In 1994 lanceerde Sid Meier het strategiespel Colonization op de PC. Op 26 september 2008 komen Firaxis en Take Two met Sid Meier's Civilization IV: Colonization, een vervolg op Colonization. Wat maakt deze titel speciaal?
Colonization is een Turn Based Strategy spel waarin de speler kan kiezen uit vier verschillende naties. Je kunt de controle krijgen over Engeland, Spanje, Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de graafschappen van Brabant en Vlaanderen behoorden tot deze Republiek vanaf 1648. Vlamingen en Nederlanders strijden samen in dit strategiespel. In de 17de en de 18de eeuw proberen deze naties de Nieuwe Wereld te veroveren. In deze game kun je kiezen uit twee versies van de Nieuwe Wereld. Ofwel reis je naar Noord en Zuid-Amerika, ofwel naar de Caraïben. Amerika is een groots continent met veel ruimte, de Caraïben zijn een groep eilanden. Bij het starten van het spel wordt deze landkaart willekeurig aangemaakt. De game heeft dus telkens een ander uiterlijk.

De kaarten zijn wel telkens gebaseerd op de realistische geografie. In het begin moet je simpelweg een kolonie opbouwen door de voedselvoorziening te verzorgen. Dit wordt uitgedrukt met maïs en vis. Daarna moet je de populatie laten groeien door immigratie uit het thuisland. Het is vooral belangrijk om boeren en vissers in te huren omdat zij voor voedsel zorgen. Zij zijn echter niet de enigen die de oversteek willen maken, ook dieven, werklozen, armen, ... zullen de oversteek willen maken. Jij moet echter kiezen welke mensen je toelaat in je kolonie. Door een kerk op te richten kun je meer kwalitatief sterke kolonisten lokken. Je hebt ook 52 speciale 'Founding Fathers,' mensen die een belangrijke rol spelen in de oprichting van de VS.
Met hun hulp kun je gemakkelijker winnen, maar het vraagt veel moeite om hen aan je kant te krijgen. Op deze manier breidt je kolonie uit, maar op een gegeven moment kom je in het vaarwater van de andere naties. Je moet hierbij gaan onderhandelen met de andere naties en de oorspronkelijke bewoners. Op deze manier kun je extra grondstoffen winnen en ruilhandel voeren. Tijdens je kolonisatie moet je ook steeds nieuwe vormen van agricultuur aanboren. Tijdens de game blijf je continu handel drijven met het Europese vasteland zodat je katoen, suiker, tabak en bont kunt ruilen. Door deze ruilhandel kun je geld verdienen om extra ambachtslui in te huren. Zij kunnen bijvoorbeeld sigaren maken met tabak wat meer opbrengt.

Natuurlijk is het goedkoper om zelf ambachtslui op te leiden, hiervoor kun je zelf een school oprichten waaruit bijvoorbeeld een smid kan komen. Deze smid kan ijzer gebruiken om gereedschap te maken waarmee een timmerman meer geavanceerde structuren kan bouwen. Je moet dus met een pak factoren rekening houden om een succesvolle kolonie uit te bouwen. Elk van de naties heeft een belangrijk voordeel tijdens hun kolonisatie. De Spanjaarden krijgen een conquistadorbonus, de Engelsen een immigratiebonus en de Nederlanders hebben een handelsbonus. De Fransen hebben een voordeel met betrekking tot hun relatie tot de oorspronkelijke inwoners. In andere strategiespellen voer je oorlog met zulke naties, maar Colonization raadt dit af. Wapens zijn zelfs maar één van de laatste producten die je kunt vormen. Je houdt de andere naties dus best tevreden zodat ze niet aanvallen.
De game gaat uiteindelijk door tot je een succesvolle natie vormt die uitgroeit tot een echte natie. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst de onafhankelijkheid verklaren van je Europese leiders wat tot een grootse oorlog leidt. Je relatie met de Europese leider bepaalt echter de grootte van zijn strijdkracht. Een blije koning zal minder troepen zenden dan een boze koning. Alle beslissingen zijn dus belangrijk. Colonization loopt op een verbeterde Civilization IV engine waardoor Colonization nu ook een multiplayercomponent bevat. Ondanks de titel van de game is Colonization geen uitbreiding en qua gameplay hebben de twee titels weinig gemeen. Colonization is namelijk een pak diepgaander met een stevige nadruk op het beheer van grondstoffen. Op 26 september weten we of dit veel mensen aanspreekt.
|