Eén van de snelst opkomende en ook zeer populaire spelvormen is Free-to-Play. Het betekent dat we een game kosteloos binnen kunnen halen, echter is hiermee niet gezegd dat er geen achterliggend betalingsmodel is.
De Europese Unie vond de benaming Free-to-Play een verkeerde manier van adverteren, vooral wanneer kinderen hiermee in aanraking komen. Om deze reden is besloten om een betere bescherming voor consumenten in te voeren, waarover Vice President Neelie Kroes laat weten:
quote: "The Commission is very supportive of innovation in the app sector. In-app purchases are a legitimate business model, but it's essential for app-makers to understand and respect EU law while they develop these new business models".
Om meer duidelijkheid te krijgen wat voor game een consument krijgt voorgeschoteld zijn er een viertal regels vastgelegd:
- Games die als gratis worden geadverteerd mogen consumenten niet misleiden over de ware kosten die erbij betrokken zijn.
- Games mogen kinderen niet aansporen om items te kopen, noch mogen games hun ouders aansporen om dit voor ze te doen.
- Consumenten moeten adequaat geïnformeerd worden over de betalingsregelingen bij aankopen, ze mogen hierin niet via standaardinstellingen gedebiteerd worden zonder expliciete toestemming.
- De verkopende partij moet een e-mail adres beschikbaar stellen zodat consumenten contact op kunnen nemen bij vragen of klachten.
Om de consumenten te beschermen dienen bedrijven te voldoen aan de Europese regelgevingen, waarbij onder andere Apple, Google en andere relevantie partijen concrete oplossingen aan moeten dragen bij de problemen die zijn voorgelegd.
Google heeft reeds besloten dat ze voor het einde van september 2014 het woord 'free' niet langer zullen gebruiken bij games waar in-game aankopen zijn geïntegreerd. Ook diens basisinstellingen zijn aangepast, zodat betalingen geautoriseerd moeten worden voorafgaande aan de aankoop zelf.
Hoewel ook Apple heeft toegezegd na te zullen denken over oplossingen hebben ze hier nog geen concrete voorbeelden van gegeven. Ondertussen heeft de Europese Commissie ook diverse online game ontwikkelaars aangeschreven om hun reflectie op de situatie te geven.
|