Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
25 Februari 2021 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Februari 2021 
(6) 
(1) 
(0) 
(2) 
(5) 
(1) 
23 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
(3) 
(2) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
22 Februari 2021 
(0) 
(0) 
21 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
20 Februari 2021 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
19 Februari 2021 
(7) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Februari 2021 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
17 Februari 2021 
(2) 
(2) 
(2) 
(0) 
16 Februari 2021 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(3) 
(1) 
(0) 
15 Februari 2021 
(0) 
(1) 
14 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
13 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
12 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
11 Februari 2021 
(5) 
(2) 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
10 Februari 2021 
(0) 
(11) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
09 Februari 2021 
(0) 
(10) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Februari 2021 
(11) 
(0) 
(0) 
07 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
06 Februari 2021 
(4) 
(2) 
05 Februari 2021 
(1) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
04 Februari 2021 
(3) 
(0) 
03 Februari 2021 
(7) 
(1) 
Little Nightmares II
Werewolf: The Apocalypse – Earthblood
Gamed Gamekalender Februari 2021
Immortals: Fenyx Rising - A New God
Review:

FIFA 21


Door Rene Groen op 22-10-2020 om 09:45
Bron: Gamed

Vorige maand bracht Konami hun nieuwste versie van Pro Evolution Soccer uit. Nu is de release van eFootball PES 2021 – op de naam na – weinig bijzonder, de manier waarop ze het spel uitbrachten was dit zeker wel. In plaats van de gebruikelijke adviesprijs van zestig Euro werd deze standalone uitgave voor de helft aangeboden. Electronic Arts besluit dit voorbeeld niet te volgen met FIFA 21.

Door deze nieuwe FIFA voor een adviesprijs van zestig Euro aan te bieden scheppen ze wel de nodige verwachtingen. We willen vernieuwingen zonder dat we het spelletje opnieuw aan moeten leren. De eerste stapjes voelen dan ook vertrouwd en het zijn vooral de kleinere finesses waar de verschillen merkbaar zijn. Door het zogeheten Agile Dribbling komen individuele acties van talentvolle spelers nog meer tot uiting, passes kunnen nu vanuit stand worden gegeven en het is mogelijk om een tweede speler te controleren om zo een vloeiende aanval op te zetten. Dit laatste klinkt vooral leuk op papier, in de praktijk is het vrijwel niet toe te passen door het hoge tempo wat de game hanteert. Er is amper tijd om dit soort acties bewust te maken, zeker als je tegenstander met veel pressie speelt. Dit hoge tempo zorgt er tevens voor dat het spel voortdurend op en neer golft en beide partijen een legio aan kansen oplevert. Uitslagen als 5-3 waren eerder regel dan uitzondering en het aantal doelpunten had zelfs nog verder op kunnen lopen, ware het niet dat verdedigers nu beter in staat zijn om schoten te blokkeren. Gamers die een spektakelstuk zoeken zitten dan ook goed in FIFA 21, met authenticiteit heeft het daarentegen weinig te maken.


Vorig jaar werd Volta geïntroduceerd, een nieuwe mode die de grote stadions inruilde voor het meer intieme straatvoetbal. Ook nu keert Volta terug, inclusief een bijhorend verhaal onder de naam The Debut. Verwacht niet de diepgang zoals The Journey dit in FIFA 18 en FIFA 19 deed, het is vooral een manier om je langs diverse wereldsteden te begeleiden en in contact te laten komen met grote namen als Kaká. Dit soort straatlegendes voegen zich uiteindelijk bij je team dat je op kunt leuken met een breed scala aan cosmetische items. Naast The Debut kun je in Volta ook aan de slag met Featured Battles, vrijwel een exacte kopie van de Squad Battles uit Ultimate Team. Op deze manier kun je weer nieuwe spelers verkrijgen en het is te prijzen dat Volta wat meer diepgang krijgt als het tot je favoriete modi behoort. De eerder beschreven gameplaytoevoegingen als Agile Dribbling en beter kunnen blokkeren van schoten komen hier dan ook prima tot uiting.

We lieten de naam in de vorige alinea al even vallen: Ultimate Team. Het is de grote geldkoe van Electronic Arts en met FIFA 21 hoef je dan ook niet te verwachten dat hier enige verandering in gekomen is. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen veranderingen zijn doorgevoerd. Als de fitness- en trainingsitems een doorn in je oog waren dan is er goed nieuws, beiden zijn namelijk geheel komen te vervallen. Verder is er nu coöperatieve gameplay mogelijk. De host bepaalt met welk team er gespeeld zal worden en de beloningen worden aan beide spelers toegekend. Ze hadden wat mij betreft zelfs nog een stapje verder mogen gaan door samen met een vriend of vriendin een team op te bouwen. Om de ervaring nog persoonlijker te maken kun je nu zelfs een eigen stadion inrichten, denk aan de kleuren van de clubvlaggen en de liederen die je worden toegeschreeuwd. Toch weten deze vernieuwingen niet te voorkomen dat Ultimate Team nog altijd een pay-to-win model hanteert. Ook nu waren er dan ook spelers die enkele dagen na de launch een topteam hadden opgebouwd door tientallen Euro's in de game te stoppen. Door de grote nadruk op snelheid in de gameplay worden wedstrijden verder veelal beslist door wie de snelste spelers in zijn team heeft opgenomen, een terugkerende frustratie in vergelijking met voorgaande jaren.


