Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
19 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
27 Maart 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Maart 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Rise of the Ronin
Review:

Fallout: New Vegas


Door Simon op 30-10-2010 om 08:59
Bron: Gamed

Na het overweldigende succes van Fallout 3 kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Dat vervolg is er nu in de vorm van New Vegas. Hoewel de ontwikkelaar aangeeft dat dit een losstaande game is en geen sequel konden we bij de eerste beelden moeilijk het gevoel van een 'Fallout 3.5' onderdrukken. Simon doet verslag.

Lief dagboek,
ITEM 1 - Na mijn grootse avonturen in het post-apocalyptische Washington D.C. was het zo onderhand wel tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik had het geluk dat ik een baantje had gevonden: ik zou als koerier door Nevada trekken, iets specifieker, het Mojave Wasteland. Simpel baantje leek mij zo, ik kon immers een pistool gebruiken wanneer ik in gevaar zou komen. Nou bleken deze gedachten helaas te optimistisch, tijdens een van mijn opdrachten kreeg ik een kogel door mijn hoofd. Wie het had gedaan, waarom hij het had gedaan, het maakte eigenlijk allemaal niets meer uit; ik zou hier namelijk sterven, nietsvermoedend van de grote gevaren die een baan als koerier met zich meebrachten. Maar toen alle hoop verloren leek te zijn, schoot een robot genaamd Victor mij te hulp.

Hoeveel mensen op deze wereld kunnen navertellen dat ze in hun hoofd geschoten zijn? Niet veel en ik ben de dokter van Goodsprings en Victor dan ook zeer dankbaar. De dokter heeft er alles aan gedaan om mij weer helemaal de oude te maken, maar voor de zekerheid moest ik nog wel een aantal vragen beantwoorden. Om te kijken of mijn brein nog wel goed functioneerde. De dokter geeft me een aantal behulpzame spulletjes en checkt me nog een keer. Dan ben ik vrij om te gaan en te staan waar ik wil. Heerlijk, die frisse geur van het Mojave Wasteland. Mijn nieuwsgierigheid wordt gelijk al gewekt door talloze billboards en grote huizen. Eén ding is in ieder geval nu al zeker; het woestijnlandschap van Nevada is vele malen kleurrijker en levendiger dan het grauwe Washington D.C.

Ik heb nog maar amper de kans gehad om mezelf een beetje thuis te voelen in Goodsprings of ik krijg al te maken met een moeilijke morele kwestie. Iemand van de Powder Gangers clan ziet er namelijk wel wat in om het dorp over te nemen, want wat is er nou heerlijker dan de baas zijn? Aan de andere kant kan ik het de lieve mensen van Goodsprings toch ook niet aandoen om hun te beroven van hun meest waardevolle bezit - hun leven? Maar toen dacht ik terug aan mijn tijden in Fallout 3, de tijden waarin ik iedereen vermoordde die mij niet aanstond, gewoon omdat het kon. En deze knul van de Powder Gangers leek mij wel aardig. Na eerst een klusje voor hem geklaard te hebben gaf hij het sein aan zijn mede Power Gangers: tijd om flink wat chaos te stichten! Nog geen vijf minuten later was het alweer voorbij. Goodsprings was vanaf nu in bezit van de Powder Gangers en het gehele Mojave Wasteland zou dat al gauw weten.


ITEM 3 - Ik heb nu enige tijd doorgebracht in de wereld van Fallout 3.5 - ahum - New Vegas en lief dagboek, wat is het Mojave Wasteland toch een geweldige plek! Om de haverklap ontdek ik wel weer een nieuwe locatie wat op zijn beurt weer resulteert in meer XP. Wanneer ik genoeg XP heb ontvangen ga ik een level omhoog, maar op dit punt is er niks veranderd ten opzichte van Fallout 3. Elk level mag ik 15 punten in talloze skills investeren en om de zoveel levels kan ik weer een nieuwe perk kiezen die mij nog krachtiger zal maken. Uiteraard verdien ik ook ervaringspunten wanneer ik vijanden (of vrienden!) vermoord en wanneer ik een queeste voltooid heb. En queesten, oh dagboek, daar zijn er wel genoeg van hoor. Meer dan genoeg.

Blijkbaar zijn alle mensen in Nevada nietsnutten en kunnen ze hun zaakjes niet zelf regelen, want op elke locatie zijn er wel weer twee of drie mensen te vinden die naar hulp van mij verlangen. En laat ik nou net zo’n behulpzaam persoon zijn (eigenlijk doe ik het alleen voor het geld, niet doorvertellen) dus ieder mens die ik tegenkom bied ik maar al te graag hulp aan. Deze keer moet ik echter wel beter opletten aangezien het landschap van Nevada bevolkt wordt door talloze clans, de een met kwade bedoelingen en de ander juist zeer goedhartig. Terwijl het vermoorden van willekeurige personen in Washington D.C. amper resultaat had, hebben de meeste acties die je in Mojave maakt consequenties.

