In 1976 lanceerde Atari Inc. hun arcade-game Breakout, een game die ondanks zijn ouderdom extreem populair blijft. Het is dan ook tijd om terug te blikken op deze 35-jaar oude game in onze Retro Feature.
Het concept van Breakout is ongetwijfeld bij iedereen bekend. De game speelt zich af binnen een rechthoek, waarbij de onderste grens verwijderd is. Bovenaan is het speelveld gevuld met gekleurde blokjes – in de arcadeversie werd de illusie van kleur gecreëerd via stickers op het scherm, pas in latere versies waren ze effectief gekleurd – en onderaan het veld wordt de opening verdedigd door een kleine paddle. Die paddle is zeer belangrijk want het is jouw enige manier om de game te beïnvloeden. Met behulp van deze paddle laat je namelijk een balletje stuiteren dat zich in de rechthoek bevindt. Jij dient ervoor te zorgen dat het balletje nooit de rechthoek kan verslaan, terwijl je de blokjes vernietigt. Eens alle blokjes vernietigd, heb je gewonnen.
Atari 2600 Port
Simpel maar ongelofelijk verslavend. In het origineel ging de moeilijkheidsgraad dan nog eens regelmatig omhoog zodat het behalen van de hoogste scores een echte uitdaging is. Door de jaren heen kreeg dit concept vele klonen waaronder Arkanoid en Shatter, maar zelfs de beste onder hun konden ons het origineel nooit doen vergeten. Ze brachten allen interessante vernieuwingen, maar het stuiteren van de bal blijft het meest verslavend en dat allemaal dankzij een simpel ideetje van Atari oprichter Nolan Bushnell. Hij wilde een singleplayer-versie van Pong, zijn eerste grote hit, en die singleplayer-Pong werd dus Breakout. De strategie werkte duidelijk en zelfs 35 jaar later kent iedereen Breakout nog. Het is echter niet alleen het spel dat iconisch was.
Ook de mensen achter de game bleken iconen. Hoewel de game bedacht werd door Nolan Bushnell, is hij niet de meest bekende naam die verbonden is aan het project. De technische bouw van de Breakout arcadekast werd namelijk uitbesteed aan ene Steve Jobs die toen Apple en Pixar nog niet had opgericht. Toen een nobele onbekende, momenteel één van de bekendste overleden personen van het jaar en dat in het jaar dat onder andere Amy Winehouse en Osama Bin Laden gestorven zijn. Jobs kreeg een simpele opdracht: ontwikkel een arcadekast met zo weinig mogelijk chips en je krijgt een stevige bonus. Per chip die hij kon elimineren ten opzichte van het verwachte aantal, kreeg hij een bonus van $100 bovenop zijn standaard van $750.
Steve Wozniak en Steve Jobs
De opdracht was moeilijk, maar hij kende de juiste man voor zijn job. Zijn goede vriend Steve Wozniak - het technisch genie achter design-goeroe Jobs - slaagde erin maar liefst vijftig chips te wissen. Het leverde Jobs een bonus van $5000 op, welke hij niet deelde met zijn goede vriend. Wozniak werd weliswaar bedrogen door zijn goede vriend - die hij later zou vergeven - maar leerde ook een waardevolle les. Alles wat hij leerde tijdens de ontwikkeling van Breakout, paste hij later namelijk toe op de Apple II om hiervan een groot succes te maken welke indirect leidde tot de evolutie van de hele PC industrie. Eén zeer simpele videogame met een gigantische invloed, dat is Breakout.
|