Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
15 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
14 Juni 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
12 Juni 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
11 Juni 2024 
(0) 
(7) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Juni 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
07 Juni 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
06 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
05 Juni 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Het Jaar 2003
Feature:

PlayStation 3 Hardware


Door Roderick op 21-03-2007 om 10:05
Bron: Gamed

Vrijdag is het zover en zijn eindelijk alle drie de consoles uit in Europa. Lang hebben we moeten wachten, maar Sony laat met een flinke launch line-up en een uitstekend stukje hardware zien dat het allemaal het wachten waard was. Over de hardware gaan we in dit artikel wat meer vertellen.

Zoals Sony ons allemaal graag wil laten geloven, is de PlayStation 3 de meest krachtige console van de drie giganten. Dankzij een enorm doorontwikkelde centrale processor en een goede verbinding met de grafische processor moeten bijzondere dingen mogelijk zijn. Nu heeft het sprookje dat Sony ons graag voorschotelt ook haar minder mooie kantjes, maar het uiteindelijke verhaal blijft bijzonder positief over de krachtpatser genaamd PlayStation 3. Waaruit bestaat het systeem? Wat kan het systeem nu wel en niet? Waar liggen de sterke punten? Op welke vlakken moet het systeem inleveren? Hoe is de positie ten opzichte van de concurrent? Op deze vragen krijg je zo compleet mogelijke antwoorden, dus lees snel verder.

Allereerst de specificaties van de PlayStation 3, een saai en bovendien ingewikkeld stukje tekst vol cijfertjes en rare afkortingen. De Central Processing Unit, ofwel CPU, in de PS3 is een door Sony en IBM ontwikkelde asymmetrische CPU met acht kernen (waarvan één centraal en zeven specifiek). Belangrijk in de vorige zin zijn de woorden ‘asymmetrisch’ en ‘kernen’. De PlayStation 3 processor, genaamd CELL, is namelijk geen normale Single- of Multicore processor. Normale processoren, of ze nu meerdere kernen hebben of niet, kunnen alle (generale) processen uitvoeren zonder specifieke taken op zich te nemen, hoewel het laatste ook mogelijk is met multicore processoren (ze zijn dus symmetrisch omdat elke kern hetzelfde kan en soms doet) . De PS3 processor is puur ontwikkeld als een processor die specifieke taken verdeelt over de kernen. Deze taken worden verdeeld door de enkele centrale kern. Door het verdelen van taken over de specifieke kernen en de snelle verbindingen onderling kan deze processor door middel van ingewikkelde algoritmische processen (processen die elkaar razendsnel opvolgen en activeren) erg veel rekenwerk bijzonder snel uitvoeren. Zo snel zelfs dat het werk van de grafische processor flink ontlast kan worden.



Daarmee komen we aan bij de grafische processor, die ontwikkeld is door Nvidia en gebaseerd is op de 7800 serie van Nvidia. Natuurlijk heeft deze kaart wat meer in zijn mars dan deze ‘oude’ 7800 kaart. De chipset in de PS3 heeft alle geavanceerde hedendaagse snufjes meegekregen. Daarnaast heeft Sony nog voor iets leuks gezorgd: er is namelijk een bijzonder snelle verbinding tussen de grafische processor en CELL, waardoor de taken van de grafische processor ook deels opgenomen kunnen worden door CELL en er over het algemeen een betere verbinding tussen CPU en GPU is. De grafische processor heeft direct 256mb tot zijn beschikking, maar ook het werkgeheugen van de CPU is toegankelijk voor de GPU. In totaal heeft de PS3 512mb geheugen verdeeld over 256mb XDR geheugen (voor CPU) en 256mb DDR3 geheugen (voor GPU) dat, bij noodzaak, gedeeld kan worden over zowel CPU als GPU.

