Het is amper een jaar geleden dat Bloodborne aangekondigd werd als het product van de hernieuwde samenwerking tussen From Software en Sony. Die aankondiging kenmerkt tevens een nieuwe tactiek van Sony om games niet meerdere jaren voor de release bekend te maken, want Bloodborne - dat overigens een sterke overeenkomst kent met de Souls-serie - komt negen maanden na diens aankondiging al uit.
Voordat ik verder ga over Bloodborne, wil ik je eerst wijzen op de First View die ik over de game geschreven heb, aangezien deze preview voortborduurt op hetgeen daar al is besproken. Al moet ik daarmee wel gelijk een rectificatie plaatsen, want het is inmiddels bekend dat Bloodborne wel degelijk schilden zal bevatten die je kunt gebruiken om aanvallen af te wenden. Veel over deze schilden is er nog niet bekend gemaakt, maar je moet er niet vanuit gaan dat je achter je schild kunt blijven staan zonder dood te gaan.

In tegenstelling tot de Souls-series verzamel je nu geen zielen, maar zogeheten Blood Echoes waarmee je jezelf sterker maakt. Deze Blood Echoes kun je ook gebruiken als valuta om te ruilen tegen voorwerpen of wapens bij de niet gek gemaakte mensen in Yharnam. Als je een kopje kleiner wordt gemaakt, verlies je op die plek nog steeds al je verzamelde devies. Kom je zonder nogmaals dood te gaan op dezelfde plek terug, dan kun je al je Blood Echoes weer oppakken. In Bloodborne is het echter ook mogelijk voor een monster om jouw verloren Blood Echoes op te pakken en zichzelf hiermee sterker te maken maken. Deze versterkte monsters krijgen rood opgloeiende ogen en moeten eerst verslagen worden eer je jouw Blood Echoes terug kunt veroveren.
Het karakter waarmee je speelt, zal hier niet gebonden zijn aan een beroep, zoals dit in de Souls games wel gebeurde. Ditmaal kies je echter wat voor jeugd je gehad hebt. Deze keuze bepaalt niet alleen de geschiedenis van je avatar, maar beïnvloedt ook de vaardigheden waarmee je de game begint. De attributen waarin je punten kunt stoppen zijn: Vitality, Endurence, Strenght, Skill, Bloodtinge en Arcane. Waar de eerste drie punten voor zich spreken, lijkt Skill de vervanging voor het alom bekende Dexterity en moeten de laatste twee attributen dienen voor de game’s varianten voor magie.

Daarnaast biedt het spel ook een doolhof – de Chalice Dungeon – aan dat willekeurig gegenereerd wordt als je een bepaald ritueel in het spel uitvoert. Dit houdt in dat de indeling van dit gebied voor iedere speler anders zal zijn. Kort gezegd zal dat betekenen dat de vallen, monsters, baasgevechten en omgevingen voor elke speler anders ingericht zijn. Deze opbouw moet ervoor zorgen dat zelfs als je de game al door en door kent, de game nog fris voelt. Uiteindelijk moeten deze elementen samensmelten zodat de Chalice Dungeon elke keer aanvoelt alsof je het spel voor de eerste keer speelt, aldus game-director Hidetaka Miyazaki.
In totaal kun je inclusief de altijd veranderende Chalice Dungeon tien verschillende gebieden doorkruisen. Daarnaast zul je ook veelvuldig The Hunter’s Dream aandoen. Dit gewest dient als een centrale plaats, die alle andere zones met elkaar verbindt. Elk level geeft je de mogelijkheid om terug te keren naar The Hunter’s Dream door middel van een speciale lamp. Het lijkt er vooralsnog op dat het niet mogelijk is om naar andere gebieden te teleporteren buiten de Hunter's Dream om. Ook is het mogelijk om hier je wapen te versterken en voorwerpen te ruilen tegen je Blood Echoes. The Hunter’s Dream kan het best vergeleken worden met de Nexus uit Demon’s Souls. Wat deze plek verder nog herbergt, blijft nog even geheim. Deze geheimen kun je op 25 maart gaan blootleggen, want dan zal Bloodborne in de winkelrekken liggen voor de PlayStation 4.
|