over de toenmalige Chinese samenleving, maar het is wel een gigantische bron van informatie. Het geeft verspreid over 65 volumes droge biografieën van meer dan honderd historische figuren. Het gaat onder meer om alle belangrijke politieke, economische en militaire leiders uit de periode. Er is daarnaast ruimte voorzien voor informatie omtrent wetenschappers, artiesten en culturele iconen. De auteur combineerde steeds relevante biografieën samen tot één volume, zodat je steeds maar één volume hoeft te lezen om de geschiedenis van één specifieke persoon te leren.


Chen Shou organiseerde de volumes in drie 'boeken', elk handelend over één van de drie historische koninkrijken. De boeken over de koninkrijken Wei en Wu zijn deels gebaseerd op eerdere geschiedkundige werken die werden gecompileerd tot één meesterwerk. Het boek over het Shu koninkrijk werd echter volledig door Chen Shou geschreven. Hij kon zich hiervoor deels baseren op zijn eigen achtergrond. Hij begon als historicus op het moment dat de Shu dynastie eindigde, zodat hij een deel van de evenementen zelf in zijn jeugd had meegemaakt. Hij gaf echter geen voorkeur aan zijn eigen koninkrijk. Het boek over het Shu rijk telt amper vijftien volumes tegenover de twintig volumes over Wu en dertig volumes over Wei. Het naslagwerk is in de eerste plaats een gigantische biografie, maar het telt eveneens beschrijvingen van andere geschiedkundige gebeurtenissen. De Yellow Turban War wordt bijvoorbeeld vermeld in verschillende volumes. Het is daarnaast het allereerste werk ooit dat het bestaan van Japan vermeldt, waardoor het werk ook in Japan populair is.

De Chinese schrijver Luo Guanzhong uit de veertiende eeuw na Christus was één van de vele lezers van de Records of the Three Kingdoms. Hij gebruikte het naslagwerk zelfs als de primaire basis voor zijn historische roman, Romance of the Three Kingdoms. Het werk is een fictieve versie van de geschiedenis waarin de opkomst en de val van de drie koninkrijken na het einde van de Han dynastie wordt beschreven. Het boek – één van de vier klassieke romans uit de Chinese literatuur – romantiseert en dramatiseert het leven van de politieke leiders van deze koninkrijken zodat het geheel met meer dan 800.000 woorden steeds spannend blijft om te lezen. Het werk dat een grote invloed had op de Chinese literatuur, besteedt uitgebreide aandacht aan de beweegredenen van de verschillende leiders, zodat het tragische aspect van elk van hun beslissingen steeds duidelijk blijft. Het is dan ook een redelijk genuanceerd werk dat in scherp contrast staat met andere boeken en theaterwerken uit dezelfde periode.


Het was tegelijkertijd onmogelijk om een objectieve beschrijving te geven van de drie koninkrijken. Guanzhong leefde tijdens de Ming Dynastie, die zichzelf beschouwden als opvolgers van het koninkrijk Shu. De Shu leider Liu Bei was dan ook de overduidelijke protagonist. Hij werd gecontrasteerd met Cao Wei, de leider van het koninkrijk Wei die werd verheerlijkt onder de Jin dynastie. Het contrast tussen de eerdere Jin dynastie en de Ming dynastie zorgt eveneens voor een contrast tussen Records of the Three Kingdoms en Romance of the Three Kingdoms. Chen Shou schreef Records of the Three Kingdoms onder de leiding van de Jin dynastie die zichzelf beschouwden als opvolgers van Wei. Shou moest het koninkrijk Wei dan ook deels voorstellen als de legitieme opvolgers van de gevallen Han dynastie. Beide giganten zijn hierdoor op zich ook een duidelijke weerspiegeling van de latere Chinese geschiedenis. Het is echter geen onoverkomelijke hindernis, Shakespeare had bijvoorbeeld eveneens de neiging om specifieke koningen te verheerlijken in zijn historische werken.

De Romance of the Three Kingdoms is ondanks die verheerlijking toch verbazend realistisch. Het is weliswaar een fictiewerk, maar het boek is volgens invloedrijke historici toch een realistische en accurate beschrijving van de toenmalige Chinese samenleving. Het werk leent elementen uit volksverhalen en mythes zodat er feitelijke fouten aanwezig zijn, maar het zorgt wel voor realistische situaties met een correcte sociale achtergrond. Het was een groot contrast met andere geschiedkundige romans en theaterstukken uit dezelfde periode die grotendeels op fictie waren gebaseerd. Romance of the Three Kingdoms wordt op deze manier eveneens een ideale aanvulling op het droge Records of the Three Kingdoms. De beschrijving van de sociale leefwereld was namelijk een stevige lacune van Records of the Three Kingdoms, dat toch hoofdzakelijk een droge beschrijving van de feiten bracht. Koei besliste eveneens om beide werken te combineren tot één grootse geschiedenis voor zijn videospellen. De games 'zonder diepgang' zijn dan ook een eerste stap om één van de meest turbulente periodes uit de historie van China te ontdekken.


13:33  Shadowrun Returns keert terug naar Kickstarter
10:10  Naruto Shippuden: Bonds
 Reacties (2)
 Pagina: 1
Bever Warrior op 20-12-2014 om 10:44 [Niv: 71 / Exp: 3535]
Ik heb het boek nog even kort gelezen.
Ik vind dit stukje geschiedenis echt heel interessant.

Dit is ook gelijk 1 van de redenen dat ik Dynasty Warriors zo tof vind, het is gebaseerd op de Romance of The 3 kingdoms.

Er zijn ook een hele hoop goede films die daarop gebaseerd zijn en dat geeft toch wel extra toegevoegde waarde.

Gast (217.123.135.xxx) op 20-12-2014 om 15:33
Als er een serie is wat mij wel raakt op game gebied dan is het wel romance of the three kingdoms. Zelfs de oude spellen, helaas wel op een hoog instap niveau zijn bijzonder diep en uitgebreid geen spel is het zelfde. Ik vind het jammer dat ze dat soort spellen nauwelijks op de amerikaanse en europese markt brengen. Wellicht hebben we te weinig geduld want dat is wel nodig.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Romance of the Three Kingdoms XIII
Type:
Game
Releasedatum:
08-07-2016
Ontwikkelaar:
Koei Tecmo Games
Uitgever:
Koei Tecmo Games
Media:


Meer media