Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
29 Mei 2023 
(2) 
28 Mei 2023 
(0) 
27 Mei 2023 
(6) 
(8) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(4) 
26 Mei 2023 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
25 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
23 Mei 2023 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
22 Mei 2023 
(4) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(5) 
19 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
18 Mei 2023 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
17 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
16 Mei 2023 
(11) 
(0) 
(2) 
(0) 
15 Mei 2023 
(0) 
(2) 
(0) 
(1) 
(4) 
12 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2023 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2023 
(0) 
(0) 
(4) 
(0) 
(0) 
The Lord of the Rings: Gollum
LEGO 2K Drive
After Us
Planet of Lana
Review:

Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key


Door Joni Philips op 03-04-2023 om 09:04
Bron: Gamed

Na Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout en Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy lanceren ontwikkelstudio Gust en uitgever Koei Tecmo nu Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key. Het spel voor PC, PlayStation 4, PlayStation 5 en Switch is het definitieve einde van de Atelier Ryza trilogie. Is het echter ook een waardig afscheid van Ryza en haar vrienden?

Het afronden van hun avonturen is geen gemakkelijke taak, maar het ontwikkelteam slaagt duidelijk in de missie. Er is gekozen om de game op te zetten rond een nieuw mysterie – het plots verschijnen van mysterieuze eilanden rond Ryza's geboorteplaats – zonder te vergeten dat Atelier Ryza 3 vooral bedoeld is om de trilogie te beëindigen. Het spel is vooral een nostalgische bedoeling waar frequent wordt verwezen naar gebeurtenissen uit eerdere games. Dit avontuur is dan ook eerder bedoeld om de persoonlijke groei van Ryza en haar vrienden af te ronden. Over de games heen hebben we Ryza bijvoorbeeld zien evolueren van een jong onervaren meisje tot een volwassene alchemist. Diezelfde groei zien we in haar lotgenoten, en kijken hoe het leven van deze personages verder gaat voelt vaak belangrijker aan dan het centrale mysterie, vooral omdat we uiteindelijk al enkele jaren meeleven met de avonturen van deze karakters.


Ontwikkelstudio Gust werkt meestal met trilogieën binnen de Atelier franchise, maar de laatste jaren heeft men er steeds voor gekozen om elke game een andere protagoniste te kiezen. In de Arland trilogie speelden we bijvoorbeeld achtereenvolgens met Rorona, Totori en Meruru. Elke game werd hierdoor opgezet als een alleenstaand avontuur met cameo's uit andere games. Je hoefde voorgaande games dus niet gespeeld te hebben om ervan te kunnen genieten. Dat is compleet anders in Atelier Ryza 3 dat vooral focust op het afronden van verhaallijnen uit de eerdere Atelier Ryza games. Heb je al even geen Atelier game meer gespeeld en ben je aan het beslissen of je moet starten met Alchemist of the End & the Secret Key? Stop dan maar. Dit is een absoluut slecht moment om de serie binnen te stappen, begin dan liever met Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout.

Het laatste deel in een trilogie is natuurlijk het perfecte moment om gameplay te verfijnen in plaats van te vernieuwen. De eerste focus ligt dus op het verkennen van omgevingen, ingrediënten verzamelen en de aanwezige vijanden te verslaan. Daarna kun je terugkeren naar de stad waar je de ingrediënten gebruikt in je alchemie. Dit proces, waarin je items en ingrediënten combineert om betere versies aan te maken, werkt grotendeels hetzelfde als in Atelier Ryza 2, maar er zijn een tweetal nieuwe systemen om het nog leuker maken om te experimenteren. Vooral het Link Morph systeem zorgt voor wat pret, want dit laat je toe om items echt een compleet andere kant uit te laten gaan. De mogelijkheden zijn opnieuw eindeloos, iets wat echte fans graag zullen horen. Eén waarschuwing is wel op zijn plaats, de game veronderstelt echt dat je al ervaring hebt met Atelier spellen. Je krijgt dus geen uitgebreide uitleg omdat je verwacht alles al te kunnen buiten de nieuwe features.


