De Dreamcast is een must have console voor elke technische gadget hardware fetishists die er rond loopt. Deze console heeft ons een breede keus aan fascinerende randapparatuur achtergelaten. Het is opmerkelijk dat Sega zoveel bizarre en prachtige apparaten heeft uitgebracht op een console die ze kon maken of breken. Nog opmerkelijker is het feit dat bijna al deze apparaten binnen 12 maanden na launch beschikbaar waren. Het wordt tijd om al deze fantastische apparaten aan een breder publiek te laten zien.
Controller Ascii Controller
Controller
De standaard Dreamcast controller is een geëvolueerde versie van de analoge Saturn controller die gemaakt was voor het spel Nights. De controller heeft twee VMU (Virtual Memory Unit) ingangen. De tweede is gemaakt voor het Puru Puru rumble pack. Veel games maakten tijdens het gamen gebruik van het VMU scherm. Veelal om extra informatie door te geven, het meest bijzondere vond ik de hartmeter tijdens het spelen van Resident Evil: Code Veronica en een kleine 3D weergave van de baan in Virtua Tennis. Er zitten (zoals aan alle controllers) wel een aantal nadelen aan deze controller. De twee triggers aan de achterkant van de controller zijn ontzettend slijtage gevoelig waardoor het spelen van racegames een duur grapje kan worden. Persoonlijk irriteerde ik me aan de uitgang van de kabel. Deze zit niet aan de bovenkant maar aan de onderkant van de controller. De kleine inkeping onder de VMU ingang verbeterde dit punt maar nauwelijks. Latere controllers zijn in Indonesië gemaakt en zijn duidelijk van slechtere kwaliteit. Europa had een exclusiviteit omdat de gekleurde transparante versie alleen op dit continent te verkrijgen was.
Ascii Pad FT
De Acsii Pad is een controller (Saturn design) met 6 knoppen en is een variant van de Dreamcast Arcade Stick. De controller heeft een lossere D-pad die speciaal gemaakt is voor vechtspellen. Er zit zelfs een ingebouwde rumble functie en VMU ingang in. Om de release van de game Capcom VS SNK te vieren werden er twee special editions uitgebracht. Compleet met een set kaarten van alle characters. Later bracht Ascii deze controller ook uit op andere consoles.
Arcade Stick Racestuur
Arcade Stick
Om een lange traditie in stand te houden, heeft Sega een goede arcade stick geproduceerd. De arcade stick werkt met degelijke microswitches en heeft zes knoppen in de klassieke Street Fighter II layout. Europese sticks hebben een klein licht grijs logo terwijl de Japanners en Amerikanen een groter logo in het zwart hebben.
Racestuur
Het matige, ongeïnspireerde racestuur is het minst indrukwekkende stukje hardware dat Sega voor de Dreamcast heeft uitgebracht. Alles aan het stuur voelt goedkoop aan. Daar komt nog eens bij dat het feedbacksysteem zwaar overdreven is. Het lijkt wel of dit stuurtje je probeert weg te smijten bij een scherpe bocht. Er zijn voor de Dreamcast goede stuurtjes uitgebracht maar deze zijn niet van Sega.
Keyboard Mouse
Keyboard
Dit standaard PC toetsenbord werd origineel ontworpen om de webbrowser effectief te kunnen ondersteunen. Naarmate Sega bijna geen toetsenborden verkocht, moesten ze snel met een betere oplossing komen. Typing of the Dead was beter dan Sega ooit had kunnen bedenken. Na de Japanse release waren de toetsenborden niet aan te slepen. Heel Japan was zombies aan het doodtypen. Er zijn twee versies van het toetsenbord uitgebracht. De eerste versie had geen numeriek gedeelte. De tweede versie werd voor het eerst uitgebracht in Amerika en had een numeriek gedeelte en een grotere spatiebalk.
Mouse
Net zoals vele andere apparaten die Sega heeft uitbracht, had de muis te lijden onder een slechte software ondersteuning en een te late release. De muis is een ware verschrikking. Hij reageert niet accuraat en loopt snel vast. De tweede (transparante) muis die in Japan werd uitgebracht loste een aantal van deze problemen op. De beste oplossing is nog steeds om je PC muis op de Dreamcast aan te sluiten. Een aantal games laat zich erg goed met de muis spelen: Quake III, Outtrigger, Silent Scope en Rez.
|