Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
24 April 2024 
(0) 
(0) 
23 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
21 April 2024 
(0) 
20 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
19 April 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
17 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
16 April 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
15 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
13 April 2024 
(7) 
(0) 
(0) 
12 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 April 2024 
(0) 
(2) 
(0) 
06 April 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
05 April 2024 
(1) 
(0) 
(2) 
04 April 2024 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
03 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 April 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
01 April 2024 
(1) 
(0) 
(3) 
30 Maart 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
28 Maart 2024 
(0) 
TopSpin 2K25
WWE 2K24
South Park: Snow Day!
Gamed Gamekalender April 2024
Feature:

Poll Roundtable - Handhelds


Door Stefan van B op 01-04-2010 om 10:41
Bron: Gamed

Maandelijks peilt Gamed naar de mening van de bezoekers en de redactie over een prangende stelling. In onze Poll Roundtable kun je onze mening over de stelling vinden en kun je zelf je mening geven over het onderwerp.

Het zonnetje lacht, de lucht is blauw en iedereen vliegt naar buiten. Overdonderd door het mooie weer laten mensen hun bakbeesten van consoles en monster PC's uit om eens iets anders te doen. Waar je ook bent, de mogelijkheid om te gamen is er nog steeds door middel van handhelds. Eventjes je brein testen op de Nintendo DS of kleine en grote avonturen beleven op je PSP, alles is mogelijk.

Althans, het klinkt zo mooi, maar dankzij piraterij worden de handhelds door ontwikkelaars steeds vaker achterwege gelaten. Tevens komen de apparaten in de schaduw te staan van andere slicke gadgets zoals de iPhone. Hoelang gaat de PSP nog overleven in dit klimaat en zal Nintendo ons laten huilen van vreugde bij de onthulling van de Nintendo 3DS? In welke mate zitten wij nog te wachten op handhelds? Moeten we straks nog gekkere capriolen gaan uithalen om een fatsoenlijk 3D-beeld te krijgen op de DS en wat is een handheld nog waard als je er niet mee kan bellen? Onze redacteuren blikken alvast vooruit.


Nintendo heeft het 'm weer geflikt: ik ben opnieuw verrast door een aankondiging van de heren uit Japan. Zes jaar geleden viel mijn mond open door de Nintendo DS, een jaar later door de Revolution en nu weer met de 3DS. Toen ik de eerste details te horen kreeg, was ik gelijk al erg geďnteresseerd in het apparaat. En hoewel we nog geen beelden van de handheld hebben mogen aanschouwen, ben ik er toch al vrij zeker van dat dit opnieuw een succes zal worden.

Laten we de beloftes en geruchten eens op een rijtje zetten. Nintendo belooft een 3D ervaring zonder die irritante brilletjes, elke oude DS game zal op de 3DS te spelen zijn, de handheld kan graphics produceren van het niveau GameCube-game en er zal een motionsensor ingebouwd zijn. Deze uitspraken doen mij al hevig vooruitkijken naar een echte onthulling van de 3DS, welke zeer waarschijnlijk op de E3 van 2010 zal plaatsvinden. Ik denk dat Nintendo met de 3DS opnieuw een handheld ontwikkeld heeft die ontwikkelaars zal dwingen om al hun creativiteit in games te stoppen. Natuurlijk weten we allemaal dat dat mooi klinkt, maar na zes jaar DS games kunnen we met zekerheid zeggen dat een groot gedeelte van de games eigenlijk alleen maar uit waardeloze, ongeďnspireerde troep bestaat. Uiteraard zal dit niet te voorkomen zijn met de 3DS, maar ik heb goede hoop dat de 3D-techniek zal gaan zorgen voor veel originele nieuwe concepten.

