In het twaalfjarige bestaan van de Pokémon reeks bleef Game Freak altijd veilig dichtbij de roots van de serie. Met Black & White had men toch de moed om enkele nieuwe dingen te proberen. Zijn Black & White het spelen waard, of hebben we te maken met een oude Pokémon game in een nieuw jasje?
Game Freak blijft niet voor niets zo dichtbij de roots van Pokémon. Na tientallen delen is wel duidelijk hoe zo’n ijzersterke franchise dit wel niet is. De verschillende generaties mogen dan wel veel op elkaar lijken, steeds weer blijken de Pokémon games zo verslavend als cocaďne. Hoewel bij ieder deel wel weer iets nieuws geďntroduceerd wordt, zijn de veranderingen meestal enkel cosmetisch en is het gewoon weer de bedoeling om al die monsters te trainen en te vangen. Pokémon Black & White leken op voorhand een andere kant op te gaan. We zouden nu echt met een compleet nieuwe ervaring te maken krijgen. Na een uiterst positieve ontvangst in Japan zijn wij Europeanen nu ook aan de beurt en stellen wij de vraag: moeten Pokémon-veteranen weer naar de winkels hollen, en zijn deze versies toegankelijk genoeg voor nieuwkomers?
Eerst de feiten over Black & White: het avontuur speelt zich af in een compleet nieuwe regio, Unova genaamd. Er zijn 156 kersverse Pokémon, vergezeld door talloze nieuwe aanvallen en abilities. Game Freak introduceert voor het eerst gevechten waarin maar liefst 3 Pokémon aan iedere zijde deelnemen en daarnaast zijn er nu zogenaamde rotatie-gevechten, waarover later meer. Het online-component is flink gestroomlijnd waardoor de draadloze ervaring nog beter moet worden. Tenslotte heeft de serie een dikke lik verf gekregen met als gevolg dat dit de mooiste Pokémon game ooit zou zijn. Kortom, de ingrediënten om een topper te vormen.

Laten we beginnen bij het begin. Uiteraard mag je weer kiezen of je met een jongen of een meisje speelt en zijn er drie mogelijke start-Pokémon, te weten Tepig (vuur), Oshawott (water) en Snivy (gras). Na een korte introductie trek je erop uit om de Pokédex te vullen voor de professor. Gauw nadat je de eerste stappen in Unova gezet hebt krijg je al te maken met een organisatie genaamd Team Plasma welke ervoor pleit om alle Pokémon te bevrijden. Hun achtergronden hiervoor zullen eerst nog onduidelijk zijn maar langzaam aan vallen de puzzelstukjes op de juiste plaats en kom je achter de ware intenties van de organisatie. Het plot blijkt verfrissend te zijn maar helaas wordt het bij vlagen wel erg oppervlakkig gepresenteerd. Het is wat anders dan het standaard ‘verzamel de acht badges en word kampioen’ verhaaltje, maar er had meer in gezeten.
In de wereld van Unova zul je tot het einde van de game alleen de nieuwe 156 Pokémon tegenkomen. Dit was een ingenieuze beslissing van de ontwikkelaars: iedere keer zal het weer echt een verrassing zijn tegen welke Pokémon je nu moet vechten en je zult telkens je tactiek aan moeten passen, immers dit is de eerste keer dat je deze gloednieuwe beesten zult ontmoeten. Het houdt het tempo en de spanning van de game hoog. We moeten toegeven dat de ontwerpen van de nieuwe Pokémon sterk variëren van ‘cool’ naar ‘mwah’ naar ‘verschrikkelijk’, maar uiteraard was dit altijd al het geval.
Men heeft lichtjes gesleuteld aan het belangrijkste component van de game: de gevechten. Ze zijn nog altijd turn-based en het steen-papier-schaar principe staat nog als een huis maar de manier waarop je EXP verdient is enigszins veranderd. ‘Vroeger’ was het zo dat het vast stond hoeveel van die geweldige punten je Pokémon kreeg na het overwinnen van een gevecht maar nu wordt de hoeveelheid EXP die je ontvangt, aangepast aan het level van je Pokémon. Het resultaat is dat een Pokémon met een lager level meer EXP zal ontvangen dan eentje van een hoger level. Hierdoor is het gemakkelijker om Pokémon op lage levels te trainen terwijl het praktisch onmogelijk is geworden om overpowered te zijn met hoge level Pokémon.

Daarnaast zul je nu te maken krijgen met de flink gehypete drie-tegen-drie- en rotatie-gevechten. Drie-tegen-drie-gevechten zijn iets ingewikkelder dan de al bekende twee-tegen-twee-duels. Zo kan jouw linker Pokémon alleen de middelste en de linker Pokémon van de vijand aanvallen, je rechter Pokémon alleen de middelste en de rechtse en jouw middelste Pokémon kan ze allemaal schade toebrengen. De rotatie-gevechten daarentegen zijn van weer iets geheel nieuws: drie van jouw Pokémon draaien op gezette tijden rond waardoor je dus steeds andere moves tot je beschikking hebt. Deze gevechten zijn nog een stuk spannender en minder voorspelbaar dan de reguliere duels en het is daarom ook zo jammer dat je maar met een paar te maken krijgt in de game.
Op grafisch gebied heeft Game Freak ook flink uitgepakt. Alle 649 Pokémon kennen nu geanimeerde sprites in de gevechten wat voor een veel dynamischer geheel zorgt: niet langer sta je naar statische plaatjes te kijken. Ook is Unova zelf een prachtig gebied om te verkennen. De wereld is ditmaal veel meer beďnvloed door hedendaagse wereldsteden als New York. Men speelt veel meer met de camerastandpunten wat voor interessante en verrassende situaties kan zorgen. Maar ook de vele kleine details zorgen voor een heel bont geheel. Zo zijn er nu seizoenen. Ieder seizoen zal de wereld visueel veranderen maar je zult ook andere Pokémon tegenkomen. Het genot wordt helemaal afgemaakt dankzij de zeer sterke soundtrack.
Black & White bieden veel waar voor je geld, dit zijn misschien wel de grootste DS games tot op heden. Het singleplayer avontuur op zichzelf duurt al ruim 40 uur maar daarna ben je nog lang niet klaar. Unova is een gebied waar je naar terug wilt blijven keren, er zijn in totaal 649 Pokémon om te verzamelen, je kunt oneindig lang doorgaan met online traden en vechten en uiteraard zijn er weer talloze evenementen om aan deel te nemen. Hoewel de veranderingen in de serie klein lijken, zorgen ze tezamen voor een veel meer robuuste ervaring. Als je één game wilt hebben om de tijd mee te doden, dan heb je aan Black & White genoeg voor het komende jaar.
|