Wat maakt het allemaal mogelijk, deze getalletjes? Allereerst maakt de CELL processor het goed mogelijk om graphics in hoge resoluties weer te geven, 1080p zou in theorie geen probleem voor de PS3 moeten zijn, al zijn de voorbeelden in de realiteit nog niet overtuigend. Ook maakt de CELL het mogelijk om specifieke kernen aan het werk te zetten voor A.I. en physics wat bijzondere resultaten op moet leveren. Ook dit is nog toekomstmuziek. Een laatste voorbeeld van de voordelen van CELL is de mogelijkheid om grafische structuren door de CELL te laten maken en de grafische processor de effecten zo goed mogelijk weer te laten geven, wat de graphics natuurlijk ten goede komt. Uiteindelijk zou dit alles zijn vruchten af moeten werpen, maar voorlopig zijn er weinig voorbeelden die al deze mooie praat concreet kunnen maken. In de toekomst kunnen we er echter zeker van zijn dat deze voordelen gebruikt gaan worden. Op audiovlak kunnen we nog melden dat de PS3 als enige console gebruik kan maken van 7.1 TrueHD geluid van Dolby en dat ook het DTS formaat ondersteund wordt.

De mindere puntjes van het geheel kwamen al een beetje naar voren in de vorige alinea: het ontwikkelen voor dit nieuwe systeem is ingewikkeld en krijgt momenteel wat kritiek. Een asymmetrische CPU vergt heel wat oefenwerk en niet alle developers zijn bereid daar even werk in te steken. Deze ontwikkelaars hebben echter ook nog maar weinig moeite gestoken in de mogelijkheden van de hardware van de concurrent. Ook lijkt het duidelijk dat een dergelijke manier van programmeren een boel meer geld gaat kosten, wil een ontwikkelaar het goed doen: dit resulteert in flinke kosten voor PS3 games, daar waar de concurrenten goedkoper zijn om voor te ontwikkelen. Als laatst heeft de grafische processor volgens ontwikkelaars niet de kracht om met de CELL processor mee te kunnen, dit zou dus voor een bottleneck kunnen zorgen in het algehele PS3 presteren. Aan de andere kant wil Sony de complementariteit van CELL en de grafische processor benadrukken waardoor het geheel, met een beetje moeite als programmeur, wel eens positief uit kon vallen.

De positie ten opzichte van de Xbox 360 is daarmee duidelijk: beide systemen zijn nog lang niet helemaal ontdekt en vooral voor de PS3 gaat het een mooie slag worden wat ontdekkingen betreft. Het systeem is krachtiger dan de Xbox 360, maar de ontwikkelaar moet wel een stuk harder zijn best doen, wil men dit concreet maken. Dit zal van de PS3 een systeem maken waar bijzonder lang progressie op valt te behalen en ontwikkelaars dus nog lang niet klaar zijn. Hoe het in games en graphics af zal lopen, is onbekend door factoren buiten de techniek (multiplatformgames bijvoorbeeld), het is dus lekker genieten van de games en afwachten wat er komen gaat.

Klaar met specificaties, op naar accessoires! Het meest belangrijke van de accessoires is misschien wel het ontbreken van een HD kabel bij je PS3 indien je een HD-TV hebt. Voor optimaal genot van HD beelden zul je dus een HDMI of Component kabel bij moeten kopen. Ook mensen met een Standaard televisie wordt aangeraden een advanced scart kabel te kopen voor optimaal beeldresultaat op SD resolutie. De prijzen van accessoires zijn als volgt:

SIXAXIS™ Wireless Controller - 49,99 euro.
Blu-ray Disc Remote Control - 24,99 euro.
HDMI Cable - 24,99 euro.
AV cable - 16,99 euro.
Component AV cable - 24,99 euro
S Video cable -16,99 euro

De prijs van de SIXAXIS hoeft niet per se hoog genoemd te worden. Als enige controller heeft deze namelijk een accu in zich, waardoor het aankopen van dure batterijen of batterypacks niet meer nodig is. Opladen gaat simpelweg met een USB poort (die ruimschoots aanwezig zijn op de PS3). Van de SIXAXIS weten we inmiddels allemaal dat deze controller een tiltfunctie heeft in zes richtingen, waardoor ook de beweeglijkheid in gamen door de PS3 wordt ondersteund. De uitwerking hiervan blijft een kwestie van smaak en ontwikkeling en er is door het geringe gebruik ervan nog weinig over te vertellen. De tiltsensor lijkt momenteel goed te werken.