Grote veranderingen zien we terug in de Career Mode. Het presteren van een team hangt samen met de individuele kwaliteiten van spelers, opgebouwd uit de driehoek moraal, conditie en scherpte. Deze drie bewegen met elkaar mee, stel dat je een speler rust geeft dan zal zijn conditie toenemen terwijl zijn scherpte in de wedstrijd afneemt. Scherpte dat je juist weer toe kan laten nemen middels trainingen waarvan je er nu meer in kunt plannen. Was dit in het verleden mogelijk voor vijf spelers in de week, daar kun je nu een training per twee of drie dagen inplannen om zo een beter rendement uit de ploeg te halen. Het zoeken van de juiste balans blijft belangrijk, steeds weer dezelfde spelers trainen komt hun statistieken ten goede, tegelijkertijd gaat het ten koste van anderen. De positie van een speler staat overigens niet vast. Als je veldbezetting op sommige posities erg druk is kun je een talentvolle jonge speler door laten ontwikkelen voor een andere positie. Het is een manier om hun talent niet verloren te laten gaan.

Mochten er toch posities komen die overbezet zijn of die je juist niet in kunt vullen, dan is er altijd nog de transfermarkt. Het onderhandelen over spelers is gevarieerder geworden, denk aan de mogelijkheid om spelers eerst te huren met een optie tot koop of deze te betrekken in een ruildeal. Het zijn welkome toevoegingen die helaas niet kunnen verbloemen dat de basis hetzelfde is gebleven. Onderhandelingen worden dan ook nog altijd afgedaan middels saaie teksten en niet met ingesproken dialogen. Gelukkig zien we op ander vlak wel een verdieping en dat is het simuleren van de wedstrijden. Wedstrijden zijn vanuit een 2D aanzicht te bekijken en op ieder moment kun je ingrijpen, denk aan het doorvoeren van wissels of zelf het veld instappen. Sta je daarentegen bij rust al met 4-0 voor dan kun je er ook voor kiezen om direct naar het einde van de wedstrijd te gaan.


De overige modi zijn bekende kost voor terugkerende spelers zoals het furore maken met een eigen speler binnen de competitie, spelen van de Champions League of een online krachtmeting. Dit laatste kun je ook doen als Piemento Calcio tegen FC Roma, oftewel Juventus tegen AS Roma. Hoewel de officiële spelers gewoon aanwezig zijn zorgen de rechtenkwesties ervoor dat deze clubnamen net even anders zijn ingevuld. Als we kijken naar de graphics en het commentaar dan is er weinig nieuws te melden. Topspelers zijn nog altijd duidelijk te herkennen terwijl er amper aandacht uitgegaan lijkt te zijn naar de wat minder bekende namen. Het commentaar bestaat verder uit een handjevol nieuwe uitspraken, gemengd met zinnen die al jaren bekend zijn. Als je liever met Nederlands commentaar speelt is dit mogelijk, wel dien je er dan rekening mee te houden dat je na enkele potjes het gros van de uitspraken wel gehoord hebt.

Als we FIFA 21 ergens mee moeten vergelijken dan is het een actiespektakel met Bruce Willis in de hoofdrol. Vrijwel iedere wedstrijd is een doelpuntenfestijn en tegelijkertijd leunt Electronic Arts teveel op het oude bekende om nog echt te kunnen verrassen. Volta is een logische voortzetting van vorig jaar, in Ultimate Team is er wederom een pay-to-win model aanwezig en enkel in carrière zijn stappen gemaakt. Konami besloot dit soort minimale wijzigingen te combineren met een lagere adviesprijs, aangezien we voor FIFA 21 wederom het volledige bedrag neer moeten leggen resulteert dit in een neerwaartse spiraal die ze enkel kunnen doorbreken door het voorbeeld van hun concurrent te volgen of met grotere vernieuwingen te komen.
Beoordeling
60
FIFA 21 is goed te omschrijven als flipperkastvoetbal met absurde uitslagen en minimale aanpassingen in de verschillende modi. Electronic Arts lijkt kwijt te zijn waar voetbal om draait en moet terug naar de tekentafel.


11:30  Super Smash Bros. Ultimate Throwback Throwdown start morgen
08:41  Halo: The Master Chief Collection draait in 120fps op Xbox Series X/S
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Gast (213.127.112.xxx) op 22-10-2020 om 13:11
De fifa licentie moet weg bij EA. Dan pas kunnen we verandering verwachten

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
FIFA 21
Type:
Game
Releasedatum:
09-10-2020
Ontwikkelaar:
Electronic Arts
Uitgever:
Electronic Arts
Media:Meer media