Sinds de launch van de Xbox 360 console werden rampzalige berichten over de kwaliteit van de Xbox 360 de wereld ingestuurd. Consumentenmagazines, kranten, tv-studios, internet, kortom de wereldwijde media voelde Microsoft aan de tand over het hoge aantal consoles dat naar de reparatiecentra terugkeerde.
Uiteindelijk bezweek Microsoft onder de druk en gaf toe dat er een probleem was met hun product. Het bedrijf verlengde de garantie van iedereen die te maken had met de beruchte Red Ring Of Death en betaalde mensen terug die voor een herstelling geld hadden moeten neerleggen.
Hoeveel consoles bezwijken aan die RROD, daar doen de wildste geruchten de ronde over. Volgens Microsoft zelf draait dit rond de 3%, terwijl anderen het hebben over 30 tot 40 procent. "De waarheid ligt in het midden," aldus SquareTrade. Laatstgenoemde is een Amerikaans bedrijf dat garanties aan consumenten verkoopt. De garantiewetgeving in de Verenigde Staten is allesbehalve consumentvriendelijk en dus zorgt SquareTrade ervoor dat consumenten (tegen betaling) ook buiten de wettelijk bepaalde garantieperiode ergens op kunnen terugvallen wanneer hun dure aankopen de geest geven.
Vele Amerikanen kopen bij SquareTrade een verlengde garantie, ook voor hun Xbox 360. Steve Abernethy, CEO van het bedrijf zegt dat ongeveer 16% van de bij hen verzekerde Microsoft consoles moeten hersteld/vervangen worden. Een cijfer dat veel hoger ligt dan wat Microsoft aangaf en veel lager dan wat bepaalde retailketens aangaven. Zes op tien van de falende consoles kregen te maken met de RROD en bijna allemaal waren uitgerust met het launch-moederbord.
Abernethy gaf ter vergelijking de falingspercentages van de PlayStation 3 en Nintendo Wii mee. Deze lagen voor beiden rond de 3%, een algemeen aanvaarde foutmarge in de industrie.
|