Dan Sony, hoe willen zij hun marktaandeel behouden? Ongetwijfeld komt men binnenkort ook met een aankondiging van een nieuwe handheld, de PSP is namelijk te succesvol om zomaar achter te laten. Ik heb werkelijk geen idee waarmee Sony nu gaat komen (PS3 graphics op een handheld?), maar ik betwijfel of het zo verrassend zal zijn als de 3DS. Ach, de tijd zal het leren. Mijn wens voor beide handhelds is in ieder geval dat men met betere beveiliging komt: tegenwoordig zie ik werkelijk geen DS meer zonder zo'n R4-kaartje erin. Hierdoor worden ontwikkelaars erg gedemotiveerd om nog met originele en leuke games te komen, aangezien hun nieuwe creatie toch gedownload wordt.

Maar weet je, ik ben de laatste tijd eigenlijk nogal uitgekeken op handhelds. De laatste game die ik gekocht heb voor de Nintendo DS is Pokémon SoulSilver, en ik denk niet dat daar nog veel games bij komen. Dit komt niet omdat het aanbod schaars is, er komen in de toekomst zeker nog een aantal leuke DS games uit. Nee, het zit hem in die iPhone en iPod Touch van Apple, meer specifieker: de App Store. Wekelijks verschijnt er wel weer wat interessants, en vaak ook voor een zeer laag prijsje. Waarom een dure DS game kopen, terwijl ik een vergelijkbare iPod game voor ruim 75% minder geld in bezit kan krijgen? Ik ben dan eigenlijk ook meer benieuwd naar de nieuwe iPhone en iPod Touch modellen van Apple, want met wat voor nieuws komen zij? Nintendo en Sony moeten met een vergelijkbare Store komen, willen ze mijn aandacht vasthouden. Anders zullen mijn zuurverdiende centjes op de bankrekening van de heren in Cupertino verschijnen.


Ah, die goede ouwe handhelds. Oeps, zei ik ouwe? Natuurlijk zijn de Nintendo DS en de PlayStation Portable oud! Als ik me niet vergis zitten we al sinds 2004 met deze twee mini-consoles te spelen. En ja, na zes jaar is het toch wel tijd voor nieuwe apparaatjes. Nintendo is als eerste aan de beurt, en kwam enkele tijd geleden met de onthulling van de 3DS. Hmmm, 3D zonder idiote brilletjes?! Klinkt alvast veelbelovend!

Wat me echter verontrust is dat handhelds meer en meer op consoles beginnen te lijken. De oplettende lezer heeft zeker en vast gelezen dat ik enkele zinnen geleden de term "mini-consoles" gebruik. Het beste voorbeeld hiervan is de PlayStation Portable van Sony. Enkele jaren geleden kocht ik dit apparaatje omdat ik geen Xbox 360 of PlayStation 3 had. De games waren allemaal leuk en wel, maar toen de Xbox 360 in huis kwam kreeg m'n arme PSP heel wat stof over zich heen. Waarom zou je GTA: Vice City Stories spelen als je in High Definition een veel betere ervaring kunt beleven met GTA IV? Hetzelfde geldt voor God of War: Chains of Olympus. Deze game verbleekt gewoon bij z'n grote broertje op de PlayStation 3. Enkele maanden geleden kwam Sony met de Minis, kleine titels die voor een goedkope prijs digitaal te verkrijgen zijn. Tegenwoordig zijn deze games ook verkrijgbaar op de PlayStation 3. Waarom zou je dan nog een PlayStation Portable aanschaffen? Alles wat op de PSP kan, is ook mogelijk op de PS3. Tenzij je het onhandige draagbare apparaat wilt meenemen en met een groot rechthoekig toestel in je broekzak wilt zitten.