Ikzelf ging zonder enige achtergrond informatie op pad in de uitgestrekte gebieden en ik merkte al gauw dat er flink wat grote dingen gaande waren; zo is er de oorlog tussen de NCR en de Legion. Beide groepen willen de macht over de Hoover Dam nemen, want als je die dam in je bezit hebt, dan heb je heel Mojave Wasteland in bezit. Momenteel is het NCR dat de opperhand geniet maar de Legion is bezig met een flinke opmars. En niet te vergeten zijn de talloze andere clans die het Wasteland (on)veilig maken. Ik kan zelf bepalen of ik een clan tot mijn vriend of juist tot mijn vijand maak. Geheel naar mijn karakter heb ik natuurlijk het slechte pad gekozen wat tot resultaat heeft dat ik bijvoorbeeld geliefd ben bij de Legion, terwijl de NCR mij niet kan uitstaan. Tijdens het reizen moet ik dan ook goed uitkijken voor deze moraalridders aangezien ze mij ondertussen bij een eerste blik al zullen aanvallen. Ik moet nu gaan, ik krijg zojuist een opdracht van een andere clan genaamd de Great Khans binnen. Ik schrijf snel terug!


ITEM 7 - Mensen, kinderen wat is het Mojave Wasteland groot! Ik heb het al eerder opgeschreven maar ik moet het nogmaals benadrukken, dagboek: er is zo ontiegelijk veel te doen, als ik geen handige Pipboy had gehad dan was ik de weg nu al lang en breed kwijt. Telkens wanneer ik een opdracht probeer te voltooien wordt mijn aandacht weer gevestigd op iets geheel anders. Inmiddels moet ik al zo’n vijftien verschillende personen helpen en dan moet ik me ook nog bezighouden met de kwestie waar ik origineel voor ging reizen; het vinden van de man die mij neergeschoten heeft. Steeds als ik vlakbij denk te zijn, word ik afgeleid. Is dat irritant? Nee, eigenlijk niet! Mensen bieden steeds erg leuke en diverse queesten aan, waardoor het voor mij in ieder geval interessant genoeg is om ze aan te nemen. En ach, als ik geen zin meer heb ga ik gewoon verder met de volgende opdracht.

Ik kan mij zo verliezen in het Mojave Wasteland, het zou me niets verbazen als ik een keer vergeet te gaan slapen. Ik ben inmiddels zo’n twintig uur door deze woestijn getrokken en nog ben ik amper toegekomen aan mijn hoofdopdracht. Als dit zo doorgaat ben ik straks twintig uur verder en nog geen centimeter dichter bij de dader. Niet dat ik dat erg vind, integendeel. Ik vermaak mij zo goed dat ik hier zo permanent zou willen wonen. Iedere locatie brengt weer ontzettend interessante verhalen met zich mee en er gaat niets boven het vermoorden van bandieten en gemuteerde dieren.

Nog even terugkomend op mijn statement dat ik hier best zou willen wonen; neem nog maar niet aan dat je gauw een vast plekje naast mijn bed in een huis in het Mojave Wasteland gaat krijgen, vooralsnog zul je het moeten doen met een benauwde ruimte in mijn slaapzak, dagboek. Er zijn namelijk nog enkele dingen waaraan ik mij irriteer in deze dorre woestijn. Ten eerste vind ik het zo jammer dat de talloze clans er maar weinig aan doen om van het Wasteland een mooiere plek te maken. Hoewel de wereld nu een stuk levendiger is, zoals je zelf vast gemerkt hebt, blijft alles er toch rommelig uitzien - bij wijlen denk ik terug aan Washington D.C. Ook de radiozenders zijn er niet veel op vooruit gegaan. Een stuk of acht liedjes worden telkens herhaald, hoe kunnen ze dit ons aandoen?! Tenslotte zijn er een aantal problemen die ik niet kan plaatsen; zo heb ik wel eens gemerkt dat mijn voorwerpen zomaar verdwenen, of dat één van mijn compagnons mij niet meer volgde.


ITEM 11 - Oh. Mijn. God. Ik neem alles terug wat ik eerder gezegd heb. Dat het Mojave Wasteland zo’n geweldige plek is. Dat de mensen hier zulke interessante verhalen hebben. Dat willekeurig rondlopen zo leuk is. Ik ben zojuist namelijk gearriveerd in The Strip, het Nieuwe Vegas. Woorden schieten te kort om deze locatie te kunnen beschrijven. Enorme casino’s, aardige kerels en lekkere hoertjes; wat wil een man nog meer? Dit overtreft al mijn voorgaande avonturen én waarschijnlijk al mijn toekomstige avonturen. Ik wil hier nooit meer weg! Overigens is het naastliggende plaatsje ook niet verkeerd. Ik had gewild dat je kon zien zodat we beiden onze ogen niet konden geloven, maar jou informeren door middel van tekst vind ik ook leuk, hoor.