Een hele klap technisch geblaat was het, dit artikel, handig kan het zeker zijn voor de geïnteresseerde of de absolute tech geek. De conclusies uit het artikel zijn geen universele waarheid maar kunnen een inzicht geven in mogelijke ontwikkelingen die wel of niet plaats gaan vinden in de ontwikkeling van games. Voorlopig blijft het kijken naar de launchgames en de games die er vlak na verschijnen. Je weet in ieder geval dat het een hele hoop werk was om deze stukjes software voor elkaar te krijgen, op de PS3 en in het algemeen.


11:22  Veertiende Final Fantasy in de maak?
10:02  Chocobo Tales eind mei al
 Reacties (23)
 Pagina: 1
Gast (86.83.251.xxx) op 21-03-2007 om 10:28
Mooi stukje over de Hardware van de PS3. Echter als belangerijkste hardware mis ik toch de Blu-Ray speler. Dit is waarom dat de PS3 eindeloos is uitgesteld en duurder is dan de overige console. Jammer ...

Maar de Blu-Ray gaat ervoor zorgen dat de PS3 in europa bovenaan zal staan binnen afzienbare tijd 8)
Wederom jammer dat hier niets van vermeld wordt ...

Joni Philips (Eindredacteur) op 21-03-2007 om 10:40 [Niv: 1182 / Exp: 59089]
Je zou bijna gaan denken dat de we de Blu-Ray apart hebben behandeld

Roderick op 21-03-2007 om 10:45 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Inderdaad, BluRay is gisteren uitgebreid besproken

Weazel op 21-03-2007 om 10:52 [Niv: 59 / Exp: 2952]
Tevens mocht je SIXAXIS controller op zijn (niet meer oplaadbaar) dan zou je volgens Sony (gratis) een nieuwe krijgen.
Omdat de controller toch net zo lang moest meegaan als de PS3 zelf (controllerwerpers weggelaten ).

Toch wel netjes.

Gast (84.41.189.xxx) op 21-03-2007 om 11:01
Cooooolllllllll 8)

crono op 21-03-2007 om 11:05 [Niv: 63 / Exp: 3156]
@ weazel

eerst dus klante service belle,ja hoor stuur maar op en als we hem hebben ontvange sturen we u een nieuwe controller,zit je dus 6 weken zonder controller.

Ze hadde beter een afneembare acuu kunne gebruiken,ik denk ook wel dat die accu's los verkocht zullen worden door datel ofzo,dan schroef ik hem zelf erwel in.

Weazel op 21-03-2007 om 11:11 [Niv: 59 / Exp: 2952]
@ Crono

Jjjjjjjij moet even lezen dat zo'n ding als het goed gaat net zo lang meegaat als de PS3.....
Mocht dat op 1 of andere manier niet zo zijn dan KRIJG je een nieuwe controller van hun.

Dat van die losse accu's zou kunnen, maar de PSP heeft ze ook niet (hier is het afwachten hoe lang zo'n accu meegaat).

DATWASSUMWEER

Roderick op 21-03-2007 om 11:11 [Niv: 417 / Exp: 20866]
Wat een geklaag om die accu van de SIXAXIS.

A) er zit standaard een accu in, kun je niet van de concurrent zeggen.
B) de accu is een lithium-ion accu en dus van geweldige kwaliteit, zeker als t van Sony is.
C) Sony vervangt de PS2 aan de deur, als er iets mis is, wie weet doen ze het met de controller ook wel zo.
D) wees blij dat ze em dan uberhaupt vervangen.