Op dat vlak deed de Nintendo DS het iets beter. Ook deze handheld heb ik in mijn bezit gehad en uiteindelijk veel lol mee gehad. Het touchpad en het dubbele scherm waren iets innovatief en Nintendo was (op dat moment) het enige bedrijf dat zulke leuke technologie aanbood. Het aanbod van games was ook gevarieerd, maar toch voerden de kinderachtige games nog steeds de toon. Toch moet gezegd worden dat Nintendo van de DS een succesvol apparaat heeft gemaakt dat vele (nieuwe) gamers aantrok. Ik heb enorm veel plezier gehad met de Nintendo DS, voornamelijk vanwege het innovatieve speldesign. Op een gegeven moment kreeg ik echter het aanbod om mijn Nintendo DS in te wisselen tegen een Xbox 360. Een aanbod dat ik niet kon weigeren, en waar ik dan ook geen enkele seconde aan heb getwijfeld. Later heb ik hier ook geen spijt van gehad, want de console van Microsoft heeft en bezorgt me nog steeds enorm veel plezier. Toch baal ik er soms van dat ik sommige DS-titels niet kan spelen. Nintendo biedt me nu een enorme mogelijkheid om deze games (opnieuw) te spelen op de Nintendo 3DS die ook DS games afspeelt. Ik heb er enorm veel vertrouwen in dat Nintendo met haar nieuwste handheld ook weer succesvol zal gaan worden. Het bedrijf staat voor innovatie, en niemand had van tevoren kunnen voorspellen dat ze met een 3D handheld zouden komen.

Echter is er een derde speler die marktaandeel van Nintendo en Sony aan het inpikken is: Apple. Met hun iPod Touch en iPhone heeft het bedrijf een succesformule op de markt gebracht. Simpele games, die ook nog eens goedkoop te verkrijgen zijn. Op beide toestellen kan je ook nog eens muziek luisteren, op het web surfen en video's bekijken. De iPod Touch is ook in verschillende uitgaven beschikbaar, waardoor mensen met zelfs een vrij klein budget het kleine toestelletje van Apple kunnen aanschaffen. Ik hoop dat Apple deze trend gaat verderzetten en zich nog meer gaat profileren in games. Wie weet krijgen dan we binnen enkele jaren de "iGame", Apple's eerste spelconsole.


De Nintendo DS en de PlayStation Portable gaan reeds een tijdje mee, dus het mag niemand verbazen dat er opvolgers komen. Desondanks kwam de aankondiging van de 3D DS als een schok, de aankondiging kwam nogal onverwacht en kleins waardoor ik vrees dat de 3D DS geen echte opvolger is. Momenteel lijkt het eerder een nieuwe DS versie dan een DS2, wat misschien wel beter zou zijn. Ik heb namelijk nog altijd geen zin om nieuwe handhelds te kopen. En zowel de DS2 als de PSP2 zullen van goeden huize moeten komen om dat te veranderen. Het is al maanden geleden dat ik mijn handhelds nog gebruikte omdat er te weinig iconische games zijn. Als de volgende generatie die niet heeft, blijf ik ditmaal gewoon bij de consoles.


Ik hou van handhelds, gewoon vanwege het feit dat ze draagbaar zijn en je dus overal aan de slag kan gaan. In een tussenuur op school, in een lange reis richting vakantiebestemming of gewoon vanuit je bed voor het slapen gaan. Ik zou het dan ook zonde vinden als handhelds zouden verdwijnen, het zijn simpelweg heerlijke apparaten. Een iPhone ziet er natuurlijk slick uit, maar als je er een paar uur op gaat gamen is je accu binnen no-time leeg en dan ben je ook niet heel erg mobiel bereikbaar meer. Zo'n gamingtelefoon zie ik dan ook niet zitten en ik prefereer conventionele gameplayvormen.

Wat men nu op de handhelds probeert is gewoonweg te gecompliceerd, GTA: Vice City Stories speelt bijvoorbeeld minder lekker weg dan zijn PS2-broers vanwege de camera. Duidelijk is dan ook dat je op zowel de DS als op de PSP niet moet gaan proberen volledige consolegames te maken, maar gewoon aparte handheldgames. Games in de stijl van Super Mario World, GTA: Chinatown Wars en LittleBigPlanet passen dan ook veel beter op een handheld.

