Het 3e avontuur is door EA omgezet in een game. Zal de game ons net zo veel hoogtepunten laten beleven als de films dat doen?

Iedereen kent Harry Potter. Als het niet via de spellen is, dan heb je weleens gehoord van de boeken of van de films die er van deze gebrilde jongen zijn uitgebracht. The Prisoner of Azkaban is alweer het derde deel waarin onze jonge vriend het kwaad mag gaan bestrijden, samen met vriend Ron en vriendin Hermione.
Dus pak je toverstokje en laat je meevoeren in de wondere wereld van de magie.
De drie dekselse rakkers om wie het spelletje draait

De gameplay is neergezet als een zeer simpele click & play gelegenheid. Op enkele stukken van het spel na loop je altijd met Ron, Hermione én Harry waarbij de computer automatisch voor je bepaald welke van de 3 jij op dat moment bestuurd. De overige 2 lopen automatisch achter je aan en geven je af en toe hints of helpen je bij het verslaan van monsters.
De simpelheid van het spel zit hem met name in de besturing: Het enige wat je hoeft te doen is lopen, springen (d.m.v. je rechtermuisknop) en het gebruiken van je toverstaf (d.m.v. je linkermuisknop) Ook dit laatste is erg simpel uitgewerkt: De dingen waar je op moet richten met je toverstaf is geen gokwerk, als je er met je staf overheen gaat wordt het al voor je opgelicht. Echt denkwerk zit er dus niet bij, wat wel zo prettig is voor de kleintjes onder ons.
Het speelveld van deze game is opgebouwd vanuit Hogwarts. Je kunt de verdiepingen verkennen en de tuinen in, maar daar blijft het dan ook bij. Hierdoor voelt alles nogal beperkt aan, maar om dit tegen te gaan hebben de makers nog wat extra’s ingebouwd: Om de game in zijn totaliteit uit te spelen moet je niet alleen alle quests doorlopen hebben, maar ook alle 80 kaarten gevonden hebben, alle 8 spreuken in de shop Fred & George gekocht hebben en nog enkele subquests uitspelen.
De actie spettert van het scherm
De mensen die de console versie gespeeld hebben weten dat je verder spreuken moet verdienen en ze zelf aan je staf moet toekennen om deze te kunnen gebruiken. De uitwerking van de PC versie benadert dit op een andere manier. Voor ieder van onze drie helden is er een soort parcours uitgezet die je in één van de drie lessen krijgt voorgeschoteld. Binnen deze kleine lineaire uitdaginkjes leer je deze nieuwe spreuk te gebruiken. Heel moeilijk is dit echter niet omdat de computer zelf voor je aangeeft wanneer je deze spreuk moet gebruiken. Je hoeft dus niet, in tegenstelling tot de console versie, zelf de spreuk te selecteren, dit wordt namelijk voor je gedaan.
Deze simpliciteit is echter meteen een nadeel: Niet alleen wordt elk gevoel van vrijheid afgenomen, ook heb je het gevoel dat de spreuken verder totaal onnuttig zijn. Je kunt ze binnen het parcours leuk gebruiken, daarbuiten mis je de vrijheid om de glacius spell van Harry (om water te bevriezen en zo langs watervallen te glijden), de carpe rectractum spell van Ron (om dingen naar je toe te trekken of om je ergens aan vast te houden) of de spell van Hermione (waarbij ze zichzelf kan transformeren in een konijn of draakje) naar eigen inzicht te gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken.
|