Gast (83.83.187.xxx) op 21-03-2007 om 11:12
Goed stukje over de PS3 Hardware, nog maar 2 dagen mensen _O_

crono op 21-03-2007 om 12:11 [Niv: 63 / Exp: 3156]
Lol,ik denk zekers niet dat zo'n ding de hele levens cycles van de ps3 meegaat,en de psp heeft wel een losse accu,gewoon klepje open doen accu eruit,nieuwe hale bij de winkel(accu's zijn gewoon te koop) en erin stoppe,net als bij je mobiel.

Waarom moet dit bij een controller anders???Nee die moet je helemaal openschroeven om de accu te vervangen,gewoon een klepje maken of de hele accu afneembaar maken net zoals bij de 360.

Weazel op 21-03-2007 om 12:15 [Niv: 59 / Exp: 2952]
Oh ik wist niet dat die PSP accu's los verkrijgbaar waren...bij deze.

"net zoals bij de 360"... & dan weer klagen dat Sony dingen jat van anderen (Daz lol Crono)

Cain op 21-03-2007 om 13:56 [Niv: 147 / Exp: 7344]
"B) de accu is een lithium-ion accu en dus van geweldige kwaliteit, zeker als 't van Sony is."
Ah, en hoe verklaar je de ontploffende Vaio's dan?

Xant1 op 21-03-2007 om 14:40 [Niv: 15 / Exp: 726]
Lol@Cain .
Mooi artikel . Vooral als je het een beetje begrijpt .

Digital Knight op 21-03-2007 om 15:43 [Niv: 12 / Exp: 600]
Haha Cain, en niet alleen vaio's ook de sony ericsson telefoons hadden hier last van.

Weazel op 21-03-2007 om 15:51 [Niv: 59 / Exp: 2952]
Pfff gelukkig mijn GSMpie niet...
Maar wisten jullie dat die Italianen geluk hebben?.
Ze kunnen de PS3 al 2 dagen eerder kopen dan ons Nederlanders/Belgen.

willem_liu op 21-03-2007 om 17:10 [Niv: 79 / Exp: 3969]
Laten we dan maar hopen dat de PS3 minstens net zo lang mee gaat als de controller.

Gast (85.144.238.xxx) op 21-03-2007 om 18:18
speelt de ps3 ook avi video's ook?

im2 op 21-03-2007 om 19:36 [Niv: 574 / Exp: 28719]
@Dit zal van de PS3 een systeem maken waar bijzonder lang progressie op valt te behalen
Leuk maar misschien komt de opvolger van de xbox 360 al voor dat ze aan 100% zitten

Gast (86.81.121.xxx) op 21-03-2007 om 20:00
jaja MS zei zelf rond 2011 en 2012 dus dat duurt nog wel ff he

Nelus op 21-03-2007 om 21:01 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Idd, een nieuwe Xbox komt er nog niet. Ja, PS3 is zeker een mooie console. Ik wacht echt op de games die volledig gebruik maken van de voordelen van de PS3 ten opzichte van de X360. Ik dacht dat dat eerst zou gebeuren bij GTA4, maar ja die is nu ook voor de 360.

Crazyforyou op 21-03-2007 om 22:54 [Niv: 4 / Exp: 199]
Ik heb vandaag even gespeeld op de PS3 in de mediamarkt. Het was F1 racen. Het zag er ongeveer zo uit als Motogp voor de xbox360. Wel een mooi apparaat.

Gast (85.146.233.xxx) op 23-03-2007 om 14:05
De PS3 lijkt mij wel een leuke console alleen ietwat boven mijn budget... Vooral nu de SIXAXIS Controller €50,- kost..

Gast (85.146.233.xxx) op 23-03-2007 om 14:06
Wat is er gebeurd met dat ding? Hij ligt helemaal onder het stof. :S

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
PlayStation 3
Type:
Hardware
Releasedatum:
23-03-2007
Ontwikkelaar:
Sony Interactive Entertainment
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Media:








Meer media