Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
08 Maart 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
07 Maart 2021 
(2) 
06 Maart 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
05 Maart 2021 
(1) 
(13) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
04 Maart 2021 
(9) 
(2) 
(1) 
(2) 
(0) 
(0) 
03 Maart 2021 
(30) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
02 Maart 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
(0) 
(4) 
01 Maart 2021 
(4) 
(0) 
(4) 
(1) 
(5) 
(5) 
28 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(0) 
(8) 
27 Februari 2021 
(8) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
26 Februari 2021 
(1) 
(2) 
(6) 
(0) 
(2) 
(2) 
(0) 
(2) 
(0) 
(2) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(15) 
(1) 
25 Februari 2021 
(3) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Februari 2021 
(6) 
(1) 
(0) 
(2) 
(5) 
(1) 
23 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
(3) 
(2) 
(0) 
(1) 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
22 Februari 2021 
(0) 
(0) 
21 Februari 2021 
(0) 
(0) 
(3) 
20 Februari 2021 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
19 Februari 2021 
(7) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Februari 2021 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
17 Februari 2021 
(2) 
(2) 
Gamed Gamekalender Maart 2021
Little Nightmares II
Gamed Gamekalender Februari 2021
Immortals: Fenyx Rising - A New God
Review:

Sid Meier's Civilization VI


Door Cor op 03-12-2018 om 18:53
Bron: Gamed

Na jarenlang enkel een serie voor PC te zijn kiest uitgever 2K Games bij Civilization VI voor een andere aanpak. Deze game kreeg eerder al een port voor iOS en nu is de zeer succesvolle 4X-serie ook naar de Switch gekomen. Werkt deze game ook goed op een handheld, of kunnen we maar beter achter een monitor blijven zitten?

Noot: Civilization VI is in 2016 uitgekomen voor de PC en toen ook gerecenseerd. Die recensie bevat een volledige beschrijving van de game. De versie voor de Switch is een rechtstreekse port. Daarom ga ik hieronder vooral in op de specifieke kenmerken voor de Switch.

Je doel in Civilization is een samenleving te bouwen die de tand des tijds doorstaat. Dat doet de spellenreeks zelf ook vrij aardig. Al sinds 1991 is het een typische serie games voor de PC: complex, met veel opties, knoppen, submenu’s en tekst. Een game die met een muis aan een bureau goed te doen is, maar die minder geschikt lijkt voor een controller op de bank. Tot nog toe is dan ook nog nooit een van de hoofdgames in de serie naar een console gekomen. De eerdere consolegames, Civliization Revolution 1 en 2, waren juist vereenvoudigd om goed aan te sluiten bij het consoleplatform.


De Switch heeft dus een primeur met deze volledige port van Civilization VI. Nu ja, voor consoles dan, want de game is al eerder naar iOS gekomen. Als je erover nadenkt is een port naar de Switch een uitstekende keus: Civilization is erg geschikt voor lange speelsessies (het befaamde nog-één-beurt-syndroom), maar juist omdat het turn-based is kan het ook prima vijftien minuten onderweg in bus of trein gedaan worden.

Over de gameplay in deze versie kan ik eigenlijk vrij kort zijn. Deze is natuurgetrouw overgenomen. Je speelt dezelfde game als op de PC, met dezelfde regels. En dat betekent dat alle sterke punten uit Civ VI aanwezig zijn, zoals de diepgang in de mechanismes, maar dat ook de mindere kanten hetzelfde zijn, zoals de AI die nog steeds niet heel erg efficiënt z’n troepen verplaatst of laat aanvallen.


Om de game op de Switch te laten brengen zijn er wel enkele aanpassingen nodig. Vanwege het kleinere scherm in de handheldstijl, of de grotere afstand tot het scherm in de tv-stijl, is de gebruikersinterface grondig onder handen genomen. Teksten zijn groter, en veel interface-elementen zijn uitgekleed en bestaan enkel uit icoontjes. Informatie die je in de PC-versie permanent op het scherm kan hebben, zoals je huidige onderzoeksdoel, is nu verborgen in een zijpaneel dat je moet uitklappen. Of neem de overwinningskansen voor een gevecht: bij de PC zie je ze meteen wanneer je met je muis over de eenheden gaat, op de Switch moet je eerst een apart menu openen. Maar hoewel je soms wat meer moet klikken of scrollen is alle informatie die je nodig hebt wel goed voorhanden.

