Het was tijdens de GamesCom van 2013 dat ik voor het eerst kennis maakte met RiME. Een game die vooral indruk maakte wegens diens grafische stijl die deed denken aan ICO. Na enkele tumultueuze ontwikkelingsjaren is het spel dan eindelijk verschenen voor de PC, Xbox One en PlayStation 4 (binnenkort volgt nog een release op de Nintendo Switch) en konden we kijken of het spel de moeite waard is.
Aan het begin van de game spoelt een jongen aan op een strand. Wegens een flinke storm heb je schipbreuk geleden en zit er niets anders op dan het eiland te verkennen. Al snel blijkt dat het om niet zomaar een spelwereld gaat. Hoge torens lijken je te roepen, een vos komt tot leven en dient als kompaan voor het jonge ventje en het verhaal ontvouwt zich langzaam. De bijbehorende gameplay is redelijk minimalistisch. Je kunt lopen, springen en rollen, interacties uitvoeren met bepaalde objecten en zijn stem gebruiken om delen van de wereld te beïnvloeden. RiME is dan ook een ervaring die je als speler ondergaat zonder afgeleid te worden door complexe gameplay mechanismen.

Je bent vooral bezig met een ontdekkingsreis. Het vinden van je weg door een vreemde wereld, onderbroken door kleine puzzels die opgelost dienen te worden. Wanneer je hierbij uitdaging zoekt moeten we je teleurstellen. Hoewel ze perfect binnen de setting passen en genoeg afwisselend zijn om niet te doen vervelen, zijn het zeker geen breinbrekers. Het doel is veelal om te spelen met perspectieven, elementen te verschuiven of sleutels te vinden die je verder helpen. Tussen deze secties door is er enige ruimte voor verkenning en te verzamelen collectibles, hoewel je zeker niet uit hoeft te gaan van een open wereld. Hoewel RiME dit wellicht doet vermoeden is het redelijk lineair en is er altijd iets of iemand – denk aan het eerder genoemde vosje – die je in de juiste richting duwt.
De gameplay is dan ook vooral opgebouwd uit een combinatie van platformen en het oplossen van puzzels. Hoewel er de nodige gevaren in de wereld aanwezig zijn zul je deze nooit direct te lijf gaan. Een grote vogel die het op je voorzien heeft moet je dan ook ontwijken door tijdig te schuilen, niet door wapens te hanteren. Door deze keuze zul je nooit gefrustreerd raken en is er alle ruimte om te genieten van de omgevingen en de muziek. Niet alleen zijn er kleurrijke stranden, tevens is er ruimte voor donkere grotten om een mooi contrast te vormen. RiME is grafisch misschien niet de meest indrukwekkende titel, qua sfeer maakt het alles goed. Dit is tevens toe te schrijven aan de audio. Het rustige eiland waarin de neuriënde jongen op onderzoek gaat, begeleid met de ondersteuning van piano en violen; het zorgde op momenten voor kippenvel.

Wanneer RiME deze lijn door had getrokken over de gehele linie van de game had ik kunnen spreken van een klein meesterwerk. Er uiteraard vanuit gaande dat de simpele puzzels en relatief korte spelduur van zo'n zes uur niet afschrikt, een tijd die overigens opgerekt kan worden als je de collectibles nastreeft. Het is echter op technisch vlak dat ontwikkelaar Tequila Works steken laat vallen. Enkele cameraproblemen, veelal gevolg van de wisseling tussen een vast en te besturen camerastadpunt, zijn nog wel te vergeven. Anders is dit voor de framerate die veelvuldig problemen had in onze gespeelde Xbox One S versie. Met name in de meer open omgevingen was duidelijk waarneembaar dat de framerate moeite had om stabiel te blijven. Wanneer je hier gevoelig voor bent is het beter om te wachten op een patch, het zou namelijk zonde zijn als dit kleine kunstwerkje om deze reden niet gespeeld zou worden.
|