De Dreamcast is een must have console voor elke technische gadget hardware fetishists die er rond loopt. Deze console heeft ons een breede keus aan fascinerende randapparatuur achtergelaten. Het is opmerkelijk dat Sega zoveel bizarre en prachtige apparaten heeft uitgebracht op een console die ze kon maken of breken. Nog opmerkelijker is het feit dat bijna al deze apparaten binnen 12 maanden na launch beschikbaar waren. Het wordt tijd om al deze fantastische apparaten aan een breder publiek te laten zien.
Twin Stick Link Cable
Twin Stick
De Twin Stick is maar voor 1 geweldig spel uitgekomen en ontworpen, Cyper Troopers Virtual On: Ontario Tangram. Het is een ware must have voor Virtual On fans. Het is misschien cliche maar om alles uit dit spel te halen heb je hem echt nodig. De stick is bijna arcade-perfect, compleet met top- en trigger knoppen. Sega heeft hem maar twee keer in kleine hoeveelheden geproduceerd. Hierdoor is het ontzettend moeilijk om tegenwoordig nog aan een Twin Stick te komen.
Link Cable
Wanneer je helemaal gewend bent aan de Twin Stick en je hebt zin een een potje multiplayer, dan wordt het hoog tijd dat je een Linkkabel met een tweede Dreamcast gaat aanschaffen. Helaas zijn er weinig Dreamcast games die deze optie ondersteunen. Virtual On en Ferrari F355 maken perfect gebruik van deze mogelijkheid. Andere spellen die er gebruik van maken zijn Sega Tetris, Aero Dancing F en Aero Dancing I. Omdat de kabel nooit officieel buiten Japan is uitgebracht is de ondersteuning van de Link kabel in de PAL en USA versies meestal verwijderd.
Pop&n Music Controller Breedband Adaptor
Pop&n Music Controller
Deze controller lijkt ontzettend veel op zijn PlayStation tegenhanger. Ook de Pop&n Music Controller is gericht op een enkel spel. Het verschil tussen de arcade en de thuisversie is ontzettend groot. In de arcade zijn de knoppen goed geïntegreerd en maken ze een klikkend geluid. De knoppen in de thuisversie zitten los en werken helaas niet met het microswitch systeem. De Pop&n Music controller is alleen aan te raden als je een echte fan bent van deze ritmische aktie game.
Breedband Adaptor
Dit is één van de beste artikelen die Sega ooit voor de Dreamcast heeft uitgebracht. Maar daar kwam Sega helaas veel te laat achter.
De eerste online games ondersteunden helemaal geen BBA mogelijkheden waardoor er maar een kleine selectie games overbleven die ermee gespeeld konden worden. Quake III en PSO (Phantasy Star Online) waren de enige games die gebruik maakten van de BBA. Om de zaken nog rampzaliger te maken, wist Sega geen geschikte webbrowser te leveren bij de Amerikaanse release van de Dreamcast. Er kwam langzaam verandering in de zaak toen zowel Unreal Tournament en Outtrigger goed gebruik maakten van de Breedband mogelijkheden. Helaas kwamen deze games veels te laat uit op de Dreamcast waardoor hij alleen door de echte fans gekocht. Het enige spel wat veel gespeeld werd was PSO. Deze game had (en heeft) vooral in Japan een grote fan base. Voor deze gamers was het een goede optie omdat ze eindelijk konden spelen zonder telefoontikken. Tevens kwamen veel gamers erachter dat ze hiermee homebrew op de Dreamcast konden zetten. Het is opmerkelijk dat de Dreamcast tot op de dag van vandaag nog steeds meer BBA games ondersteund dan de GameCube.
Microfoon Dreameye
Microfoon
Voor de eerste keer uitgebracht met het zeer vermakelijke Seaman. Sega had grote plannen met de microfoon en wilde deze feature bij elke online titel integreren. De game die naar mijn mening het best gebruik maakt van de microfoon is Alien Front Online. Ook de exclusieve PAL release van Planet Ring was erg fun. Dit spel bevatte veel minigames die veelal met microfoon opgelost moesten worden.
Dreameye
Nog een apparaat wat het online gebeuren moest gaan ondersteunen was de Dreameye. Een kleine digitale camera die aangesloten werd met een Hookup kabel. Er werd ook een headset bijgeleverd, een variant van de microfoon. De software die werd meegeleverd was ontzettend cool. Je Dreamcast ondersteunde na de update video conferencing, e-mail om foto's te versturen. De camera kan draaien op het stroomnet van de Dreamcast of van een plug-in battery pack. De maximale resolutie van de camera is 640x480.
Drikara Drikara
Dreamcast Karaoke (Drikara)
De Drikara is waarschijnlijk de minst voorkomende add-on in Europa. Deze unit stelt je in staat om midi-achtige liedjes te downloaden van Sega's Japanse online Karaoke Service. De Drikara was zo ontworpen dat het zowel de BBA als de Dreameye ondersteunde. Hierdoor kon je dus nieuwe liedjes downloaden en jezelf zien zingen als je bezig bent je buren te verjagen. Singstar van Sony is opeens een stuk minder origineel vinden jullie niet? Het systeem heeft helaas geen intern opslagsysteem waardoor al je liedjes weer verdwijnen als je je Dreamcast na uren zingplezier uitschakelt. Om gebruik te maken van de Drikara mogelijkheden moet je je inschrijven bij de Sega Karaoke service (erg moeilijk voor niet Japanners). De Drikara ziet er cool uit, het design is gebaseerd op de afgelaste Zip Drive (add-on) van Sega.
|