Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
29 September 2022 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 September 2022 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 September 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
26 September 2022 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 September 2022 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
24 September 2022 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
23 September 2022 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 September 2022 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
21 September 2022 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(1) 
20 September 2022 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
19 September 2022 
(20) 
(0) 
(0) 
18 September 2022 
(0) 
17 September 2022 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(9) 
16 September 2022 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 September 2022 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 September 2022 
(0) 
(3) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
13 September 2022 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(7) 
(0) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
(2) 
12 September 2022 
(0) 
Biomutant
Saints Row
Pac-Man World Re-Pac
The Last of Us: Part I
Review:

Marvel's Guardians of the Galaxy


Door Stefan Vogels op 01-11-2021 om 08:18
Bron: Gamed

Sinds James Gunn’s Guardians of the Galaxy in 2014 op het witte doek verscheen zijn deze obscure intergalactische striphelden verheven tot een nieuw sterrendom. De disfunctionele groep ruimtewezens heeft onder regie van Eidos Montreal een nieuw gezicht gekregen in Marvel’s Guardians of the Galaxy. Een videogame met een zeldzame charme, vol met humor en emotie én zonder rompslomp. Een genot om te spelen en een uniek parel dit najaar.

Guardian’s of the Galaxy heeft het nadeel in de schaduw te moeten leven van Crystal Dynamic’s Marvel’s Avengers. De coöperatief bedoelde titel werd omver gebracht door de eigen ambitie op het gebied van een zogenaamde live service model. De game was simpelweg niet boeiend genoeg om op lange termijn interessant te blijven. Dat er daarnaast met microtransacties in je gezicht werd gegooid verdiende ook geen schoonheidsprijs. Niets van deze mankementen vinden we echter terug in Guardian’s of the Galaxy. Dit op zichzelf staande avontuur weet duidelijk wat het wil en biedt je dat zonder enige poespas.


Eidos Montreal heeft voor de totstandkoming van deze interpretatie van de Guardians of the Galaxy scherp gekeken naar zowel de strips als de film en daar vervolgens een eigen smoelwerk aan gegeven. Het team bestaat uit aardeling Peter Jason Quill a.k.a. Star-lord; Gamora, adoptiefdochter van Thanos en de meest vaardige huurmoordenaar in het heelal; Drax the Destroyer, doder van Thanos; Rocket, een genetisch gemodificeerde wasbeer; en Groot, de laatste in zijn soort. Hetzelfde vijftal als in de films, maar anders vormgegeven. Waar dat in Avengers stoorde, is daar hier geen sprake van. De designs zijn tof en overtuigend en worden voorzien van nog sterker stemwerk. Werkelijk waar is het werk dat de stemacteurs hebben geleverd onvolprezen, in zowel kwaliteit als kwantiteit.

Het verhaal vormt de spil van dit avontuur. Bij aanvang zijn de Guardians of the Galaxy als groep gevormd, kennen ze elkaar al oppervlakkig en zijn ze nog vrij onsuccesvol in het aannemen van winstgevende klussen. Een paar onfortuinlijke acties later en de antihelden raken verstrikt in een complex weefsel van vijandigheid, wanbetalingen en persoonlijke belangen. Ik wil er niet te veel over zeggen om de verrassingen niet weg te nemen. Tal van bekende personages en locaties komen naar voren; elk op unieke wijze. Karakterachtergronden en motivaties verschillen op betekenisvolle wijze. En het is aan jou als groepsleider om de Guardians succesvol door het verhaal te navigeren.


Dit doe je zowel in het gevecht als verhalend. Spelend als Star-lord lijkt de game een doorsnee third-person shooter, echter zal je het schieten afwisselen met het aansturen van je teamgenoten. Elk van de Guardians heeft unieke vaardigheden die je kan gebruiken. Door slim gebruik te maken van de omgeving en krachten – die door de game heen uitgebreid kunnen worden door het inzetten van verkregen actiepunten – om zo het gevecht naar je hand te zetten. Laat Rocket een zwaartekrachtsgranaat inzetten onder een hangende container, zodat iedereen hierheen getrokken wordt. Laat Groot zijn wortels gebruiken om de vijanden tijdelijk vast te zetten én geef Gamora de opdracht om de fragiele container los te snijden. Wat daarna nog pruttelt wordt door Drax door de lucht geslingerd om door Star-lord tot prut geschoten te worden.

De gevechten kunnen tamelijk chaotisch worden, zodat je er niet altijd even snel in zult slagen om de juiste keuzes te maken. Gelukkig kun je jouw vizier gebruiken om meer te weten te komen over je tegenstanders. Zo zie je snel waar ze gevoelig voor zijn en daar je tactiek op aanpassen. Star-lord beschikt over een geweer dat niet enkel lasers vuurt, maar ook elementkrachten kan gebruiken als ijs en elektriciteit. Met de juiste combo’s en successen loopt er een meter op zodat je de groep voor een speciale move bijeen kan roepen. In deze huddle-up vertellen de andere Guardians hoe zij zich voelen. Zelfverzekerd of juist onzeker? Het is aan jou om dit te interpreteren en te kiezen voor de juiste speech. Goed gekozen? Dan lopen ze nog enthousiaster voor jou het gevecht in en zijn ze tijdelijk een stuk krachtiger en is vaker gebruik te maken van hun unieke vaardigheden. Een mooie bonus is dat ook één van de krachtige jaren ’80 beats afgespeeld wordt. Rick Astley’s Never Gonna Give You Up werd niet eerder zo knap gevisualiseerd.


