Ze zijn groot, intimiderend, bloeddorstig, psychotisch, alom aanwezig, manipulerend, onberekenbaar, hysterisch, sullig, vaak indrukwekkend soms inspirerend, maar vooral in- en inslecht.

24: M. Bison, Street Fighter: M. Bison is een grote viezerik. Eerst creëert hij een leger van allemaal zestienjarige gehersenspoelde meisjes en vervolgens kiest hij er eentje uit als reservelichaam. Bison heeft zichzelf namelijk ingespoten met Psycho Power een verwoestende kracht die op den duur zijn eigen vlees sloopt. De dame in kwestie – Cammy – verdwijnt echter spoorloos, waardoor de dictator alternatieven moet zoeken.
Nu wordt het wat bizar. In plaats dat hij een van de andere dames neemt, kiest Bison voor Ryu, aangezien hij de sterkste vechter van de wereld is. De slechterik weet onze held te verslaan (tot dus ver die reputatie) maar uiteindelijk weet Ryu zijn hersenspoeling te weerstaan de dictator te verslaan. Het lichaam van de kwade genius gaat ten onder aan de Psycho Power. Bison overleeft echter door samen te smelten met Rose die de belichaming van al het goede van Bison is… volgen we het nog?
Nee, Capcom moest het nooit hebben van logische verhaallijnen dus laten we daar maar over ophouden. Wat maakt Bison cool? Ten eerste kleedt hij zich stijlvol in een rood uniform, pet en elegante cape - die iedere slechterik hoort te dragen. Verder beschikt hij over verwoestende aanvallen (vooral in SF Alpha) waaronder de Psycho Barrage die twee derde van je balk eraf haalde als je niet op tijd blokte. Tenslotte heeft hij zijn eigen harem en dan verdien je wel een plekje, toch?

23: Adrian Ripburger, Full Throttle: Slechteriken in videogames zijn meestal andere soldaten, corrupte politici, aliens, demonen of andere monsters. Niet Adrian Ripburger. Deze gladde marketingjongen is de Vice-President van Corley Motors en hij heeft grote plannen met het motorenbedrijf. Hij wil het bedrijf namelijk omtoveren tot een diabolische… minibusjes producent. En om dat te bereiken gaat hij moord niet uit de weg.
Zijn baas, de alom gerespecteerde Malcom Corley, zit geen been in de plannen van Ripburger, dus besluit de laatste de eerste uit de weg te ruimen. De vice-president slaat Corley persoonlijk met zijn eigen wandelstok dood en probeert daarna de moord in de schoenen van de held van Full Throttle, Ben, te schuiven. Dat mislukt uiteindelijk. Ben weet zijn naam te zuiveren en Ripburger eindigt op de bodem van een ravijn.
Ripburger is het stereotype marketingbal: likken naar boven en schoppen naar beneden. De vice-president slijmt aan een stuk bij zijn baas maar tussen de regels door zie je al dat hij zijn ondergang aan het beramen is. Traditie, eerlijkheid en trouw gelden voor hem niet; enkel geld. Als zijn onderknuppels omkomen in een explosie, meldt hij droog dat hij net twintigduizend aandelen gewonnen heeft. De laatste reden dat hij in deze top 30 hoort is dat zijn stemacteur Mark Hamill is. Ja, Luke Skywalker. En dan heb je altijd een streepje voor.
|