Aan mijn avonturen in het Mojave Wasteland zullen binnenkort een einde komen. Dit betekent dat ik ook afscheid moet nemen van jou, lief dagboek. Wees echter niet getreurd, je kunt er zeker van zijn dat ik later nog eens zal terugkeren. Wanneer iedereen mij weer is vergeten zal ik komen kijken wat er veranderd is, en wie weet zal ik dan het ‘goede’ pad van de NCR bewandelen. Misschien zal ik dan ook wel als een échte wastelander door het Wasteland gaan trekken, wat ze hier lokaal ook wel ‘Hardcore’ noemen. Dit houdt in dat ik ook daadwerkelijk op mezelf moet gaan passen en bijvoorbeeld om de zoveel tijd niet moet vergeten wat te drinken en te eten. Ik vind het erg handig dat men als wet heeft ingesteld dat je als nieuwkomer geen rekening hoeft te houden met dit soort dingen, maar het lijkt mij ook wel een hele leuke uitdaging om te ervaren hoe het leven vroeger was, zo rond 2010, waarin mensen nog echt goed op zichzelf moesten letten. Kan jij je het voorstellen?

Met deze woorden wil ik mijn verslag afsluiten. Dagboek, mag ik jou bedanken, je was een geweldig object om mee te reizen. Ik hoop dat mijn ervaringen nog door vele andere mensen uit Washington D.C. gelezen zullen worden en ik wil hierbij aangeven dat zij dit dagboek als een uitnodiging mogen zien: een uitnodiging om ook naar het Mojave Wasteland te gaan. In de vakantiefolders lijkt het misschien op meer van hetzelfde, maar geloof mij, je avonturen in deze woestijn zullen je nog lang heugen. Hoewel ik zo af en toe echt het gevoel kreeg dat ik in Washington D.C. beland was, heeft het Mojave Wasteland ook een bepaalde aantrekkingskracht die ik maar niet kon negeren. Daarnaast hoop ik ook dat vele andere reizigers over de hele wereld de uitdaging aangaan om in hun eentje de uitgestrekte gebieden van Nevada te trotseren. Er gaat immers niets boven de heerlijke geur van radioactieve chips, gemuteerde zombies en doorgedraaide robots.
Beoordeling
Gameplay   90
Sound   75
Graphics   68
Replay   95

Boek een reis naar Mojave Wasteland, een reis die je niet snel zal vergeten!
85


09:30  RDR: Undead Nightmare
08:50  Star Wars: TOR toont de Imperial Agent
 Reacties (22)
 Pagina: 1
GekooktEi op 30-10-2010 om 10:11 [Niv: 483 / Exp: 24134]
Afgeleid worden in het Wasteland is inderdaad één groot feest Elke keer als mijn broertje naast me zit, zegt hij "Waarom ga je daar nou heen? Je marker is die kant op!" omdat ik dan weer zo'n oningekleurd driehoekje op m'n kompas zie staan En die moet ik dan natuurlijk eerst even ontdekken voor ik verder loop haha.

En ik neem aan dat de zin "Jammer dat de plaatselijke clans niets doen aan de schoonheid van het Wasteland" oid, je mooi verpakte argument is tegen de graphics?

Maar goed, leuk geschreven, goed cijfer Ik heb je artikel even doorgeskimd, dus ik weet het niet zeker, maar hoezo het cijfer voor het geluid?

Gewijzigd door GekooktEi op 30-10-2010 om 10:13

konnichiwa op 30-10-2010 om 11:01 [Niv: 153 / Exp: 7652]
^Weinig songs...

Nou ja dat is het enigste wat ik beter vond in Fallout 3, de muziek.

Voor de rest vind ik het een betere game dan Fallout 3.

D: op 30-10-2010 om 11:37 [Niv: 172 / Exp: 8612]
ja inderdaad, jammer genoeg zijn er maar 5 nummers op de radio, had wel meer mogen zijn :l
verder topspel hoor, op de bugs na.

Gast (83.83.233.xxx) op 30-10-2010 om 11:45
5 nummers op de radio? Ik vond dat Fallout 3 al een beetje herhalend aanvoelde qua muziek.

No'tje op 30-10-2010 om 12:18 [Niv: 205 / Exp: 10245]
Ik had gehoopt dat MaartenL de review zou doen om eerlijk te zijn.

