Computerspelletjes zijn leuk en boeiend, mede omdat ze uitdagend zijn. Maar is uitdagend soms voor kinderen te moeilijk?
Volgens onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven is dat momenteel het geval. Kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 7 jaar ondervinden de uitdaging van computerspellen vaak als te moeilijk. Dat blijkt omdat ze snel compleet vast komen te zitten in een spel.
De reden daarvoor is volgens de onderzoekers misschien nog niet eens de moeilijkheidsgraad van het computerspel zelf, maar meer aanwijzingen die gegeven worden. Een simpele vraag als: "wil je een nieuw spel spel beginnen?" wordt blijkbaar opgevat door kinderen als een vraag of ze een totaal ander nieuw spel willen spelen.
Toch zijn ook de opdrachten die ze krijgen en onduidelijke spelinstructies de reden voor de moeite die kinderen hebben met games.
De conclusie van de onderzoekers van de TU Eindhoven is dat computerspelletjes te veel ontworpen worden vanuit de gedachtenwereld van de volwassene. Dat is ook begrijpelijk, vinden de wetenschappers, want het is vaak heel moeilijk om duidelijke feedback te krijgen van een kind tijdens het testen van een spel. Ongenuanceerde reacties als "cool" of "stom" zijn voor een kind meer regel dan uitzondering.
Gelukkig hebben de knappe koppen van de TU Eindhoven nu een methode ontwikkeld voor het testen van een game. De kinderen geven spelenderwijs hun mening over het spel, niet per se in woorden, want dat blijkt een nog te hoog gegrepen communicatiemiddel te zijn voor kinderen van zulke jonge leeftijd, maar via emoticons.
|