Voor de rest is er op audiovisueel gebied weinig te melden. En dat is uitstekend, want de game oogt en klinkt zoals op de PC. Ja, op technisch vlak is het wat karteliger, zijn de texturen minder gedetailleerd en zijn de bossen wat minder dicht. Maar we zien dezelfde modellen en sfeer, en de effectjes die wat leven in de wereld brengen zijn allemaal aanwezig, zoals de vogels boven je vissersboten en de levendige animaties van de leiders. Wel lijkt het verplaatsen van de kaart op een groot scherm soms niet helemaal vloeiend. Wanneer je de twee naast elkaar ligt is eigenlijk het grootste verschil dat de PC-versie iets zachtere kleuren heeft, waar de kleuren op de Switch wat feller en meer primair zijn. Dit komt denk ik voornamelijk door de lagere textuuresolutie op de Switch.

Links PC, rechts Switch; klik om te vergroten
Links PC, rechts Switch; klik om te vergroten

Naast aanpassingen in de interface is de besturing ook aangepast voor de console. In de handheldstijl kan je de game volledig spelen via touch. Dit werkt zoals je zou verwachten: slepen met je vinger verplaatst het scherm, je kunt zoomen door te knijpen, lang indrukken geeft je extra informatie via een zwevende tooltip, en door te tikken op het scherm voer je acties uit. En dit functioneert best goed. Om eenheden precies te kunnen verplaatsen heb je het scherm wel vaak een eindje ingezoomd staan. Dit komt het overzicht niet ten goede en betekent dat je de kaart vaak moet bewegen voor het overzicht, maar dat zijn kleinigheden.

Behalve via touch kan je de game ook met een controller besturen. Dit vereist wat gewenning. Zo moet je onthouden dat je de aanwijzer op de kaart verplaatst met de linkerstick, maar de aanwijzer in submenu’s met de richtingsknoppen. Zeker aan het begin is het wel wat wennen om efficiënt te besturen. Zo kostte het me geruime tijd voor ik er achter was hoe ik de afstandsaanval van m’n boogschutters moest gebruiken. Maar aan de andere kant: na wat gewenning kun je redelijk vlot werken. Er zijn ook genoeg shortcuts om het efficiënt te houden, en als je op de minknop drukt kan je bij ieder onbekend icoontje gedetailleerde info krijgen via een tooltip. Daarnaast vertelt de ingame adviseur je ook de nodige details om snel de besturing te leren. Als je al bekend bent met Civ VI op de PC kan je hem zo instellen dat je enkel tips krijgt die je helpen om te wennen aan de Switch-versie.

Deze aanpassingen aan de interface en de besturing helpen om de game goed speelbaar te krijgen op de Switch. En na een uurtje zat ik net zo in de game gezogen als op de PC. Toch is het iets lastiger om een goed overzicht te houden, en bleef ik hier en daar soms op de verkeerde knop drukken. Het gemak van een muis en de mogelijkheid om met je muisaanwijzer dingen aan te wijzen, gecombineerd met meer info op het scherm, maakt de PC-versie nog steeds de vlottere ervaring.


Als we kijken naar de overige functies, dan is er wel een hele opvallende afwezige. Multiplayer is enkel lokaal mogelijk met andere Switches, tot en met vier spelers. Een online multiplayer is niet aanwezig. Ook verder is er geen connectie met de PC-versie. Zo werkt de lokale multiplayer niet samen met de PC, en kunnen ook cloud saves (die niet via Nintendo’s platform gaan, maar via de My2K cloud) niet tussen de platforms gedeeld worden.

De game komt inclusief enkele DLC pakketten (Australië, Polen, Alexander en Vikingen), waardoor je ook meteen toegang hebt tot enkele interessante scenario’s. De andere DLC (Nubië en Khmer & Indonesië) zijn te koop in de store. De game heeft niet de content van de Rise & Fall-uitbreiding, en deze is ook niet te verkrijgen.
Beoordeling
90
Het is logisch dat er enkele concessies gedaan moeten worden in deze port van Civilization VI. De besturing mag dan net wat omslachtiger zijn, maar dat is een kleinigheid. Het grootste gemis is de multiplayer. Maar je krijgt dezelfde volledige Civ VI-ervaring, maar nu in je handen. Het bewijs dat het een goede port is? Dat uren in de trein ongemerkt voorbij vliegen. De kracht van Civilization is in deze port volledig aanwezig.


14:52  Ghost Recon Wildlands Special Operation 3 op 11 december
16:29  Stunts en destructie in Just Cause 4 video
 Reacties (1)
 Pagina: 1
Gast (212.178.82.xxx) op 17-12-2018 om 10:02
Super Smash, Let's Go, het was een mooie maand voor de Switch. Maar jongens, jongens. Ik speel eigenlijk alleen maar dit spel. Inderdaad: uren vliegen voorbij. Heerlijk.

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
Sid Meier's Civilization VI
Type:
Game
Releasedatum:
21-10-2016
Ontwikkelaar:
Firaxis Games
Uitgever:
Take Two Interactive Benelux
Media:
Meer media