Kishimoto heeft met de Chuunin Exam Arc een lange Naruto verhaallijn gestart. Deze arc is dan ook in drie delen opgedeeld om het overzichtelijk te houden. In Phase One zijn Naruto en co geslaagd in het eerste deel van het Chuunin examen. Nu moeten ze ook het tweede examen overleven.
In Phase Two leggen Team 7 en de andere resterende teams het tweede deel van het Chuunin examen af. Dit belooft een gevaarlijk examen te worden met vele doden, de bedoeling van het examen is namelijk om het aantal teams minstens te halveren. Elk team heeft een verzegelde rol en ze moeten een tweede rol veroveren. Ze moeten dus vallen opzetten voor andere teams en zelf zien te overleven in het dodelijke bos. Een week overleven is echter niet genoeg, de overlevenden van dit examen moeten onmiddellijk deelnemen aan de voorrondes van het volgende examen. Het aantal deelnemers moet nog eens gehalveerd worden, maar nu staan onze hoofdrolspelers er alleen voor. De maximaal zevende overlevende teams moeten uitgedund worden tot tien mensen.

In deze twee examenrondes verschijnen natuurlijk amper nieuwe personages, de enige nieuwelingen komen buiten de filler niet meer terug. De focus ligt aan de andere kant op de personages die verschenen in de vorige Arc. Het is tijd voor Naruto en Sasuke om de confrontatie met de immer gevaarlijke Orochimaru te overleven en om te winnen van hun vele tegenstanders. Onze vrienden kunnen het echter niet allemaal halen. Gaara, Lee, Neji en de Sound ninja tonen dat hun stoere introductie niets voor niets is en tijdens de Arc vallen enkele doden en gewonden. Dit geeft opnieuw aanleiding tot enkele emotionele momenten, zeker op het moment dat Naruto en twee andere personages hun pad van de ninja inroepen om hun gevecht te winnen.
De Arc loopt van episode 27 tot en met episode 53, en deze episodes zijn zeer actierijk. Qua gevechten ligt het hoogtepunt van de Naruto serie absoluut in deze Arc. De Arc telt twee specifieke gevechten die in het achterhoofd zullen blijven, namelijk het gevecht van Orochimaru en dat van Gaara. Dat laatste gevecht wordt zelfs weergegeven in 3D wat een uniek effect oplevert. De gezichten van de toekijkers zien er raar uit, maar de animatie zelf is top. Spijtig genoeg is deze Arc top en flop op dit gebied. De best geanimeerde episodes zitten in deze bundel, maar tevens de slechtste. Er zijn bijvoorbeeld momenten dat Naruto scheel kijkt of dat Sasuke's nek 90° gedraaid is ten opzichte van zijn lichaam.

Deze minpunten vergeef je echter snel omdat het nu eenmaal zo'n vette Arc is. Op bepaalde punten kon het korter, maar iedereen krijgt een kans om echt voluit te gaan en te tonen waarom zij deelnemen aan het examen. Ook de muziek staat op hoog niveau tijdens deze Arc, de Arc gebruikt Haruka Kanata van Asian Kung-Fu Generation en Harmonia van Rythem. Haruka Kanata is het beste openingsnummer van de volledige Naruto animatieserie. Het is een stevig rocknummer met een verslavende tekst en melodie. De tekst vertelt ook over het belang van teamwerk, wat ideaal is voor dit seizoen. Tijdens de bijbehorende video worden de verschillende belangrijke teams uit Naruto getoond. In vergelijking daarmee is Harmonia, het eindnummer, zwaar teleurstellend. Het is een slecht liefdeslied. Dit is echter ook een minpunt dat je snel vergeeft. Dit seizoen is namelijk een aanrader en één van de allerbeste onderdelen van de Naruto serie.
|