Lawliet op 30-10-2010 om 12:21 [Niv: 346 / Exp: 17280]
Er is al een patch uit voor de bugs toch? Ga deze game wel een van deze dagen halen.

Gast (84.197.179.xxx) op 30-10-2010 om 14:24
originele review

Gast (173.224.217.xxx) op 30-10-2010 om 14:48
hele leuke review leest echt zo weg. Vroeg me wel af, is er naast die radiomuziek ook nog 'normale' muziek? Ik vond de muziek in FO3 namenlijk niet zo leuk en ik neem aan dat het nu ongeveer hetzelfde is.

@ninodude wat is het verschil dan? ik vond dit wel leuk eigenlijk, is een keer wat anders (heb maar 1 review van maartenL gelezen en die was ook wel goed)

gompy222 op 30-10-2010 om 15:22 [Niv: 84 / Exp: 4212]
goede game en zeker mooi punt.

ik zou zelf alleen de sound wat hoger hebben gegeven. maar goed das mijn mening

Gast (87.211.243.xxx) op 30-10-2010 om 17:00
Goh nu staat het weer op ALG .

Gast (84.82.168.xxx) op 30-10-2010 om 17:05
Ben niet eens met de graphics. die zijn zeker een 7.5 waard g

Rene Groen (Eindredacteur) op 30-10-2010 om 17:08 [Niv: 747 / Exp: 37333]
@ Gast (87.211.243.xxx)
Game is getest op de Xbox 360 en PC.

Gast (77.251.139.xxx) op 30-10-2010 om 17:34
Vraagje: waarom doet Gamed altijd zo lang om een review?

Ferdienandjuh op 30-10-2010 om 18:38 [Niv: 21 / Exp: 1057]
Zeer originele review, leest heerlijk weg! Cijfer vind ik ook prima. Zal helaas nog even moeten wachten tot ik de game zelf in huis heb..

@Gast (84.82.168.xxx)
De graphics krijgen een lager cijfer omdat het grafisch gezien bijna niets veranderd is in vergelijking met Fallout 3.

KingLikesCookies op 30-10-2010 om 19:15 [Niv: 51 / Exp: 2529]
Gast (77.251.139.xxx)
New Vegas is een game die wat tijd vraagt om goed te beoordelen.

Goede review en goed cijfer Gamed! Gelukkig hebben jullie je niet laten afleiden door de graphics en bugs zoals enkele andere gamesites.

Rene Groen (Eindredacteur) op 30-10-2010 om 22:29 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Gast (77.251.139.xxx)
Wij zijn afhankelijk van de uitgevers voordat we de game binnen krijgen. Daarnaast: we laten ons niet opjagen om recensies snel online te zetten, liever doen we hier enkele dagen langer over zodat we een review kunnen leveren die onze mening goed weer geeft.

MaartenL (Redacteur) op 30-10-2010 om 22:52 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Origineel was het plan dat ik samen met Simon de review ging behandelen maar aangezien ik nog enkele andere games heb om te reviewen was het makkelijker om Simon de gehele review op zich te laten nemen.

Overigens ben ik wel akkoord gegaan met het cijfer dat Simon geeft (al had ik de PC versie onder handen genomen) en vond ik persoonlijk zijn review wel leuk in deze stijl.

Weslii op 31-10-2010 om 13:15 [Niv: 167 / Exp: 8338]
slechte review. Is grappig geschreven maar laat belangrijke info achterwwege. Cijfer lijkt me terecht.

00fabian7 op 31-10-2010 om 19:25 [Niv: 38 / Exp: 1914]
ITEM 1 - Na mijn grootse avonturen in het post-apocalyptische Washington D.C. was het zo onderrand~
het is toch onderhand? of heb ik het fout, haha

Verder ben ik helemaal weg van deze game, word echt helemaal opgeslokt in die wereld.
Ben nog niet zo heel ver in het verhaal volgens mij, maar heb er al meer dan 30uur in zitten gevuld met exploren en side-quests doen, heerlijk

Gewijzigd door 00fabian7 op 31-10-2010 om 19:25

Gast (86.87.31.xxx) op 15-04-2011 om 16:14
Waar vind ik een NL menu?

Gast (86.87.31.xxx) op 15-04-2011 om 16:16
Ik kocht mijn game bij FRS
Bleek achteraf een Import Fallout te zijn zonder NL boekje

Gast (84.107.246.xxx) op 30-08-2011 om 20:41
Waar vind ik een download met de NL gebruiksaanwijzing?

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Fallout: New Vegas
Type:
Game
Releasedatum:
22-10-2010
Ontwikkelaar:
Obsidian Entertainment
Uitgever:
Bandai Namco
Media:








Meer media