Verhalend word je vaak geacht keuzes te maken, zowel in spraak als in acties. Als leider van de Guardians is het vaak aan jou om te kiezen tussen verschillende manieren van aanpak, split-second beslissingen te nemen en een kant te kiezen. Hoewel in grove lijnen de overkoepelende verhaallijn intact blijft hebben de beslissingen wel degelijk invloed op de onderlinge verhoudingen door de game en de interacties die je met je teamgenoten hebt. Sommige spelsegmenten zullen ook totaal anders verlopen, wat het voor de echte fans meer dan de moeite waard maakt om het spel nog eens te doorlopen.

Dat laatste wordt ook nog eens extra waardevol door de vele easter eggs die Eidos Montreal door de game heen heeft verstopt. Verwijzingen naar andere Marvel Comics en vaak herkenbare objecten en figuren die we al dan niet al in populaire media voorbij hebben zien komen. De locaties zijn zo gedetailleerd ontworpen dat deze het opnieuw aanschouwen zeker waard zijn. Daarnaast zijn er frequent geheime paden te verkennen, waarmee je materialen verzamelt om je vaardigheden mee te upgraden, nieuwe kostuums vrijspeelt, achtergrondinformatie vindt of objecten verzamelt om te bewaren in je schip, de Milano. Deze laatstgenoemde objecten geven aanleiding tot intieme conversaties met je teamgenoten, waardoor je meer te weten komt over afkomst en achtergrond.


Grafisch is de game ontzettend indrukwekkend. Toch zal je een keuze moeten maken tussen grafische pracht én framerate. In de zogenoemde graphics mode ontvang je een 4K resolutie met al en al meer grafische pracht, maar dan wel met 30 beelden per seconde. In performance modus krijg je 1080P en 60 beelden per seconde. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar laatstgenoemde, omdat je in de hectiek van de gevechten dat overzicht zeker zal wensen. Desalniettemin zal je in beide modi sterk onder de indruk zijn van de buitenaardse werelden en karakters; die ook in hun gezicht de nodige nuance tonen.

Wel moet nog opgemerkt worden dat het voelt alsof de game iets langer in de oven had mogen zitten. De game kent de nodige bugs en glitches, zodat het me al meer dan eens is voorgekomen dat ik een vorig checkpoint moest laden. De game wilde simpelweg het volgende verhaalmoment niet inladen, zodat enkel een eindeloos vagevuur overbleef. Ook grafische glitches zijn er volop; vooral op het gebied van wapens. Gamora’s zwaard en Drax zijn dolken lijken een eigen leven te leiden en steken zo nu en dan in de eigen lichaamsdelen óf waar en wat dan ook. Ook overgangen tussen vrije gameplay en bepaalde animaties lopen niet altijd even soepel. Het haalt je daarmee toch weer even uit de filmische ervaring die de game zo nastreeft.


Desalniettemin zijn dat kleinigheidjes die geen grote smet mogen vormen op wat in de kern een sterk en strak vormgegeven videogame is. Deze zijn simpelweg te verhelpen middels een patch. Wat Eidos Montreal heeft geleverd is een vermakelijk en gedegen actie-avontuur dat je gedurende vijftien tot twintig uur aan je stoel gebeiteld houdt. Leuker is de game nog als je de humor kan delen; door de sterk verhalende insteek is het ook voor een bijrijder – in dit geval mijn vrouw – de perfecte game om mee op de bank te hangen. Samen hebben we de afgelopen week een sterke band opgebouwd met deze virtuele karakters die onze band met de filmequivalenten overtreft. Marvel’s Guardians of the Galaxy is met zijn heerlijke jaren ’80 soundtrack, sterke voice-overs, humorvol en emotioneel avontuur én krachtige karakters één van mijn, zo niet de, favoriete titel van dit jaar geworden.
Beoordeling
90
Eidos Montreal verrast met Marvel’s Guardians of the Galaxy. Dit pop-epos weet te boeien, te vermaken en te plezieren. Als je nog geen fan was van deze groep antihelden, dan ben je na deze titel sowieso verkocht.


09:17  Mobiele game Honor of Kings krijgt grootschalige RPG
08:11  Age of Empires IV
 Reacties (5)
 Pagina: 1
Gast (92.108.244.xxx) op 01-11-2021 om 09:09
Volgens mij hed geen andere studio dit beter kunnen doen.

dantekloon op 01-11-2021 om 10:15 [Niv: 179 / Exp: 8961]
Mooie review Stefan

Heb zelf totaal niks met Marvel en sciencr fiction meuk en heb ik deze gekocht ivm dat ik de film erg cool vond. En terecht want deze game is echt tof om te spelen, vooral dat gebek op elkaar is gewoon humor. En idd, de game kent wel vele bugs, zo had ik een gevecht opnieuw moeten doen omdat er een aantal vijanden vast liepen ergens waar je niet bij kon.

De voice acting is echt top gedaan en de vorm van de personages

Gast (84.195.129.xxx) op 01-11-2021 om 18:38
Heerlijk iedere seconde!
Ziet er ook prachtig uit.
En heerlijke humor.

Tot nu toe mijn GOTY!

100% eens met de review

Gast (77.63.0.xxx) op 02-11-2021 om 13:13
Heerlijke game, mijn enige minpunt is dat ik 13-15 uur erg weinig vind voor een game van 80 euro maargoed dat terzijde een topper!

Rene Groen (Eindredacteur) op 02-11-2021 om 15:55 [Niv: 739 / Exp: 36950]
De Cosmic Deluxe Edition kost 80 Euro, de normale versie is iets boven de vijftig

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Marvel's Guardians of the Galaxy
Type:
Game
Releasedatum:
26-10-2021
Ontwikkelaar:
Eidos Interactive
Uitgever:
Square Enix
Media:
Meer media