Ik zie zelf een 3D vorm van de DS dan ook niet direct een succes worden, want om in openbare gelegenheden nu spastisch je handheld te moeten bewegen om bepaalde objecten goed te zien gaat wat te ver. De toegankelijkheid van het apparaat valt hiermee weg en zal dus een obstakel gaan vormen in de populariteit van het apparaat. Zelf zie ik liever een langere batterijduur, wat snellere processoren om laadtijden te verminderen, scherpere schermen en natuurlijk niet al te gecompliceerde games. Want hoe leuk het ook mag zijn om als een spast tegen je scherm aan te tikken, het is gewoon te gecompliceerd om on-the-go te gebruiken. In dit geval zeg ik dus 'old-school all the way'.
_________________________________________________________________________

Dit was dan de vijftigste editie van de Poll Roundtable en daarmee ook de laatste. Na lang beraad hebben we besloten om deze artikelenserie te laten vervallen en onszelf te concentreren op andere series die op Gamed beter tot hun recht komen. Wij hopen dat jullie hebben genoten van vijftig maanden lang discussiëren over games en de daarbij horende apparaten en evenementen. Wij vonden het in ieder geval leuk en hopen jullie dan ook terug te zien op het forum om verder met elkaar in discussie te gaan.


11:35  8 april Gears of War 3 aankondiging?
07:57  Empire: Total War DLC
 Reacties (9)
 Pagina: 1
Gast (62.133.68.xxx) op 01-04-2010 om 11:07
Wat jammmer dat jullie gaan stoppen :(

Gast (62.132.202.xxx) op 01-04-2010 om 11:21
1 april

asianck op 01-04-2010 om 12:39 [Niv: 380 / Exp: 19012]
@Christian
Het is "zei" en niet "zij". : )

Kheb een zwak voor handhelds. De epische spellen mogen op de console uitkomen, maar de onbekende parels blijven op de handheld.

Squit888 op 01-04-2010 om 13:01 [Niv: 26 / Exp: 1310]
Als de 3DS de zelfde beelden als een Gamecube kan (ofzelfs beter) dan weet ik zeker dat ik hem koop want dan komt er zeker weer een Mario Kart wat eigenlijk mijn lievelings Nintendo spel is.Een nieuwe 3D Mario op de handheld zit ik ook op te wachten .Ik koop ieder geval geen DSi of Dsi Xl meer waar ik eerst over aan het twijfelen was

Lawliet op 01-04-2010 om 13:19 [Niv: 346 / Exp: 17280]
Poll Roundtable stoppen? Toch geen 1 april grap? Anyway, het was een leuke serie.

On-topic

Ik heb alle vetrouwen dat het echt een DS2 gaat worden met Gamecube graphics. Nintendo moet wel een beetje bijhouden met de concurrentie.

Rene Groen (Eindredacteur) op 01-04-2010 om 13:57 [Niv: 747 / Exp: 37333]
Het is echt geen 1 april grap, dan hadden we toch wat creatiever moeten zijn. Dit is echt de laatste.

Joni Philips (Eindredacteur) op 01-04-2010 om 17:59 [Niv: 1181 / Exp: 59057]
Het is kwestie van stoppen op een hoogtepunt, op exact de 50ste editie.

Gast (91.179.20.xxx) op 01-04-2010 om 19:58
mooie afsluiter jongens ik vond het zeer fijn dat jullie op de handhelds gefocust hebben echt een zeer mooie afsluiter allemaal _O_ _O_ _O_

Goof op 01-04-2010 om 23:54 [Niv: 96 / Exp: 4793]
Ja, ik vind het een mooie afsluiter, maar wel jammer. Toch goed werk van jullie en ik hoop dat er ooit weer een poll komt waarin iedereen gemakkelijk deel kan nemen.

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Poll Roundtable
Type:
Feature
Releasedatum:
Maandelijks
Ontwikkelaar:
Gamed
Uitgever:
Gamed
Media:
Geen media gevonden