Met de launch van de PlayStation Portable kwamen er twee puzzelgames uit. De eerste was Lumines. Dit werd een onverdeelde topper en de reden om een PSP in huis te halen. De andere game, Archer Maclean's Mercury van Awesome Studios, werd qua populariteit weggeblazen door Lumines. Was dit terecht of is ook Mercury een topper?
Mercury is een soort Marble Madness maar dan met een bal die uit Mercury, of beter gezegd, kwik bestaat. Kwik is het enige metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is; dit zorgt dus voor enkele leuke puzzelelementen. Dit betekent dus dat het kwik in tegenstelling tot de knikkers van Marble Madness, van vorm kan veranderen. Als je het level lichtjes tilt, zal de kwik snel vloeien. Zoals je dan ook al misschien begrepen hebt, beweeg je niet de kwik maar het level. Dat klinkt moeilijk maar na een level of twee ben je al perfect weg met de besturing. Awesome Studios is dus duidelijk zijn naam waard op dat vlak.

De game bestaat uit meer dan zeventig levels verdeeld over zes verschillende werelden. Elke wereld telt 12 levels. Er zijn per wereld 3 Task Levels, 3 Time Levels, 3 Procent Levels en 3 Combo Levels. In Task Levels moet je in een bepaalde kleur op een drukschakelaar rollen. Heb je ze allemaal geactiveerd, is het level uitgespeeld. In Time Levels volstaat het simpelweg om binnen de opgegeven tijdspanne aan het einde van het level te komen. In Procent Levels heb je iets meer tijd maar moet je een bepaald percentage meenemen tot het einde, anders kan je de drukknop het einde niet activeren. Combo levels combineren de drie voorgaande.
Natuurlijk zul je niet alleen op knoppen moeten gaan staan. Onderweg kom je veel andere obstakels tegen. Zo zijn er verfshops die je kwik van kleur veranderen. Die kleuren zul je dan soms ook nog moeten combineren om door kwik te mengen. Dit moet je doen om door bepaalde deurtjes te komen of drukschakelaars te activeren. Er zijn ook nog kantelbruggen waarop je een beetje kwik moet achterlaten, duwers die je de verkeerde richting op duwen of teleporters die je traag verplaatsen. Niet alle voorwerpen die je tegenkomt zullen zich vredelievend gedragen. Er zijn ook vijanden zoals de Mercoids die je kwik opeten, of elektrische apparaten die je kwik simpelweg verdampen.

Om verder te gaan naar de volgende wereld moet je alle levels tot een goede einde brengen. Dit is natuurlijk zeer logisch bij de eerste wereld aangezien dit een tutorial is maar het enige spijtige aan dit opzet is dat je pas naar de volgende wereld mag, als je de vorige volledig hebt uitgespeeld. Hierdoor zal je vaak vast komen te zitten omdat je één level in een wereld niet kan uitspelen. Het was beter geweest als je na 75% van de levels uitgespeeld te hebben, de volgende wereld kon openen.
|