De Tweede Wereldoorlog blijft gamemakers inspireren. Hoewel er doorgaans shooters uitkomen die dit onderwerp kiezen, hebben we ook al meerdere strategiegames gezien die zich in deze tijdsperiode afspelen. Order of War, van ontwikkelaar Wargaming.net schaart zich in dit rijtje.
In de twee campagnes van de game kun je zowel met de Amerikanen als met de Duitsers spelen. Met de Amerikaanse campagne volg je Operatie Overlord: Vanaf de landing in Normandië (uiteraard heb je een missie waarin je de landing doet) trek je richting Parijs om het land te bevrijden. In de Duitse campagne moet je je zowel aan het Russische als aan het Franse front verdedigen tegen de aanval, en probeer je de invasie terug te dringen.
In tegenstelling tot veel andere strategiegames bouw je in Order of War geen basis. In plaats daarvan krijg je resources door bepaalde punten op de kaart in bezit te houden. Hoe meer locaties je onder controle hebt, hoe sneller de resources binnenkomen. Deze kan je vervolgens uitgeven om nieuwe eenheden het slagveld op te roepen. Op deze manier kan je toegang krijgen tot lichte en zware tanks, infanterie en afweergeschut. De locatie die je inneemt bepaalt welke versterkingen je kan vragen. Een punt op een heuvel kan je bijvoorbeeld toegang geven tot luchtsteun, zodat je bommenwerpers op de vijand af kan sturen.

De besturing werkt erg eenvoudig. In plaats van losse eenheden bestuur je compagnies van eenheden. Zo bestaat een tankcompagnie uit vijf tanks en een infanteriecompagnie uit enkele tientallen troepen. Zo kun je gemakkelijk je troepen aansturen. Wat hierbij ook helpt is dat je legers automatisch een goed doelwit selecteren om op te schieten, zodat bijvoorbeeld tanks eerst andere tanks uitschakelen voordat ze zich op infanteristen richten. Uiteraard kun je wel forceren dat ze een specifiek doelwit aanvallen, maar op deze manier kun je een legertje verdedigers wel gemakkelijk ergens neerzetten en zullen ze vrij competent verdedigen. Eigenlijk gaat het alleen mis wanneer je van grote afstand door artillerie wordt aangevallen: dan blijven je legers stil zitten terwijl ze neergeschoten worden. Ook de simpele interface helpt mee met ervoor te zorgen dat je minder tijd kwijt bent met individueel troepen aansturen. De besturing richt zich juist meer op de grote lijnen.
Het ontbreken van het bouwen van een basis hoeft natuurlijk het tactische aspect niet in de weg te staan; een game als Empire: Total War bewijst dit. Order of War houdt het echter allemaal eenvoudig. De computerspeler is, vooral in de skirmishmodus, vrij gemakkelijk te verslaan door eerst een goede verdediging bij je punten neer te zetten, een leger tanks te bouwen en dan zijn volgende punt te bestormen. De computerspeler lijkt niet echt te letten op de verdediging die je neerzet, en valt vaak met maar een paar eenheden tegelijk aan. Zo zullen zijn tanks zich graag stuk rijden op je anti-tank afweergeschut. Voor het aanvallen is het uiteraard wel van belang de juiste eenheid tegen de juiste vijand in te zetten, maar een legertje met tanks en anti-infanterie wagens werkt al erg goed. Eventuele hardnekkig artillerie kun je vaak verwijderen door een groepje bommenwerpers eroverheen te laten vliegen. Deze zijn duur, maar erg effectief. Op de hoogste moeilijkheidsgraad speelt de computer tactisch niet veel beter: het grootste verschil lijkt te zijn dat hij veel meer resources heeft, waardoor je meer legers op je afkrijgt. Dit maakt de game zeker moeilijker, maar dezelfde tactieken blijven ook hier werken.

Deze eenvoudigheid zie je ook terug in de opbouw van de campagnemissies. Deze missies gelijken erg op elkaar. Een groot deel van de missies begint vaak met een aanval van de vijand die je moet afslaan, waarna je versterkingen krijgt toegewezen en de vijand van het slagveld moet verdrijven. Deze aanpak zorgt voor een aardig eentonige campagne. Er zijn gelukkig enkele missies die het anders aanpakken, zoals de missie waarbij je een kasteel op een heuvel moet verdedigen tegen golf na golf vijanden, maar dit soort missies zijn schaars. Tijdens de missies moet je het vaak doen met minder versterkingen, waardoor je voorzichtig moet zijn om niet al teveel troepen kwijt te raken.
|