Afgelopen augustus verliet Dan Adelman zijn positie bij Nintendo, een man die vooral betrokken was bij het indie beleid. Zijn vertrek was controversieel te noemen, evenals de uitspraken die hij vervolgens deed.
Negen jaar was Adelman werkzaam voor Nintendo, waarbij hij bekend stond voor zijn open benadering gedurende interviews. Blijkbaar was hij echter iets té open, ineens stopte hij namelijk met het maken van verschijningen en reageren op sociale netwerken. De reden, aldus Adelman, was dat Nintendo hem het zwijgen had opgelegd nadat hij sympathie voor een fan had uitgesproken inzake een comment over de regiocodering van de Nintendo 3DS. Ook na dit moment bleef Adelman in het nieuws komen, zo sprak hij zich kritisch uit over de naam Nintendo Wii U.
Het was sindsdien even stil, maar in een interview met Dromble laat hij zich wederom kritisch uit over zijn voormalig werkgever. Volgens hem is Nintendo een zeer traditioneel bedrijf, met een focus op hiërarchie en het nemen van groepsbeslissingen. Door deze structuur heeft iedereen een adviserende rol, terwijl er niemand naar voren stapt die de beslissingen neemt: "Even Mr. Iwata is often loathe to make a decision that will alienate one of the executives in Japan.”
Wat het er allemaal niet makkelijker op maakt, zeker buiten Japan, is dat het gehele proces op verschillende niveaus meerdere keren wordt herhaald. Dit is niet per definitie iets slechts, wel is het inefficiënt en gaat er veel tijd in zitten. Er kleeft tevens een groot risico aan, wanneer iemand zich gedurende het proces tegen een beslissing keert is deze zo goed als dood.
Elders in het interview geeft hij aan dat Nintendo het hedendaagse gaming simpelweg niet begrijpt, waarbij hij onder andere doelt op online gaming en vriendenlijsten. Ideeën worden vaak vroegtijdig verworpen, simpelweg omdat de mensen met zeggenschap te weinig verstand hebben.
quote: “There is very little reason to try and push these ideas. Risk taking is generally not really rewarded. Long-term loyalty is ultimately what gets rewarded, so the easiest path is simply to stay the course.”
Het volledige interview kan hier worden nagelezen.
|