Trouwe Gamed.nl lezers weten dat er aan tarantino een grote voetbaltrainer verloren is gegaan. De ouderdomsdeken van de redactie beschikt dan wel over het tactische inzicht van Ancelotti, de flair van Mourinho en de Babylonische taalvaardigheid van Johan Cruijff, toch schopte hij het nooit verder dan de status van virtuele manager. De geknipte man dus om de nieuwste Football Manager telg van dichtbij te bekijken.
Dit jaar valt de eer van deze veranderingen vooral te beurt aan de eerdergenoemde interface, maar ook aan de vertrouwensfunctie werd wat gesleuteld. Zo kom je nu per gespeelde wedstrijd te weten wat je fans van de prestatie vonden en schrikken deze er ook niet voor terug om hun oordeel te vellen over de samenstelling van de spelersgroep en je transferbeleid. Ook van het bestuur krijg je nu veel nauwkeuriger feedback. De bobo's uit de vergaderzaal tekenen duidelijke lijnen voor je uit en verwachten ook dat je die gaat respecteren. In totaal moet je met zo'n tiental soorten verwachtingen gaan rekening houden.
Nog een niet te onderschatten verandering is het gesprek met je terreinbeheerder aan het begin van ieder seizoen. Deze brave man komt je doodleuk vragen welke afmetingen het speelveld in je stadion moet hebben. Ook dit lijkt op het eerste zicht een luttel detail, maar denk er toch maar goed over na. Ben je van plan om de flanken dubbel te bezetten en alle gevaar vanuit voorzetten te laten komen, dan ben je het best af met een breder speelveld. Denk je dat je over voldoende creativiteit beschikt om door het centrum te snijden, kies dan voor een veld dat ietsje smaller is. Het thuisvoordeel is er sowieso, maar leer het nu ook eens maximaal te benutten.

Een derde aanpassing vinden we terug bij het onderhandelen van transfers. Wanneer je voor het eerst een bod plaatst bij een club, krijg je nu ook te zien naar welk soort speler die club op zoek is. Stel dat je Simons wil losweken bij PSV Eindhoven, dan krijg je te zien dat PSV dringend op zoek is naar een centrale verdediger. Wie weet heb jij er ééntje op overschot en kun je die in de transfer betrekken? Ook het onderhandelen met de speler zelf krijgt een duwtje in de rug. Waar je vroeger met relatief gemak een voetballer kon overtuigen om bij jou te komen spelen, komt er nu toch wat meer onderhandelen bij kijken. De voetballer en makelaar bepalen zelf de voorwaarden en geven ook aan of ze bij afgesprongen onderhandelingen nog wel verder willen praten.
Ten slotte is ook de wedstrijd zelf het vermelden waard. Zoals steeds kun je de weergave instellingen naar eigen smaak en voorkeur aanpassen. Wie ervoor kiest om de wedstrijd door middel van blobs (de top-down weergave van het spel) te volgen, mag zich in de handjes wrijven. Het is niet langer nodig om een wedstrijd te pauzeren wanneer je tactische wijzigingen wenst door te voeren. Je kunt nu immers tijdens de wedstrijd de looplijnen en posities van je spelers gaan veranderen. De blobs blijven in een handig kadertje actief, terwijl jij als trainer de broodnodige wijzigingen doorvoert.
Rest mij nog enkel een kleine opmerking te maken over het geluid. Football Manager 2008 leent zich uiteraard niet tot grootse soundtracks of fenomenale geluidseffecten. Maar tijdens een wedstrijd had het toch dat ietsje meer mogen hebben. Als voorbeeld verwijs ik naar de stadioneigen geluiden in FIFA 08. Supporters die clubliederen aanvangen, stadionomroepers die wedstrijdinfo door de speakers laten galmen of af en toe een speler die schreeuwt. Het zijn kleine details die de gamer een groter gevoel van betrokkenheid kunnen geven. In FM2008 blijft dit toch te beperkt.
Ook met Football Manager 2008 krullen Sports Interactive en Sega de bal weer heerlijk in de winkelhaak. Het spel benadert de perfectie en de vele kleine wijzigingen ten opzichte van de 2007 editie zijn onmogelijk in één review samen te vatten. Het toont aan dat de makers van FM2008 echte voetballiefhebbers zijn en dat ze respect hebben voor hun publiek. Immers, ze gaan niet met de grove borstel door hun succesformule, maar voeren hier en daar kleine, weloverwogen, wijzigingen door.
Voor wie nog nooit een Football Manager game heeft aangeraakt, maar het toch wil proberen is de 2008 editie een aanrader. Het ingenieuze systeem van aanwijzingen helpt je door de vele toeters en bellen heen. Echter, fans van het genre die wachten op een revolutie in de Football Manager reeks komen van een kale reis terug. De wijzigingen zijn leuk, maar verre van revolutionair. Al durf ik te betwijfelen of zoiets wel nodig is bij een spel dat al stevig in z'n voetbalschoenen staat.
|