Ook het combat-systeem – opnieuw een real-time systeem met turn-based elementen – is vooral een verdere opbouw van het verleden, waarbij opvalt dat het vechten nu vooral veel sneller verloopt. Tijdens gevechten heb je steeds drie karakters, met twee andere karakters op de zijlijn wat je toelaat om steeds te wisselen indien nodig. Je gebruikt nog steeds basis aanvallen om ability points te verdienen, waarmee je dan weer sterkere abilities kunt gebruiken. Op deze manier bouw je een Core Charge op die je toelaat om Core Items te benutten.De enige echt grote verandering is de introductie van Secret Keys, die je verdient in gevechten en in het ontdekken van monumenten. Deze random sleutels leveren allerlei verbeteringen, maar ze zijn maar een beperkt aantal keren bruikbaar. Het is dan ook goed kiezen of je deze wil inzetten tijdens gevechten, bijvoorbeeld om bazen te helpen verslaan, of dat je ze voor alchemie wil gebruiken. Het is dan ook een extra strategisch element.

Het verkennen van omgevingen om nieuw alchemie materiaal te zoeken is nu prettiger, onder andere omdat het verzamelen van die materialen nu gemakkelijker verloopt, maar evenzeer omdat men de omgevingen verder heeft opengetrokken. In voorgaande games zat je vooral in kleine geďsoleerde regio's maar nu komt alles beter samen waardoor je bijvoorbeeld minder te maken krijgt met laadtijden. Zelfs ten opzichte van Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey dat dit eerder probeerde, voelt het groots aan. Spijtig genoeg zijn sommige regio's te leeg, maar in het algemeen is dit een groot pluspunt voor de aanpak. De game voorziet ook voldoende diverse manieren om deze omgevingen te doorkruisen, zo kun je rijden op dolfijnen, bergen beklimmen – hoewel dit systeem niet heel geavanceerd is – of een tokkelbaan aanleggen. En om echt snel te gaan kun je natuurlijk ook gewoon een fast-travel optie gebruiken.


Het art design van Atelier Ryza 3 is opnieuw super, de zachte, schattige stijl gaat ondertussen reeds generaties van Atelier mee en Gust blijft meester hierin. Men heeft vooral gekeken naar kleine verbeteringen, met onder andere betere verlichting en meer subtiele karakter animaties. De beslissing om de wereld wat opener te maken, is een succesvolle keuze op de meeste platforms omdat je hierdoor meer het gevoel krijgt om een echte wereld te verkennen. Alleen op de Switch is het een spijtige keuze, want die heeft duidelijk problemen om alles op het scherm te tonen. Je moet ofwel de framerate, ofwel de kwaliteit van de texturen opofferen. Het is dus beter om dit op een krachtiger platform te spelen. Een ander grafisch probleem, eentje dat voorkomt op alle platforms, is verbonden aan de ondertiteling van de Japanse voice-acting. Deze is vaak moeilijk leesbaar, niet alleen door moeizame vertalingen met hier en daar foutjes, maar ook omdat het vaak gaat om kleine witte tekst op een lichte achtergrond. Qua leesbaarheid is dat een slechte combinatie.
Beoordeling
85
Ondanks die schoonheidsfoutjes mogen we toch zeggen dat Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key een waardig afscheid vormt. Het openen van de wereld maakt het verkennen extra interessant, terwijl het meer actie gevulde gevechtssysteem zorgt dat de gevechten minder aanvoelen als een onderbreking, maar eerder als integraal onderdeel. Deze Atelier Ryza 3 is dan ook niet alleen qua verhaal een climax in de serie.


09:20  Insider: "Sony werkt aan nog onaangekondigde hardware"
08:55  Asuka Kazama en Leroy Smith in gameplay trailers van Tekken 8
 Reacties (0)
Geen reacties gevonden

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Atelier Ryza 3: Alchemist of the End & the Secret Key
Type:
Game
Releasedatum:
23-03-2023
Ontwikkelaar:
Gust
Uitgever:
Atlus
Media:
Meer media