In 1989 begon Toei met het animeren van de Dragon Ball Z manga. Op hetzelfde moment begon de studio met het maken van originele Dragon Ball Z films naar hun eigen ontwerp. Al in 1991 kwam de vierde film, Dragon Ball Z: Lord Slug, in de Japanse bioscopen.
In Lord Slug dreigt de Aarde vernietigd te worden door een immense komeet, waarbij de helden Goku en Krillin zelfs zichzelf moeten opofferen om de Aarde te beschermen. Hun opoffering is echter nutteloos want de komeet blijkt zichzelf te vernietigen wanneer een gigantisch ruimteschip zich loskoppelt van de komeet. Dit ruimteschip bevat Lord Slug, een oude groene krijger die samen met zijn dienaren van zijn oude planeet verbannen is. Dit legertje profiteert van de afwezigheid van Goku en Krillin om de Aarde over te nemen. Ondanks de tussenkomst van Chi-Chi en de kleine Gohan slaagt Lord Slug erin om de Aarde om te toveren tot een desolate, zonloze vlakte. Het verdwijnen van de zon heeft een duidelijk effect op de Aarde en iedereen wordt ziek, wat de aanwezige Z vechters tot actie dwingt waarbij ze tot het uiterste moeten gaan. De film introduceert zelfs een speciale Super Saiyan vorm.

De Saiyans Goku en Gohan zijn natuurlijk belangrijk; maar het zijn de Nameks die centraal staan wanneer de Z vechters ontdekken dat Lord Slug eveneens als Piccolo afkomstig zijn van de planeet Namek, waardoor de film op dit gebied als vervanging dient van de Saiyan saga. Tijdens de film vallen ook de grote gelijkenissen tussen Lord Slug en de voormalige Dragon Ball slechterik Piccolo Daimou op. De twee hebben gelijkaardige wensen, krachten, aanvallen en zelfs zwakke plekken. Hierdoor kan Piccolo een manier bedenken om de sterkste Namek op dit moment in de serie te verslaan. Na een interessant gevecht slaagt hij hier ook in, wat van Dragon Ball Z: Lord Slug een leuke film maakt.
Het verhaal is niet erg diepgaand en het is eigenlijk meer van hetzelfde, de meeste concepten worden maar licht aangehaald om de nadruk op de gevechten te leggen. Dit is een kleine teleurstelling, men had dieper kunnen ingaan op het Super Namek concept. De animatie doet het gelukkig beter, de film kent hetzelfde niveau als Dragon Ball Z. Ook qua stemmen en muziek staan ze op hetzelfde niveau. De muziek in de Amerikaanse versie zorgt ook voor een kleine meerwaarde ten opzichte van de serie. De belangrijkste momenten worden begeleid door stevige metalmuziek van Disturbed. Dit zorgt voor een betere sfeer tijdens de gevechten. Het is goed dat zulke stevige muziek gebruikt wordt, het brengt meer leven in de brouwerij. De film wordt hierdoor spannender en een aanrader, zelfs al past hij logischerwijs niet binnen de Dragon Ball Z verhaallijn.

|