Het is december 2004 en het verhaal begint met Electronic Arts dat maar liefst 20% van de aandelen van Ubisoft, een van de weinige succesvolle Europese publishers die overblijft, koopt.
Aangezien Electronic Arts Ubisoft nooit op de hoogte heeft gebracht van hun bedoelingen met de aankoop, gaat het bedrijf er van uit dat het om een vijandige overname gaat om op lange termijn het bedrijf op te slokken zoals EA al vaker bedrijven zoals Westwood Studios en Maxis overnam. Die bedrijven werden daarna in de bedrijfsstructuur van EA verwerkt en de individuele namen verdwenen. Volgens vele gamers leed ook de kwaliteit van hun games onder de overname.
De aankoop van deze aandelen kost Electronic Arts bijna honderd miljoen euro maar daarmee zijn ze de tweede grootste aandeelhouder van het bedrijf. Enkel Yves Guillemot en zijn familie, de oprichters van Ubisoft, hebben nog meer macht.
Veel marktopzichters vinden dit een zeer verdachte zet aangezien Ubisoft de laatste jaren veel scoort met titels zoals Splinter Cell, Rainbow Six en Prince of Persia. Ubisoft is goed op weg om de top 5 van de publishers te bedreigen waar EA op nummer 1 staat.
Ondertussen hebben een aantal andere grootmachten op de aankoop gereageerd. Een van hen is de Franse regering die bereid is om financieel tussen te komen zodat Ubisoft terug meer aandelen in eigen handen kan krijgen om zo'n overname te blokkeren.
Maar ook de concurrentie is bereid om te helpen. Dat andere Franse bedrijf, Infogrames/Atari, is ook bereid om te helpen. Zij zijn bereid om Ubisoft te helpen, als Ubisoft hen duidelijk maakt wat ze willen doen. Zij willen namelijk voorkomen dat ze als enige publisher overblijven (aangezien Eidos en Vivendi geen echte sterke marktpositie hebben).
Er zijn ook geruchten dat Vivendi met Ubisoft wil fuseren. Daardoor zouden de twee bedrijven de grootste publisher van Europa vormen en EA's invloed terugbrengen tot ongeveer 10%. De analisten van Reuters vermoeden dat als dit doorgaat, EA niet anders kan dan zijn intenties onthullen.
Zowel Vivendi als Ubisoft hebben ondertussen de onderhandelingen ontkent. De aandeelhouders van Ubisoft kunnen er alleen maar goed bij varen, het aandeel is sinds de geruchten begonnen met bijna 10% gestegen tot 27 euro per aandeel.
|