In het verleden van de gamegeschiedenis komen we ze veel tegen: bullshots. Deze screenshots moeten een indicatie geven van een game, maar achteraf blijkt dat deze grafische kwaliteit niet lijkt op hetgeen dat we als gamer voorgeschoteld krijgen.
GamePro besloot de kwestie nader te bekijken en sprak hierbij met veel bedrijven. Eén van de aanleidingen van hun onderzoek was Killzone 2, een game die eerst in 2005 veel ophef kreeg over de kwaliteit van een trailer, maar later ook weer vanwege onderstaand plaatje:

Steven Kent, auteur van het boek The Ultimate History of Video Games, geeft aan dat plaatjes als bovenstaande zeer misleidend zijn voor gamers. Ook Scott Steinberg, auteur van Videogame Marketing and PR deelt zijn mening, volgens hem kan een bewerkte screenshot veel mensen aanspreken, maar wil het bij lang na niet zeggen dat dit de kwaliteit is die je daadwerkelijk krijgt in een game.
Het zijn overigens niet alleen de games zelf die een opknapbeurt krijgen, in 2006 gaf Reuters aan een foto van Beirut aangepast te hebben om het een meer dramatisch effect te geven, en ook van CBS's Katie Couric werden op de foto wat pondjes afgehaald:

Volgens Troy Goodfellow, een freelance gamejournalist, is het aanpassen van een model iets anders dan het aanpassen van wat je naar voren brengt bij een game. Een model kun je naar kijken, maar is niet iets waarvoor je in de markt brengt, terwijl je die game juist later in je console stopt. Toch vindt hij het aanpassen van een plaatje maar marginaal als je als ontwikkelaar zegt een multiplayer in je spel te hebben welke later blijkt te ontbreken. (Zoals bij Worms bijvoorbeeld? - Red.)
Dan Dan Hsu van Electronic Gaming Monthly nuanceert het probleem door te zeggen dat een ontwikkelaar niet altijd het doel heeft om gamers te misleiden wanneer ze hun screenshots aanpassen. Volgens hem moeten de screenshots vaak een idee vormen van wat gamers te wachten staat en is het niet zo dat ze het presenteren als het eindproduct. Het is volgens hem echter wel belangrijk dat een ontwikkelaar duidelijk aangeeft dat het hierbij gaat om een kwaliteit die de ontwikkelaar wenst te behalen, en dat ze niet gepresenteert worden als eindresultaat. Het percentage van bullshots die gepresenteerd worden als eindresultaat ligt volgens Hsu echter niet hoog.
Helaas wensten veel ontwikkelaars (waarvan al dan niet duidelijk is dat ze ooit bullshots gebruikt hebben) niet te reageren, anderen besloten zelfs niet eens te reageren op het verzoek om mee te werken. Slechts één ontwikkelaar gaf een reactie, maar deze wenste wel anoniem te blijven. In de reactie laat het bedrijf weten dat niet geassocieerd willen worden met een artikel dat gaat over bullshots, simpelweg omdat ze dit zelf niet doen.
Volgens Steinberg, een man die ontwikkelaars aanmoedigd echte plaatjes naar buiten te brengen, is er absoluut geen excuus voor het gebruiken van bullshots. Het is één ding om een plaatje naar buiten te brengen waarbij de game er zo goed uitziet als het daadwerkelijk kan zijn, het is iets anders om ze op te leuken en dan als screenshot naar buiten te brengen. Volgens Steinberg is dit niets anders dan bedrog voor de consument.
|