Als er één RTS-reeks is die bij velen een belletje doet rinkelen, dan is dat vast en zeker Command & Conquer. De reeks begon in 1995 en mocht verschillende spin-offs, sequels en uitbreidingen zien. Nu, in 2010, zal eindelijk het laatste hoofdstuk van de Tiberium verhaallijn verschijnen. Dit deel zal echter heel anders zijn dan we tot nu toe hebben gezien van Command & Conquer-games.
In Command & Conquer 4: Tiberian Twilight zal het verhaal voortgaan waar deel drie eindigde. Tiberium heeft de planeet haast overgenomen en maakt het leven nagenoeg onmogelijk voor de mensen. In een wanhoopsdaad komt Kane, de charismatische leider van the Brotherhood of NOD, voor de leiders van GDI met een oplossing: een manier om het tiberium te controleren. Een vijftien jaar later is het tiberium bijna helemaal onder controle en de mensheid kan terug gerust ademhalen. Er blijven echter nog vragen rijzen omtrent de reden dat Kane besloot zijn hulp aan te bieden. De vrede tussen GDI en NOD duurt dan ook niet lang en voor je het weet zijn beide zijden weer volop oorlog aan het voeren. Het laatste deel zal volgens EA de climax worden waarin alle vragen beantwoord zullen worden. Qua verhaal zal deze game erg sterk uit de hoek moeten komen.
Tot zover klinkt het de C&C-fans wel allemaal bekend in de oren: NOD, GDI en Tiberium. Alleen zal de gameplay verschillen met de vorige games. Om te beginnen is het niet meer nodig om het groene (of blauwe) goedje te verzamelen om geld te krijgen. Er is enkel een limiet op het aantal units dat je kan bouwen. Tiberium is niet helemaal verdwenen maar zal op bepaalde intervallen en plekken verschijnen als een draagbaar kristal waarmee je punten kan verdienen om je eenheden te verbeteren als je het kristal succesvol naar je basis kan brengen. Om een game te winnen moet je tiberium control nodes op de map inpalmen door je units er bij te zetten waardoor een metertje begint te vullen. Als het balkje vol is, win je het spel. Een hele verandering ten opzichte van de voorgaande delen. Het lijkt simpel maar zo makkelijk zal het natuurlijk niet gaan. De gevechten om de nodes zullen aardig wat aandacht nodig hebben. Mocht deze manier je niet aanstaan dan is er nog steeds objective-based gameplay waarbij je wint als je al de opdrachten tot een goed einde brengt.
Base-building is hierbij zeer beperkt gehouden. In het begin van een spel kies je één van drie klassen die zal bepalen welke units en gebouwen je kan maken of welke krachten je kan inzetten. Deze zijn verdeeld over offense, defense of support. Met het kiezen van je klasse wordt de basis gedropt en je kan deze steeds laten inpakken en uitpakken waar je maar wil. De offense basis kan haast alleen aanvallende units zoals tanks en mechs bouwen en kan door de upgrades de sterkte van deze units enorm verbeteren. Je basis zelf kan dankzij de laatste upgrades eveneens een sterke aanvalsunit worden. Bij defense ben je dan weer wat beperkter qua units, die voornamelijk uit infanterie bestaan, maar heb je de mogelijkheid om turrets en bunkers neer te zetten. Als laatste heb je dan de support klasse die zich concentreert op vliegende units en je de mogelijkheid biedt om bepaalde krachten in te schakelen zoals bomaanvallen of een snelle reparatie in een klein gebied. Afgezien van de geschutskoepels bij de defense klasse is er dus niets van gebouwen neer te zetten.
Door al deze veranderingen zal de game een stuk sneller op gang komen en zal er veel meer actie zijn. De strijd om de nodes zal namelijk erg hevig kunnen worden. Met dit aspect hoopt EA meer succes te boeken op het vlak van multiplayer waar verschillende klassen elkaar kunnen aanvullen of ondersteunen. Om dit verder te bevorderen is ook het aantal spelers opgekrikt en zijn 5vs5 matches nu ook mogelijk. Niet alleen je klasse zal een belangrijke rol spelen om de overwinning te behalen maar ook je rang. Door veel te winnen, vijanden te vernietigen of tiberium veilig te stellen krijg je namelijk ervaringspunten die je rang zal doen stijgen. Met het veranderen van rang krijg je toegang tot nieuwe units en upgrades voor alle klassen binnen GDI of NOD. Zo kan je na het vrijspelen van support units eens even kijken hoe deze klasse je bevalt, al zal je uiteindelijk toch een favoriete klasse hebben. Het nadeel van deze rang is dat het haast onmogelijk wordt om tegen bepaalde spelers te winnen die een hogere rang hebben dan jou.
Grafisch werd de game natuurlijk ook wat opgepoetst en hebben bepaalde eenheden een iets ander ontwerp maar zoiets is vanzelfsprekend bij een sequel. Zoals je kan merken zal Command & Conquer 4 een heel andere ervaring worden dan wat we gewoon zijn van de succesvolle reeks. De vraag is alleen of het in goede aard zal vallen bij de fans en of de game op deze manier meer spelers zal kunnen aantrekken. Mocht je een plek hebben gehad in de beta dan heb je alvast een voorproefje gekregen van de snellere aanpak en dien je enkel te wachten hoe het verhaal zal aflopen of hoe het objective-based multiplayer er aan toe zal gaan. Andere spelers zullen nog eventjes geduld moeten hebben. Command & Conquer 4: Tiberian Twilight zal op 19 maart exclusief voor PC verschijnen.
|